Verzekeraars weigeren 1 op 6 arbeidsongevallen onterecht

28 april - Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk
Ontnuchterende cijfers
Het aantal aangiftes van arbeidsongevallen dat door de verzekeraars geweigerd wordt, is de laatste jaren enorm gestegen. Uit onderzoek van Fedris - het federaal agentschap voor arbeidsongevallen en beroepsziektes – blijkt dat meer dan 1 op 6 van deze weigeringen onterecht is.
Voor de ernstige ongevallen gaat het zelfs om bijna 20% van de onderzochte ernstige ongevallen. Dit zijn ontnuchterende cijfers.
Ze betekenen dat er jaarlijks duizenden slachtoffers van een arbeidsongeval in de kou blijven staan. Ze betekenen ook dat de slachtoffers, maar ook hun werkgevers en de overheid/sociale zekerheid de factuur betalen, terwijl de verzekeraars de verzekeringspremies opstrijken.
Er moet dringend ingegrepen worden
Het ACV vraagt dan ook dat er dringend wordt ingegrepen zodat alle slachtoffers van een arbeidsongeval recht hebben op een eerlijke beoordeling van hun ongeval door de verzekeraars:
- Het ACV wil dat alle geweigerde arbeidsongevallen door Fedris onderzocht worden.
- Om alle geweigerde arbeidsongevallen te kunnen onderzoeken, moet Fedris uiteraard meer mensen en middelen krijgen. Het ACV pleit voor een financiering door de verzekeraars met een heffing op elk geweigerd ongeval.
- Slachtoffers moeten onmiddellijk en gelijktijdig met de verzekeraar een kopie van de arbeidsongevallenaangifte die de werkgever heeft gedaan ontvangen. Dit is nu niet het geval. Zo weten zij onmiddellijk of de aangifte effectief gebeurde en kennen ze de inhoud ervan. En zo kan nagegaan worden of de aangifte alle nodige elementen bevat en een waarheidsgetrouwe weergave is van het ongeval.
Meer info:
- Lees het volledige dossier.
- Bekijk ook de volledige PANO-reportage van 26 april of het fragment met ACV-expert Stijn Gryp.
- Het dossier in Vakbeweging vind je via www.vakbeweging.be.
- Persbericht van 27 april 2023 in pdf 'Verzekeraars weigeren 1 op 6 arbeidsongevallen onterecht'.