Landingsbanen: tijdskrediet op het einde van je loopbaan
Dankzij landingsbanen kan je onder bepaalde voorwaarden overschakelen naar halftijds of 4/5de werk.
Wat je moet weten over landingsbanen
Werk je op in de privé en ben je op het einde van je loopbaan? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht om minder te gaan werken. Check hier de voorwaarden, hoe je het aanvraagt en wat de impact op je inkomen is.
💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.
-
Wat is een landingsbaan?
Vorm van tijdskrediet
Op het einde van je loopbaan kan je je arbeidsduur verminderen en dus minder gaan werken volgens dezelfde bepalingen als bij het gewone tijdskrediet.
Landingsbanen geven werknemers het recht hun arbeidsduur met 1/5 of tot een 1/2 te verminderen. Een RVA-uitkering vult het deeltijdse loon aan. De 1/5 loopbaanvermindering neem je normaal op in twee halve dagen of een volledige dag per week.
Het grote verschil is dat er bij landingsbanen geen maximumduur is. Je kan dus van de formule genieten tot je met pensioen gaat. Je vraagt een landingsbaan best meteen tot aan je pensioenleeftijd. Mits akkoord van je werkgever, kan je de regeling altijd stopzetten. Je moet wel een minimumduur van 3 of 6 maanden respecteren.
Voorwaarden
Of je recht hebt op een landingsbaan hangt af van:
- Je leeftijd
- Beroepsloopbaan
- Anciënniteit
Lees verder bij 'Wanneer heb ik recht op een landingsbaan?'
-
Wanneer heb ik recht op een landingsbaan?
Voorwaarden
Aan het recht op een landingsbaan zijn enkele voorwaarden verbonden. Die hangen af van je leeftijd, je anciënniteit en de aard van je werk.
Qua anciënniteit geldt dat je 2 jaar bij dezelfde werkgever op het ogenblik van de aanvraag moet werken. De leeftijdsvoorwaarden, beroepsloopbaan en op welk type landingsbaan je recht hebt, kan je in de tabel aflezen:
Is het schema niet goed leesbaar? Klik hier!
Goed om weten
- Voor een 1/5 landingsbaan moet je gedurende de 24 maanden die de aanvraag voorafgaan voltijds tewerkgesteld zijn geweest. Heb je 2 deeltijdse tewerkstellingen, dan telt dit ook. Kies je voor 1/5 vermindering, dan moet je dit recht voor minstens 6 maanden opnemen.
- Voor de 1/2 landingsbaan moet je gedurende de 24 maanden die je aanvraag voorafgaan minstens in een regime van 3/4e van gewerkt hebben. Bij een 1/2 mindering, dan geldt een minimumtermijn van 3 maanden.
- Bezorg altijd een aanvraagformulier aan de RVA, ook als je in een onbetaalde landingsbaan stapt. Zo blijven je rechten gevrijwaard en kan je later beroep doen op je uitkering.
- Twijfel je of over de duur van je beroepsloopbaan? Je kan via de RVA je exacte beroepsverleden laten berekenen via dit formulier.
-
Hoe kan je een landingsbaan aanvragen?
⚠️ Vanaf 1 juli kan je tijdskrediet enkel nog online aanvragen via Break@Work. Dit geldt voor alle sectoren, behalve het onderwijs. Daar gaat de maatregel in vanaf 1 oktober.
Een landingsbaan is een vorm van tijdskrediet. In tegenstelling tot andere vormen van tijdskrediet heb je geen attest 'tijdskrediet' nodig. Je hoeft dit in dit geval dus niet op te vragen en kan meteen je aanvraag indienen bij je werkgever.
Stap 1: dien de aanvraag bij je werkgever in
Met dat attest stap je naar je werkgever om de aanvraag in te dienen. Je voegt ook een bewijs van het motief toe. Het handigste is dat je daarvoor het formulier C61 gebruikt. Bij zorgmotieven moet de behandelende arts verklaren op dat formulier dat jouw bijstand nodig is voor de patiënt.
Voor de goedkeuring van je aanvraag, mag je werkgever enige tijd nemen. Hou rekening met volgende termijnen:
- Stelt je werkgever meer dan 20 werknemers te werk? Doe je aanvraag dan 3 maanden vooraf.
- Werk je in een kleinere onderneming? Doe het het dan 6 maanden vooraf.
- Tijdskrediet voor palliatieve zorgen kan je aansluitend op het thematische verlof ‘Palliatief verlof' nemen. Daar bedraagt de aanvraagtermijn 2 weken.
Je werkgever kan akkoord gaan met een kortere aanvraagtermijn.
Zorg ervoor dat je een schriftelijk bewijs hebt van de aanvraag bij jouw werkgever. De eenvoudigste manier is per e-mail. Zet hierbij een een vertrouwenspersoon in cc.
Stap 3: Bezorg formulier C61 aan de RVA
Vervolledig je dossier en vraag je tijdskrediet online aan via Break@Work.
De RVA controleert je aanvraag en beslist over je uitkering. De RVA zorgt ook voor de uitbetaling van je uitkering. Doen de formulieren ten vroegste 6 maanden voor, en ten laatste 2 maanden na de start van je tijdskrediet. in Je hebt dus ruim de tijd, maar breng dit zeker in orde. Anders verlies je het recht op uitkeringen.
-
Hoe zit het met mijn inkomen als ik een landingsbaan neem?
- Voor een landingsbaan krijg je een uitkering 'tijdskrediet' via de RVA: check het overzicht RVA-uitkeringen.
- Werk je in Vlaanderen? Dan heb je recht op een Vlaamse aanmoedigingspremie.
Een overzicht van alle praktische info vind je op 'Alles over tijdskrediet'.
Denk je eraan tijdskrediet of thematisch verlof op te nemen?
Bereken je inkomen!
Benieuwd wat de impact op je inkomen is van thematisch verlof en tijdskrediet? Gebruik nu onze tool en bereken je inkomen!
Advies nodig? Contacteer ons!
Je wil je minder gaan werken, maar weet niet precies wat je opties zijn, wat de financiële impact is van tijdskrediet of thematisch verlof en waar je op moet letten? Je kan bij ons terecht! Vul nu het formulier in. Check ook onze andere contactmogelijkheden!
Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?
- Neem een kijkje op de militantensite www.acv-militanten.be! Je vindt er onder meer de digitale versie van Vakbeweging en kan er (na login) de Wegwijzer Sociale Wetgeving consulteren.
- Meld je aan op het online ACV-leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles wat je moet weten over tijdskrediet en thematisch verlof.
- Ontdek ook het aanbod van De Vormers.
💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt. Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇
PC 312-Warenhuizen
Toeslag van het sociaal fonds bij halftijds tijdkrediet van 57 jaar of ouder
De sector voorziet voor werknemers van 57 of ouder die hun prestaties verminderen tot halftijdse prestaties een toeslag vanuit het Sociaal Fonds. De premie bedraagt €148,74.
Voorwaarden:
- arbeidsprestaties verminderen tot halftijds
- minstens 5 jaar dienst in de onderneming met een contract van 27 uur of meer
- minstens 27 uur per week gewerkt hebben in de 12 maanden voor de aanvang van het halftijds tijdskrediet
- het halftijds tijdskrediet moet definitief zijn
- de werknemer moet ten laatste zijn pensioen nemen op de wettelijke minimumleeftijd
- de werknemer moet bereid zijn in een variabel uurrooster te werken
- je hebt het recht om de arbeidsduur te spreiden over slechts drie dagen per week