Het ziektebriefje niet langer verplicht bij een korte ziekte

Ben je ziek? Dan ben je als werknemer vanaf 28 november niet langer verplicht om een ziektebriefje binnen te brengen voor je eerste dag ziekte. Dit geldt zowel bij een ziekte van 1 dag, als voor de eerste dag van een langere periode van arbeidsongeschiktheid.
Tot 3x per jaar
Deze “vrijstelling” van het binnenbrengen van een ziektebriefje geldt enkel voor 3 periodes van arbeidsongeschiktheid per kalenderjaar. Je kan dus tot 3 keer per jaar 1 dag afwezig zijn vanwege ziekte zonder een ziektebriefje te moeten indienen.
Ondernemingen met minder dan 50 werknemers
Voor ondernemingen met minder dan 50 werknemers – gerekend in koppen op 1 januari van het jaar waarin de ziekte zich voordoet - geldt dat zij hier neerwaarts mogen afwijken: niet enkel via een cao, maar ook via het arbeidsreglement.
Ondernemingen met minder dan 50 werknemers, kunnen deze maatregel dus via een wijziging van het arbeidsreglement ongedaan maken.
Uitbreidingen mogelijk via bedrijfscao
Uiteraard is het in alle ondernemingen mogelijk om bij cao of arbeidsreglement verder te gaan, en bijvoorbeeld de verplichting om een ziektebriefje binnen te brengen, volledig af te schaffen.
Verblijfplaats
De werknemer die op die eerste dag ziekte niet verblijft op zijn gewone verblijfplaats zoals gekend bij de werkgever, moet zijn verblijfplaats wel meedelen aan zijn werkgever. Deze verplichting houdt geen verbod in voor de werknemer om zich die dag te verplaatsen, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de arts.
Ook voor interimmers!
Interimkrachten zijn ook werknemers en vallen dus onder deze regeling! Ook interimmers kunnen tot 3 keer per kalenderjaar voor 1 dag afwezig zijn zonder een doktersbriefje bij hun werkgever (= het interimkantoor) te hoeven indienen.
Goed om weten is dat er geen anciënniteitsvoorwaarde is en de regeling ook geldt voor een onderbroken tewerkstelling.
Meer weten? Ga naar de rubriek 'Ziekte'.