Evaluatie in de openbare sector
De evaluatie is van belang voor het verloop van de loopbaan. De regeling verschilt naar gelang de sector of werkgever.
Binnenkort een evaluatie? 5 tips!
- Bereid je op tijd voor
Maak voor jezelf een lijstje met punten die waarschijnlijk aan bod zullen komen tijdens het evaluatiegesprek. Wat zijn de punten die je verantwoordelijke waarschijnlijk zal aanbrengen? Wat zijn je sterke punten waarmee je je positieve inzet onder de aandacht kan brengen? Zijn er problemen of spanningen geweest? Hoe zal je erop reageren als je verantwoordelijke die situaties aanbrengt?
- Vertel over je ambities
Vertel tijdens het gesprek over je ambities. Zo weet je ook hoe je verantwoordelijke erover denkt.
- Luister aandachtig
Luister goed naar wat je baas zegt en neem die zaken ook mee. Als je het ergens niet mee eens bent, reageer dan op de inhoud van wat er gezegd wordt en "speel niet op de man". Zorg ervoor dat het gesprek in een rustige sfeer verloopt, zonder verwijten of ruzie. Dat speelt alleen in je nadeel.
- Laat weten wat er beter kan
Maak een lijstje van problemen die je ondervindt tijdens je job en wat de oorzaken zijn. Heb je een gebrek aan middelen, uitleg of vorming? Dit is het moment om aan te kaarten wat er zou kunnen verbeteren zodat je je job beter kunt uitoefenen.
- Maak afspraken
Zorg dat de afspraken aan het einde van het gesprek duidelijk zijn.
PC Brandweer
Hoe verloopt een evaluatie bij de brandweer?
De periodieke evaluatie gebeurt tweejaarlijks en gaat uit van de functiebeschrijving van de uit te voeren functie en de vastgelegde doelstellingen en elementen waarop het personeelslid wordt beoordeeld in het functiegesprek.
De evaluatieprocedure verloopt in verschillende fases.
- planningsgesprek
Het planningsgesprek vindt plaats in het begin van de evaluatieperiode. Dan worden de doelstellingen vastgelegd. Op die manier weet je dus wat er in de loop van het komende jaar concreet van jou wordt verwacht.
- functioneringsgesprek
In de loop van het jaar kan je één of meerdere functioneringsgesprekken hebben. Dat kan bijvoorbeeld als het nodig is om oplossingen te zoeken voor bepaalde knelpunten. Zowel jij als de evaluator kunnen het initiatief nemen voor zo'n gesprek.
- evaluatiegesprek
Op het einde van de evaluatieperiode is er een evaluatiegesprek. Daarin wordt besproken of je de doelstellingen verwezenlijkt hebt. Na het evaluatiegesprek vindt opnieuw een functioneringsgesprek plaats voor de volgende periode.
Een individueel evaluatiedossier wordt aangelegd en het personeelslid heeft recht op een kopie. Het dossier bevat de volgende documenten:
- de functiebeschrijving
- het verslag van het functioneringsgesprek
- documenten over de gunstige en de ongunstige vaststellingen
- het verslag van de evaluatie.
Het traject wordt opgevolgd door een procesbewaker, een personeelslid met minstens de graad van kapitein of een equivalent daarvan. Het kan dus ook bijvoorbeeld een verantwoordelijke van de HR-dienst zijn.
Welke beoordelingen kan ik krijgen?
De evaluatie kan de volgende uitkomsten hebben:
- Onvoldoende
- Te verbeteren
- Voldoende
- Goed
- Zeer goed
Kan een evaluatie gevolgen hebben voor mijn loopbaan?
Je moet minstens de vermelding 'voldoende' hebben om over te kunnen gaan naar een hogere weddeschaal.
De vermeldingen “te verbeteren” en “onvoldoende” geven aanleiding tot een nieuwe evaluatie na één jaar.
Twee onvoldoendes in een periode van drie jaar kunnen leiden tot ontslag. Het is de raad die zich daarover uitspreekt.
In beroep gaan
Als je ontslagen wordt na twee onvoldoende evaluaties, kan je beroep aantekenen bij een federale onafhankelijke en paritair samengestelde beroepskamer bij de FOD Binnenlandse Zaken.
Je kan dan op eigen verzoek, of als dat nodig zou zijn, gehoord worden en je laten bijstaan, bijvoorbeeld door ACV Openbare Diensten.
Het beroep is schorsend. Er zijn altijd mogelijkheden van beroep bij een paritair samengestelde evaluatiecommissie.