Stage via duaal leren
Volg je een traject duaal leren? Dit moet je weten!
Bij duaal leren leert je in het middelbaar onderwijs op school, én op de werkvloer. Vaak verdien je zo ook al geld.
Doe jij duaal leren? Wij zijn jouw vakbond. Je kan bij ons terecht met al jouw vragen! 👍
Veel gestelde vragen over duaal leren
-
Heeft duaal leren een impact op het kindergeld?
Werken in het kader van duaal leren heeft helemaal geen invloed op het kindergeld. Dat blijft gewoon doorlopen.
-
Heeft duaal leren impact op de belastingen?
Belangrijk om te weten is dat een leervergoeding een impact kan hebben op de belastingen van je ouders. Verdien je op een jaar heel veel, dan kan het zijn dat je niet meer ten laste kan worden genomen. De belastingdienst vindt dan dat je voor geld niet meer afhankelijk bent je ouders, en schrapt het belastingvoordeel dat je ouders hiervoor krijgen. Zeker als je in de zomer zou bijverdienen als jobstudent, kan het zijn dat je veel verdient en moet je hier zeker rekening mee houden.
Er is een maximumbedrag dat je mag verdienen tussen januari en december. Dat bedrag hangt af van je gezinssituatie. In de tabel zie je de bedragen, afhankelijk van jouw situatie. We weten dat dat ingewikkeld is. Aarzel dus niet om ons een berichtje te sturen voor meer uitleg.
Eigen belastingen?
-
Mag je duaal leren combineren met een studentenjob?
Dat mag zeker, maar met een aantal zaken moet je rekening houden, zoals de regels voor studentenjobs. Kijk dus zeker uit voor je belastingen.
Let op: je mag niet in hetzelfde bedrijf duaal leren en tegelijkertijd een studentenjob hebben.
Ben je minderjarig? Dan mag je in totaal maximaal 8 uren per dag en 40 uren per week werken. Jouw werk- én jouw lesuren binnen duaal leren moet je hiervoor meetellen. Het is dus mogelijk dat je niet veel uren zal overhebben om tijdens het jaar als jobstudent te werken.
Welke contracten zijn er?
Om een juist antwoord te krijgen op je vragen, is het belangrijk om te weten onder welk contract je werkt. Kijk dat dus goed na! Bij duaal leren kan je werken onder deze contracten:
- de overeenkomst alternerende opleiding
- stageovereenkomst alternerende opleiding
De overeenkomst alternerende opleiding
Om de video te bekijken moet je de marketingcookies op onze site accepteren of ga je naar de site of app van de derde partij
-
Word je tijdens een overeenkomst alternerende opleiding betaald?
Werk je via duaal leren met deze overeenkomst, dan krijg je een maandelijkse leervergoeding. De hoogte van die vergoeding hangt een beetje af van het opleidingsjaar waarin je zit.
-
Hoeveel uren moet je werken onder een overeenkomst alternerende opleiding?
Bij duaal leren onder dit soort overeenkomst, werk je onder een voltijds contract. Meestal ligt dat rond de 38 uren. Tijdens die 38 uren werk je 3 a vier dagen. De rest van de uren zit je op school.
Let op: ben je minderjarig? Dan mag je geen overuren doen. In de praktijk zien we dat dit vaak wel gebeurt. Is dat bij jou ook zo en wil je dat niet? Stuur ons even een berichtje.
-
Wat zijn je rechten bij een overeenkomst alternerende opleiding?
Als je duaal leert onder dit soort contract, heb je recht op sociale zekerheid. Dat betekent onder andere dat je recht hebt op een uitkering als je ziek wordt, je job verliest of een arbeidsongeval krijgt.
Vraag zeker na bij het ziekenfonds van je ouders of je een aparte inschrijving nodig hebt!
Je hebt daarnaast recht op vakantiegeld. Dat is belangrijk om te weten. In België bouw je vakantie op. Je moet eerst een jaar werken. Het jaar daarna heb je er dan recht op. Wil je weten of en hoeveel vakantiegeld je al hebt? Log dan even in bij de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie via de link onderaan de video.
-
Wat als je wil stoppen met mijn overeenkomst alternerende opleiding, of je wordt ontslaan?
Bij duaal leren onder dit contract, kan jij of de onderneming waar je werkt tijdens de eerste dertig dagen van het contract de samenwerking stopzetten zonder reden. Wil je dat doen? Stuur dan eerst een bericht naar je werkgever, want er geldt een opzegtermijn.
Wil jij of je werkgever na de eerste dertig dagen het contract stopzetten? Dan volgt er een periode van bemiddeling, waarin jouw stagementor een oplossing zal proberen te zoeken.
Komt er geen oplossing uit de bus? Dan wordt het contract beëindigd.
De stageovereenkomst alternerende opleiding
-
Word ik betaald tijdens een stageovereenkomst alternerende opleiding?
Nee, via dit contract krijg je geen leervergoeding.
-
Hoeveel uren moet ik werken bij een stageovereenkomst alternerende opleiding?
Je krijgt een contract van minstens 28 uren. Tussen de 14 en de 19 uren leer je op de werkplaats. De rest van de uren zit je op de schoolbanken.
Ben je minderjarig? Dan mag je geen overuren doen. In de praktijk zien we dat dit vaak wel gebeurt. Is dat bij jou ook zo en wil je dat niet? Stuur ons even een berichtje.
-
Wat zijn mijn rechten in een stageovereenkomst alternerende opleiding?
Je hebt recht op een arbeidsongevallenverzekering. Dat betekent dat jouw medische kosten worden terugbetaald als je een ongeval hebt tijdens je stage.
-
Wat als ik mijn stageovereenkomst alternerende opleiding wil stoppen of ik word ontslagen?
Tijdens de eerste dertig dagen van het contract kan jij of het bedrijf het contract stopzetten zonder reden. Wil je dat doen? Stuur dan even een berichtje want er geldt een opzegtermijn.
Wil jij of je werkgever nadien het contract stopzetten? Dan volgt er een periode van bemiddeling, waarin jouw stagementor een oplossing zal proberen te zoeken.
Komt er geen oplossing uit de bus? Dan wordt het contract beëindigd.
Word GRATIS of SUPERVOORDELIG LID
Heb je als jobstudent, stagiair of starter een probleem op de werkvloer? Zit je met een vraag? Word nu net als 84.000 andere jongeren gratis of supervoordelig lid van Jong ACV!
❗ Krijg nu een GRATIS lidmaatschap als je tussen 15 en 25 jaar bent, nog studeert of in je beroepsinschakelingstijd zit. Aan het werk en jonger dan 25? Dan word je lid aan een voordeeltarief.
Geniet als lid van alle voordelen:
- Juridische bescherming bij problemen op de werkvloer.
- Persoonlijke hulp en advies bij vragen over werk.
- Hulp bij je administratie.
- Correcte info over alles wat te maken heeft met studeren en werken.
- Toegang tot al onze diensten en alle ledenvoordelen.
🚍 Enquête: is de route naar je stage betaalbaar?
Stagiairs worstelen vaak met dure verplaatsingskosten naar hun stageplaats. Daar wil Jong ACV verandering in brengen.
Vul onze korte enquête in en win je verplaatsingskosten terug!
More Info
Meld het misbruik!
Moet jij taken doen die niet zijn afgesproken? Krijg je onvoldoende begeleiding? Meld jouw stagemisbruik! Samen zoeken we naar de beste oplossing.
📞 Bel ons op 02/244 35 00! Je kan ons bereiken op:
- MA, DI en DO: 17.30u tot 19.30u
✉️ DM ons! Dat kan 24/7 via Messenger of mail isa@acv-csc.be
Om de video te bekijken moet je de marketingcookies op onze site accepteren of ga je naar de site of app van de derde partij