
PC 202 - Bedienden kleinhandel voedingswaren

In deze sector is er in je filiaal soms geen afgevaardigde aanwezig. Voor vragen kan je terecht bij een ACV Puls-secretariaat of je kan ons contacteren via email: retail@acv-csc.be.
Welkom bij het paritair comité van de bedienden kleinhandel voedingswaren
Scrol naar beneden om de volgende sectorinformatie terug te vinden:
- Afspraken in deze sector (over oa lonen, vakantiedagen, premies en meer)
- Laatste nieuws (actualiteit in de sector)
- Van A tot Z
- ACV Puls-publicaties (brochures met nuttige informatie en nieuwsbrieven)
- Algemene sectorinformatie (weetjes over de geschiedenis en stand van zaken)
- Militantenmateriaal (voor onze actieve vrijwilligers)
Afspraken in deze sector
Laatste nieuws
Van A tot Z
-
PC202 - Zorgverlof
In PC202 heb je het recht om volledig of gedeeltelijk je arbeidsprestaties te verminderen met de bedoeling een zwaar ziek gezins- of familielid bij te staan of te verzorgen.
Dat kan op volgende manieren:
- Elke werknemer (voltijds of deeltijds tewerkgesteld) kan, per patiënt, gedurende een maximumperiode van 12 maanden de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst volledig schorsen. Deze onderbrekingen kunnen telkens slechts worden genomen voor periodes van minimum 1 maand en maximum 3 maanden.
- Elke voltijdse of deeltijdse werknemer die minstens ¾ de is tewerkgesteld, kan, per patiënt, gedurende een maximumperiode van 24 maanden zijn arbeidsprestaties verminderen met 1/5 of ½. Ook deze onderbrekingen kunnen telkens slechts worden genomen voor periodes van minimum 1 maand en maximum 3 maanden.
Voor het nemen van zorgverlof is een uitkering van de RVA voorzien.
Wil je een zwaar ziek gezins- of familielied bijstaan? Neem dan best even contact op met je ACV PULS contactpersoon. Wij kunnen nagaan of je recht hebt op zorgverlof, de juiste documenten aanleveren en zorgen dat de je uitkeringen in orde komen.
-
PC202 - Zondagswerk
In de distrubitiesector is het toegelaten om prestaties te leveren op zondag.
De werknemers kunnen de gehele zondag worden tewerkgesteld in bv. de beenhouwerijen, de bakkerijen en de banketbakkerijen, de voedingswinkels die minder dan vijf werknemers per winkel in dienst hebben, de dagbladondernemingen, ondernemingen die brandstof of olie- voor autovoertuigen in ’t klein verkopen, de tabakswinkels, de winkels van natuurlijke bloemen
Ter gelegenheid van bepaalde gebeurtenissen (manifestaties, braderie, …) kan er op drie zondagen gepresteerd worden. Dit kan onder bepaalde voorwaarden aangevuld worden met 3 bijkomende dagen.
In toeristische centra, kuuroorden en badplaatsen zijn andere regelingen van toepassing.
Voor verdere vragen neem je best contact op met het ACV Puls secretariaat van je woonplaats. -
PC202 - Vrije weekends
- Elke werknemer heeft recht op 8 vrije weekends bovenop de weekends die in de vakantie vallen. Je mag je vrij weekend wel niet combineren met een andere vrije dag in die week. Je verplaatst dus eigenlijk je vrije dag naar het weekend.
- De opname van de vrije weekends gebeurt in onderling overleg met je leidinggevende, die niet willekeurig kan weigeren.
Deze maatregel is niet van toepassing:
– tijdens de maanden juli, augustus en december; – op weekends welke volgen op een feestdag op vrijdag of welke voorafgaan aan een feestdag op maandag. -
PC202 - Vervangingscontract
Wanneer de arbeidsovereenkomst van een vaste werknemer is geschorst, bijvoorbeeld door ziekte of bevallingsrust, dan kan de werkgever een vervangingscontract geven.
De duur van het vervangingscontract mag niet langer dan 2 jaar zijn. Ook opeenvolgende vervangingscontracten mogen in totaal niet meer dan 2 jaar duren.
Duurt het toch langer dan 2 jaar? Dan heb je eigenlijk een overeenkomst voor onbepaalde duur.
-
PC202 - Verplaatsingskosten
In het PC 202 is een tussenkomst voorzien door de werkgever voor je verplaatsingskosten van en naar het werk.
De tussenkomst bedraagt 80% met het openbaar vervoer en 75% wanneer je met de eigen wagen komt.
Onderstaande bedragen voor terugbetaling zijn geldig vanaf 1/2/2019
Bijdrage van de werkgevers in de vervoerskosten van de werknemers vanaf 1 februari 2019
-
PC202 - Vakantiegeld
Het vakantiegeld wordt rechtstreeks door de werkgever aan de bediende betaald. Wie vorig kalenderjaar een volledig jaar werkte, zal dit jaar recht hebben op enkel en dubbel vakantiegeld. Het enkel vakantiegeld is het loon dat doorbetaald wordt als je vakantie neemt. Het dubbel vakantiegeld wordt door de werkgever betaald in de maand waarin je je hoofdvakantie neemt. Het bedrag stemt overeen met 92% van je brutomaandwedde.
-
PC202 - Vaderschapsverlof
Sinds 1 januari 2021 heb je als vader of partner van de moeder na de geboorte van het kind recht op 15 dagen geboorteverlof!
- Je mag de 15 dagen geboorteverlof opnemen binnen de 4 maanden na de
bevalling. Je bent niet verplicht om 15 dagen op te nemen. - Je hoeft de 15 dagen niet in één keer op te nemen. Je kunt ze naar jouw keuze
spreiden over een periode van 4 maanden vanaf de bevalling. - De dag van de bevalling geldt als eerste dag van die periode van vier
maanden.
Opgelet: is je kindje geboren vóór 1 januari 2021? Dan val je nog onder de oude regeling en heb je recht op 10 dagen geboorteverlof.
Heb je er nog een vraag over? Contacteer ons via distributie@acv-csc.be
- Je mag de 15 dagen geboorteverlof opnemen binnen de 4 maanden na de
-
PC202 - Uurrooster
De uurroosters van de deeltijdse werknemers tewerkgesteld met een variabel uurrooster (dit is met uurroosters waarvan de wekelijke arbeidsduur kan verschillen van week tot week en de uurroosters die binnen een vaste wekelijkse arbeidsduur van dag tot dag kunnen verschillen) moeten 2 weken op voorhand vóór de derde week meegedeeld worden.
Ze mogen, tijdens deze periode, slechts worden gewijzigd mits voorafgaand akkoord van de betrokkene.
-
PC202 - Toeristische zone
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden onder Zondagswerk
-
PC202 - Tijdsregistratie
In navolging van het sectoraal akkoord 2019-2020 verbinden werkgevers er zich toe om dit onderwerp, voor zover dit nog niet is gebeurd, op de agenda van de ondernemingen te plaatsen om een passende oplossing te vinden voor de situatie van de onderneming.
-
PC202 - Tijdskrediet
Motief
Tijdskrediet kan je opnemen voor twee redenen of motieven: om voor een familielid of naaste te zorgen of om een voltijdse opleiding te volgen.
Zorgmotief
Een belangrijke reden voor tijdskrediet is om de zorg voor een familielid op te nemen. Je spreekt dan van een zorgmotief. Het geeft je recht op een tijdskrediet van 51 maanden.
Het zorgmotief kan om volgende redenen:
- zorg voor een eigen kind tot de leeftijd van 8 jaar
- zorg voor een zwaar ziek minderjarig kind (jonger dan 18 jaar)
- zorg voor een eigen kind met een handicap tot 21 jaar
- palliatieve zorgen.
- zorg voor een ernstig ziek gezins- of familielid
Onder gezinslid valt iedereen die op jouw adres woont.
Familieleden zijn bloedverwanten tot de tweede graad: ouders en grootouders, kinderen en kleinkinderen, broers en zussen. Aanverwanten tot de 1ste graad ziet men eveneens als familieleden: schoonouders, stiefouders, stiefkinderen en de echtgenoten van de kinderen. Woon je wettelijk samen, dan worden ook de ouders en de kinderen van je partner met wie je wettelijk samenwoont als familieleden beschouwd.
Motief opleiding
Het motief opleiding geeft je recht op maximaal 36 maanden tijdskrediet. Nam je eerder al tijdskrediet met zorgmotief? Dan word je opleidingskrediet inkort met die periodes.
Opgelet: de opleiding moet aan 2 belangrijke voorwaarden voldoen:
- ze telt minstens 360 uur of 27 studiepunten per jaar
- ze is erkend door de Vlaamse, Franse of Duitstalige Gemeenschap
Komen ook in aanmerking: het onderwijs in een centrum voor basiseducatie of een opleiding om het diploma of attest van secundair onderwijs te behalen. Deze opleiding moet minstens 300 uren per jaar bedragen.
Voorwaarden voor tijdskrediet
- Je werkt in minstens 24 maanden bij dezelfde werkgever.
- Wil je 1/5de tijdskrediet opnemen? Dan moet je in de 12 maanden voor de start van dat tijdskrediet minstens voltijds hebben gewerkt.
- Wil je halftijds tijdskrediet opnemen? Dat moet je in de 12 maanden voor de start minstens 3/4e hebben gewerkt.
Specifiek binnen onze sector
De wetgeving inzake tijdskrediet voorziet de mogelijkheid om categorieën werknemers uit te kunnen sluiten van bepaalde vormen opname tijdskrediet. Binnen onze sector staat een onderscheidt opgenomen tussen ‘uitvoerende werknemers’ & ‘niet-uitvoerende werknemers’. Met deze laatste categorie van werknemers doelt men op leidinggevend personeel en/of kaderpersoneel.
Daar waar de ‘uitvoerende’ gerechtigd is in de mogelijkheid van opname in de verschillende opnamevormen: voltijds, halftijds of 1/5de vermindering…..beschikt de ‘niet-uitvoerende’ enkel over het recht tot opname tijdskrediet met motief via een voltijdse onderbreking.
Uitzondering: Via ons sectoraal akkoord beschikken de ‘niet-uitvoerende’ werknemers vanaf de leeftijd 55j. Wel over het recht om een landingsbaan op te nemen in de vorm van een 1/5de loopbaanvermindering.
Aanvraagprocedure
Stap 1: vraag het attest tijdskrediet aan
Je vraagt eerst een attest tijdskrediet aan bij je plaatselijke RVA-kantoor. Sinds januari 2019 kan dit online via Break@Work.
Je ontvangt een attest dat vermeldt of en hoeveel tijdskrediet je in het verleden al opnam.
Stap 2: dien de aanvraag bij je werkgever in
Met dat attest stap je naar je werkgever om de aanvraag in te dienen. Je voegt ook een bewijs van het motief toe. Het handigste is dat je daarvoor het formulier C61 gebruikt. Bij zorgmotieven moet de behandelende arts verklaren op dat formulier dat jouw bijstand nodig is voor de patiënt.
Zorg ervoor dat je een schriftelijk bewijs hebt van de aanvraag bij jouw werkgever. Laat een dubbel van je aanvraag tekenen voor ontvangst of zend je aanvraag in via een aangetekende zending.
Stap 3: Bezorg formulier C61 aan de RVA
Stuur het formulier C61 – dat door de werkgever werd aangevuld- op naar het RVA-kantoor van je woonplaats. Je kan dit ook online doen via Break@Work.
De RVA zorgt voor de uitbetaling van je uitkering. Bezorg de formulieren ten vroegste 6 maanden voor, en ten laatste 2 maanden na de start van je tijdskrediet. Je hebt dus ruim de tijd, maar breng dit zeker in orde. Anders verlies je het recht op uitkeringen.
RVA-bijpassing & mogelijkheid Vlaamse aanmoedigingspremie
In het kader opname tijdskrediet met motief beschik je over de mogelijkheid tot bijpassing via een RVA-premie. Aangezien deze premies op geregelde basis aangepast worden is het aangewezen om steeds contact op te nemen met je ACV Puls contactpersoon of een regionaal ACV Puls-kantoor om de meest recente bedragen te verkrijgen.
Inzake landingsbaan is er wel enkel toegang tot RVA-premie geregeld bij opname landingsbaan vóór 31 december 2020, voor een opname van 1/5de loopbaanvermindering vanaf 55j of opname van een halftijdse loopbaanvermindering vanaf 57j.
-
PC202 - Tijdelijke werkloosheid
Ben je tijdelijk werkloos? Geef dit dan door via https://acvtijdelijkewerkloosheid.be/
Alle documenten die je eerder van ons of van je werkgever ontving, zijn niet meer nodig. Je dient dus enkel dit eenvoudige onlineformulier in te vullen als je lid bent bij het ACV. Ben je nog geen lid? Word dan hier meteen lid!
Heb je je werkloosheid al eerder doorgegeven? Dan hoef je niets meer te ondernemen.
-
PC202 - Syndicale premie
Wie in PC 202 werkt en aangesloten is bij een vakbond heeft recht op een syndicale premie van 145 euro per jaar.
In mei ontvang je een attest van je werkgever. Dit moet je bezorgen bij je ACV PULS secretariaat in de buurt. De premie wordt uitbetaald tussen 15 juni en 15 september.
Om een syndicale premie te krijgen moet je in dienst zijn op 15 juni en aangesloten zijn bij een vakbond in december van het voorgaande jaar. Denk je recht te hebben op een premie maar heb je geen attest ontvangen? Neem contact op met je ACV PULS contactpersoon om een duplicaat attest aan te vragen.
-
PC202 - SWT (brugpensioen)
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden op de website van het ACV.
-
PC202 - Studentenarbeid
Voor studenten gelden er aparte lonen. Ga via de loonberekeningstool na hoeveel je hoort te verdienen. Je verdient bruto minder dan vaste werknemers, maar er worden geen belastingen afgehouden.
Via de Infolijn Studentenarbeid (02/244 35 00) kan je al je vragen kwijt over studentenwerk. Op de website van het ACV vind je meer informatie over je rechten als jobstudent.
Als je studeert kan je gratis lid worden van het ACV en heb je recht op alle ondersteuning. Via deze link kan je ACV Enter lid worden.
-
PC202 - Sociaal fonds
Het sociaal fonds heeft tot doel aanvullende sociale voordelen te financieren, te organiseren of toe te kennen. Het Fonds wordt beheerd door een Raad van beheer, paritair samengesteld uit afgevaardigden van de werkgevers en van de bedienden.
Via het sociaal fonds worden vergoedingen toegekend inzake:
- Syndicale premie
145€ op jaarbasis voor bedienden welke een voltijdse bijdrage betalen bij een erkende syndicale organisatie. 72,5€ op jaarbasis voor bedienden welke een verminderde bijdrage betalen bij een erkende syndicale organisatie.
- Landingsbaan
148,74€/m bij opname landingsbaan vanaf 57j tot een 1/2de tewerkstelling
- Kinderopvang
3€ per effectieve opvangdag , max. 600€/jaarbasis per kind per gerechtigde werknemer
- Definitieve arbeidsongeschiktheid
186€/m gedurende maximaal 24 maanden
-
PC202 - Sectorbrochure Aldi
Download hier het sectorboekje voor ALDI.
-
PC202 - Pensioenpremie
Zit je in de herfst van je carrière en ben je net of ga je bijna op pensioen? Leden van ACV PULS hebben recht op een pensioenpremie. Het bedrag hangt af van hoe lang je bij onze vakbond bent aangesloten. Dat start aan 25 euro voor wie 10 jaar is aangesloten en gaat tot 248 euro voor wie 44 jaar is aangesloten. Je kan deze aanvragen op een ACV kantoor of neem online contact op.
-
PC202 - Pauze
In PC 201 zijn geen specifieke afspraken gemaakt over het opnemen van pauzes. De enige afspraak in de sector die hier moet worden nageleefd, is er één die zegt dat onderbroken uurroosters (bv. ’s morgens prestatie van 6u tot 10u, en in de namiddag prestaties van 14 uur tot 18 uur) verboden zijn.
In de arbeidswet staat dat werknemers niet gedurende langer dan 6 uur aan een stuk mogen werken. Dat betekent dat een pauze moet worden ingelast indien je meer dan 6u gepland staat.
Meestal zijn in je arbeidsreglement betere afspraken gemaakt over het nemen van pauzes. Neem contact op met je vakbondsafgevaardigde of als er geen vakbond aanwezig is op de onderneming met je ACV PULS contactpersoon, als je vragen hebt over het nemen van pauze in je onderneming.
-
PC202 - Palliatief verlof
Elke werknemer het recht om de uitvoering van zijn arbeidsprestaties volledig te schorsen of om zijn arbeidsprestaties te verminderen met de bedoeling zich te wijden aan de palliatieve verzorging van een persoon die aan een ongeneeslijke ziekte lijdt. Deze persoon hoeft geen familielid te zijn.
Palliatieve verzorging is elke vorm van bijstand, dus zowel medische, sociale, administratieve als psychologische bijstand, en verzorging van personen die aan een ongeneeslijke ziekte in een terminale fase lijden.
Het palliatief verlof kan op één van de volgende manieren worden opgenomen:
– Elke werknemer (voltijds of deeltijds tewerkgesteld) kan, per patiënt, gedurende een periode van 1 maand de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst volledig schorsen. Deze periode kan 1 keer worden verlengd met een duur van 1 maand.
– Elke voltijdse of deeltijdse werknemer die minstens ¾-tijds is tewerkgesteld kan, per patiënt, gedurende een periode van 1 maand zijn arbeidsprestaties verminderen met 1/5 of ½. Deze periode kan 1 keer worden verlengd met een duur van 1 maand.
– Het verlof gaat in op de eerste dag van de week volgend op de week waarin een attest van de behandelende geneesheer door de werknemer aan de werkgever werd overhandigd of, mits akkoord van de werkgever, op een vroeger tijdstip.
– Voor alle vormen van palliatief verlof kan je een uitkering van de RVA aanvragen. Je kan hiervoor de nodige documenten opvragen bij je ACV PULS contactpersoon.
-
PC202 - Overuren
Het is in sommige gevallen toegelaten om overuren te presteren. Overuren zijn in principe uren die gepresteerd worden boven de 9 uur/dag of 39 uur/week.
In principe geven deze uren aanleiding tot de betaling van overloon en tot de toekenning van inhaalrust.
Het is voor de werknemer ook mogelijk om vrijwillig overuren te presteren. Hiervoor moet je een geschreven overeenkomst sluiten met de werkgever. Deze overeenkomst is zes maanden geldig en kan vernieuwd worden.
Eenmaal het akkoord is gesloten, zal de werkgever aan de werknemer kunnen vragen om deze overuren te presteren wanneer nodig. De maximale grens van 11 uren per dag en 50 uren per week zal niet kunnen worden overschreden.
De werknemer zal per kalenderjaar tot 120 vrijwillige overuren kunnen presteren die aanleiding geven tot de betaling van overloon, 50% voor de uren gepresteerd in de week en 100% voor de uren gepresteerd op zondagen en feestdagen, maar zij zullen geen aanleiding geven tot inhaalrust.
-
PC202 - Ouderschapsverlof
Alle werknemers hebben recht op ouderschapsverlof. Zij mogen 4 maanden verlof nemen om voor hun kind te zorgen. Het verlof moet wel ingaan vóór het kind 12 jaar wordt (voor een gehandicapt kind is de leeftijd 21 jaar). Voor een geadopteerd kind kan het verlof genomen worden vanaf de inschrijving van het kind in het gezin en uiterlijk tot het kind 12 jaar wordt.
Zowel de vader als de moeder hebben elk recht op het ouderschapsverlof indien ze gedurende de laatste 15 maanden, 12 maanden met een arbeidsovereenkomst in dienst waren van de werkgever.
De werknemer moet het verlof per aangetekende brief aanvragen bij de werkgever. Het verlof gaat drie maanden nadien in (tenzij de werkgever akkoord is dat het ouderschapsverlof sneller ingaat). Op verzoek van de werkgever kan het verlof in uitzonderlijke gevallen uitgesteld worden met maximum 6 maanden.
Voltijdse werknemers kunnen het ouderschapsverlof ook nemen door acht maanden halftijds te werken. De maandelijkse uitkering wordt dan gehalveerd.
Voltijdse werknemers kunnen eveneens 1/5de ouderschapsverlof opnemen door 20 maanden 4/5 te werken.
Bovenstaande vormen van loopbaanvermindering (voltijdse onderbreking / halftijdse onderbreking / vermindering met 1/5de) staan opgenomen als een recht. Sinds kort bestaat er tevens de mogelijkheid om ouderschapsverlof op te kunnen nemen onder de vorm van een 1/10de vermindering. Deze laatste vorm vereist evenwel steeds het voorafgaandelijk akkoord van de werkgever.
Je kunt de 4 vormen (voltijds, halftijds, 1/5de vermindering, 1/10de vermindering) ook onderbroken en zelfs door elkaar opnemen.
Voor alle vormen van ouderschapsverlof kan je een uitkering van de RVA aanvragen. Je kan ouderschapsverlof aanvragen via je werkgever of documenten opvragen bij je ACV PULS contactpersoon.
-
PC202 - Opzeggingstermijnen
Om de opzegtermijn te bepalen dien je in eerste instantie rekenschap te houden met tewerkstelling welke reeds aangevat werd vóór 31 december 2013, en tewerkstelling welke aangevat werd sinds datum 1 januari 2014.
Om dit te laten berekenen, neem je best contact met ons op.
-
PC202 - Ontslag medische overmacht
Ziekte is in principe geen reden om een einde te maken aan de arbeidsovereenkomst. Het is evenwel mogelijk dat het verder zetten van prestaties niet meer mogelijk is om medische redenen. Dit moet vastgesteld worden door de arbeidsgeneesheer van de werkgever. De arbeidsgeneesheer zal in het kader van een re-integratieprocedure oordelen dat het definitief onmogelijk is om nog prestaties te leveren. De werkgever kan op basis hiervan een einde maken aan de overeenkomst omwille van definitieve arbeidsongeschiktheid en dit zonder opzeggingstermijn of opzeggingsvergoeding.
Via het sociaal fonds van onze sector (www.sfonds202.be) beschik je over de mogelijkheid om een premie aan te vragen gedurende maximaal 24 maanden ten bedrage van 186 euro per maand. Deze premie is tevens verbonden aan het indexprincipe.
-
PC202 - Ontslag
Ontslag is aan een aantal regels gebonden. De werkgever moet in de meeste gevallen een opzegtermijn of een opzegvergoeding respecteren. In het geval van een ontslag neem je best contact op met de vakbondsafgevaardigde in de onderneming of als er geen vakbond in jouw onderneming is met de ACV PULS contactpersoon. Hierna evenwel een kort overzicht:
Bij een ontslag spreken we over een opzegging van de arbeidsovereenkomst wanneer er vanwege de werknemer nog prestaties tijdens de opzegtermijn verwacht worden. Wanneer er evenwel geen prestaties meer verwacht worden spreken we over een verbreking van de arbeidsovereenkomst.
Een verbreking kan zowel schriftelijk als mondeling gebeuren. Let wel, bij een mondelinge verbreking door de werkgever is het steeds aangewezen toch een bewijsstuk van beëindiging te vragen. Hoe kan je anders het bewijs leveren dat de arbeidsovereenkomst wel degelijk beëindigd werd op vraag van de werkgever wanneer je de volgende dag(en) niet meer komt werken?
Bij een opzegging is steeds een geschrift noodzakelijk. Een opzegging uitgevoerd door werkgever kan enkel via deurwaarder of via een aangetekende zending. Wanneer de werknemer zelf zijn arbeidsovereenkomst wenst op te zeggen beschikt deze – naast de 2 voorgaande opties – ook over de mogelijkheid om een dubbel van de opzegbrief te laten tekenen voor ontvangst.
In een opzeggingsbrief dient steeds melding te staan van aanvang opzeg & duurtijd van de opzegtermijn. Een opzeg gaat steeds in de maandag volgend op de betekening van de opzegbrief. Bij een aangetekende zending van de opzeg stelt de wetgeving dat de betekening plaats vindt de derde dag na verzending (datum stempel post). Een zaterdag telt mee, een zon-of feestdag telt niet mee om de periode van drie dagen te bepalen van betekening. In de praktijk komt het erop neer dat in de meeste situaties (behalve wanneer er sprake is van een feestdag) de opzegbrief via aangetekende zending gepost dient te zijn uiterlijk op woensdag. In deze situatie vindt de betekening dan plaats op zaterdag volgend, en kan de opzegging dus aanvatten op de eerstvolgende maandag.
Aan de beëindiging van de arbeidsovereenkomst is steeds een opzeggingstermijn – of betaling van een opzeggingsvergoeding gelijk aan de na te leven opzeggingstermijn – gebonden. Bij beëindiging door de werkgever wordt de opzegtermijn geschorst – en dus met een gelijke termijn verlengd- wanneer zich tijdens de opzegperiode wettelijke schorsingen (opname jaarlijkse vakantie / ziekte ) plaats vinden. Wanneer de beëindiging van de arbeidsovereenkomst evenwel door de werknemer zal ingediend werd, is er geen sprake van dergelijke opschorting en verlenging van de na te leven opzegtermijn.
Tijdens de opzegperiode beschik je als werknemer tevens over het recht op sollicitatieverlof. Dit sollicitatieverlof bedraagt 1 voltijdse arbeidsdag gedurende de laatste 26 weken (= 6 maanden) van uw opzegtermijn. De periode voordien bedraagt het recht een halve dag per week. Dit recht dient steeds bekeken te worden in verhouding tot uw arbeidsverhouding. Zo heeft een voltijdse werknemer gedurende de laatste 26 weken opzeg dus recht op 1 voltijdse dag sollicitatieverlof/week, en heeft een halftijdse werknemer in de periode van laatste 26 weken recht op een halve dag/week (gelet op het gegeven dat de werknemer beschikt over een halftijds contract in verhouding tot een voltijdse collega).
Anciënniteit van de werknemer Opzegtermijn (in weken) Ontslag door de werkgever (afdanking) Ontslag door de werknemer Tegenopzegging < 3 maanden 1 1 1 < 4 maanden 3 2 2 < 5 maanden 4 2 2 < 6 maanden 5 2 2 < 6-9 maanden 6 3 3 < 9-12 maanden 7 < 12-15 maanden 8 4 4 < 15-18 maanden 9 < 18-21 maanden 10 5 < 21-24 maanden 11 < 2-3 jaar 12 6 < 3-4 jaar 13 < 4-5 jaar 15 7 < 5 jaar 3 weken per extra anciënniteitsjaar 9 < 6 jaar 10 < 7 jaar 11 < 8-20 jaar 13 20 jaar 62 21 jaar en meer 32 + 1 week per extra aciënniteitsjaar -
PC202 - Nachtwerk
Bij KB van 13 maart 2016 wordt gesteld dat werknemers behorende tot onze sector ’s nachts tewerkgesteld mogen worden voor het uitvoeren van alle werkzaamheden verbonden aan de elektronische handel, voor zover de aard van de werken of de activiteit dit rechtvaardigt. Op ondernemingsvlak dienen hiertoe onderstaande elementen onderhandeld te worden (via cao of voor ondernemingen zonder syndicale delegatie via procedure wijziging arbeidsreglement):
1) Het bepalen en oplijsten van welke activiteiten (en dus ook welke functies) onder de e-commerce activiteiten vallen; 2) Welke vorm van nachtarbeid nodig is voor de onderneming in het kader van de ontwikkeling van de e-commerce activiteiten in de betrokken onderneming; 3) Met welke contracten de personeelsleden aangeworven in het kader van e-commerce zullen worden tewerkgesteld en volgens welk arbeidsregime en uurrooster ze zullen worden tewerkgesteld; 4) Omkadering betreffende studentenarbeid. De onderneming zal de e-commerce jobs invullen door bijkomende aanwerving en kan dit eveneens doen op basis van vrijwilligheid voor werknemers die reeds in dienst zijn.
De groeiende verkoop op het internet heeft een impact op hoe de collega’s in de sector werken. De werkgever vraagt meer van zijn werknemers. Het is belangrijk dat we daar goede afspraken over maken.
’s Avonds laat en ’s nachts werken heeft immers een grote impact op het privé- en het gezinsleven. ACV PULS is vragende partij om hierover akkoorden af te sluiten die niet alleen goed zijn voor de werkgever maar ook voor de werknemers.
-
PC202 - Mutatie
Per onderneming kunnen hiervoor verschillende afspraken bestaan. Het is dan ook goed om steeds verdere info aan te vragen bij uw werknemersafgevaardigde.
Er werd wel een basis voorzien van afspraak op sectoraal niveau via Collectieve Arbeidsovereenkomst van 19 februari 2014 betreffende tewerkstelling welke stelt:
Ingeval de verplaatsing tussen de woonplaats en de nieuwe arbeidsplaats meer dan één uur per openbaar vervoer duurt, zal een overplaatsing van een personeelslid slechts mogelijk zijn wanneer de vakbondsafvaardiging en de betrokkene zich akkoord verklaard hebben. In de gevallen waarin de verplaatsing minder dan één uur duurt, zullen anderzijds de modaliteiten die op ondernemingsniveau zullen vastgesteld worden van toepassing zijn. Deze bepaling door de partijen te interpreteren en toe te passen met alle nodige soepelheid.
-
PC202 - Meeouderverlof
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden onder vaderschapsverlof
-
PC202 - Medische controle
De werkgever heeft steeds de mogelijkheid om de arbeidsongeschiktheid van de werknemer te laten controleren door een controlearts. De werknemer is verplicht deze controle te ondergaan.
De wet voorziet dat bij collectieve arbeidsovereenkomst (op sectorniveau of op vlak van de onderneming) of via het arbeidsreglement een zogenaamde beschikbaarheidsperiode kan bepaald worden.
De ‘beschikbaarheidsperiode’ is een periode tijdens de dag gedurende dewelke de werknemer zich verplicht op zijn verblijfplaats ter beschikking moet houden voor de controlearts. Deze periode omvat maximum 4 aaneengesloten uren tussen 07.00 u. en 20.00 u.
Deze verplichting moet beperkt zijn in de tijd en in het begin van de ziekteperiode worden vastgelegd.
In de sector grote kleinhandelszaken werd geen collectieve arbeidsovereenkomst gesloten die zo’n beschikbaarheidsperiode vastlegt. Zonder collectieve arbeidsovereenkomst op ondernemingsvlak of bepalingen in het arbeidsreglement, is het dus toegelaten om de woonst te verlaten voor zover dit zo op het geneeskundig getuigschrift voorzien is.
Indien jouw werkgever bepalingen in het arbeidsreglement wil invoeren aangaande deze problematiek, is het raadzaam om contact op te nemen met jouw plaatselijk secretariaat van het ACV dat je de nodige informatie zal verstrekken.
-
PC202 - Maaltijdcheques
Wat?
Het betreft een elektronische cheque die gebruikt kan worden voor de betaling van een maaltijd of voor de aankoop van voeding. Maaltijdcheques worden beschouwd als een voordeel dat vrijgesteld is van sociale bijdragen en belastingen.
Geldigheidsduur
De geldigheidsduur van maaltijdcheques is beperkt tot 12 maanden. Deze periode gaat in vanaf het ogenblik dat de maaltijdcheque op de maaltijdchequerekening wordt geplaatst. Het is de verantwoordelijkheid van de werknemer om de maaltijdcheques tijdig te gebruiken. Het verlengen van de geldigheidsduur is niet mogelijk. Maaltijdcheques waarvan de geldigheidsduur is verstreken kunnen niet meer gebruikt worden.
Bedrag
De werkgever en de werknemer komen tussen in het bedrag van de maaltijdcheque.
De tussenkomst van de werkgever bedraagt maximaal 6,91 € per maaltijdcheque.
De tussenkomst van de werknemer bedraagt ten minste 1,09 € per maaltijdcheque.
Bij maximale toekenning bijdrage werkgever bedraagt de waarde van uw toegekende maaltijdcheque 8€. Het is echter mogelijk dat er binnen uw onderneming geen akkoord is met uw werkgever betreffende toekenning van het maximale bedrag, en dat er binnen uw onderneming slechts een akkoord bestaande is over de toekenning van een lager bedrag maaltijdcheque. Indien u hierover vragen heeft kunt u contact opnemen met een ondernemingsafgevaardigde of via volgende ‘link’.
UPDATE: Goed om weten: je cheques zijn langer geldig!
Door het tijdelijke sluiten van winkels of cultuur- en sportevenementen die niet konden niet doorgaan, loop je het risico dat je cheques vervallen voor je ze kan uitgeven. Intussen is er de wet van 20/12/2020 die bepaalt dat de geldigheidsduur van de cheques wordt verlengd:
voor maaltijdcheques, ecocheques, en cadeaucheques met vervaldatum tussen 1 november en 31 maart 2021: verlenging met 6 maanden.
voor sport- en cultuurcheques die oorspronkelijk geldig waren tot 30 september 2020: verlenging tot 30 september 2021. -
PC202 - Loonschaal
Benieuwd naar je loonschaal? Je vindt alle info hier.
-
PC202 - Looncategorie
Categorie/ Beroepsindeling.
In het PC 202 zijn er 4 of 5 verschillende categorieën (afhankelijk van het aantal winkels en het aantal personeelsleden). Je wordt ingedeeld in een categorie afhankelijk van je functie en je ervaring. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het administratief personeel en het verkooppersoneel. Ook filiaalhouders en geranten worden apart ingeschaald.
ADMINISTRATIEF PERSONEELEerste categorie :
• bediende belast met het klassement en andere kleine werkjes;
• facturist (gewoon afschrijven);
• telefonist (één enkele post);
• enz.
voor zover de bediende minder dan zes maanden anciënniteit in de onderneming heeft.Tweede categorie :
• bediende van de eerste categorie met zes maanden of meer anciënniteit in de onderneming;
• magazijnbediende;
• “comptometer”-bediende;
• inventarisbediende;
• facturist en verificateur;
• typist;
• winkelkassier;
• telefonist-standardist of telefonist belast met het verstrekken van technische inlichtingen;
• enz.Tweede categorie bis (slechts in de ondernemingen uit de tweede groep
• winkelkassier met 4 jaar werkervaring zoals bepaald in de artikelen 3 en 4 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 september 2017 betreffende de lonen, en met vijf jaar anciënniteit in de onderneming in de functies van verkoper of winkelkassier.
Derde categorie :
• bediende voor de lonen;
• hulpboekhouder;
• bediende aan de boekhoudmachine;
• stenotypist;
• enz.
•
Vierde categorie :
• boekhouder;
• directiesecretaris;
• etalagist-decorateur;
• enz.
Vijfde categorie (slechts in de ondernemingen uit de tweede groep zoals beschreven in artikel 2 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 september 2017 betreffende de lonen):
• aankoper verantwoordelijk voor de bevoorrading van een afdeling; • boekhouder-kassier;
• hoofdetalagist-decorateur;
• enz.
C. VERKOOPPERSONEELEerste categorie :
• beginnende-verkoper jonger dan achttien jaar;
• verkoper van achttien jaar en ouder;
• bediende belast met het aanvullen van de “rayons” in de zelfbediening in opdracht van de werkgever, de filiaalhouder of de verkoper en die toevallig de functie van verkoper of kassier waarneemt;
• enz.,
voor zover de bediende minder dan zes maanden anciënniteit in de onderneming heeft.Tweede categorie :
• bediende van de eerste categorie met zes maanden of meer anciënniteit in de onderneming;
• verkoopadviseur van achttien jaar en ouder in de afdelingen van de zelfbediening voor zover hij zes maanden anciënniteit in de onderneming heeft;
• helper-etalagist;
• enz.Tweede categorie bis (slechts in de ondernemingen uit de tweede groep:
• verkoper met 4 jaar werkervaring, zoals bepaald in de artikelen 3 en 4 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 september 2017 betreffende de lonen, en met vijf jaar anciënniteit in de onderneming in de functies van verkoper of winkelkassier.
Derde categorie :
• eerste verkoper : (andere dan deze voorzien in de vierde categorie) : onder “eerste verkoper” wordt verstaan : de verkoper die de werkgever, de filiaalhouder of de afdelingschef regelmatig bijstaat in de organisatie van de verkoop door namelijk het werk van het verkooppersoneel te coördineren;
• helper-etalagist-decorateur;
• meer gekwalificeerde verkoper : onder meer “gekwalificeerde verkoper” moet worden verstaan : de verkoper met drie jaar verkoopervaring in de branche en in dezelfde onderneming en die tegelijkertijd aan volgende vereisten beantwoordt : de verkoper die een grondige kennis bezit van de verkooptechnieken en die artikelen verkoopt waarbij een uitgebreide verkoopargumentatie moet worden aangevoerd in een gespecialiseerde winkel of afdelingen met diensten waar de handelsactiviteit onder meer bestaat uit de verkoop van niet alledaagse artikelen zoals :
o woon- en kantooruitrusting;
o vrijetijdsbesteding;
o fotografie en optiek;
o juwelierskunst, edelsmederij en juwelenmakerij;
o huishoudelijke apparaten;
o kunstvoorwerpen;
o delicatessen;
o muziekinstrumenten;
o uurwerkmakerijen;
o speelgoed;
o kleding;
o schoenen;
o radio, T.V. en hi-fi;
o schoonheidsproducten;
o enz.
• de handelsvertegenwoordiger met minder dan drie jaar ervaring;
Vierde categorie :
• gekwalificeerde eerste verkoper : de gekwalificeerde eerste verkoper is de verkoper die tegelijkertijd beantwoordt aan de vereisten van de eerste verkoper en de meer gekwalificeerde verkoper;
• de handelsvertegenwoordiger met meer dan drie jaar ervaring;
• enz.
Vijfde categorie (slechts in de ondernemingen uit de tweede groep zoals beschreven in artikel 2 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 september 2017 betreffende de lonen):
• verkoopschef.
FILIAALHOUDERSDe filiaalhouder is de bediende die, zonder bestendig toezicht noch dagelijkse controle van de werkgever, de verantwoordelijkheid draagt van het dagelijks beheer van een winkel, wat tegelijkertijd inhoudt administratieve taken, organisatie van het werk, verantwoordelijkheid van de tekorten in voorraad en kas en de algemene organisatie van de verkoop (voorraad, assortiment, klanten).
Onder “bestendig toezicht” moet worden verstaan de regelmatige aanwezigheid in de verkoopplaats, van de werkgever of van een lid van het kaderpersoneel belast met bedoeld toezicht. -
PC202 - Landingsbaan
Wetgevend ligt de basisleeftijd om in een landingsbaan te kunnen stappen op een leeftijd van 60j. Wanneer je voldoet aan de loopbaanvoorwaarde van 25j kan je op je 60ste – met bijpassing van een RVA premie en gelijkgestelde pensioenopbouw – je loopbaan verminderen met 1/5de, of zelfs de stap naar een halftijdse tewerkstelling zetten.
De wetgeving laat onder strikte voorwaarden (bestaan van een akkoord op nationaal niveau via het Inter Professioneel Akkoord & akkoord binnen Paritair Comité) echter mogelijkheid om op lagere leeftijd in een landingsbaan in te kunnen stappen.
Zo is het binnen onze sector mogelijk om op leeftijd van 55j een loopbaanvermindering met 1/5de op te nemen. Om aanspraak te kunnen maken op de RVA-premie (incl. gelijkstelling pensioenrechten) dien je hiervoor wel te beschikken over een loopbaan van 35j.
Tevens bestaat binnen onze sector de mogelijkheid om vanaf leeftijd 57j de stap te zetten naar een halftijdse tewerkstelling met bijpassing van RVA-premie. Om in aanmerking te komen voor de RVA-premie dient ook hier een loopbaan van 35j bestaande te zijn.
Bij een landingsbaan naar halftijdse tewerkstelling kan je via het sociaal fonds van het PC 202 een aanvullende premie aanvragen welke 148,74€/m bedraagt. Via volgende link kan je je aanvraag bij het sociaal fonds onmiddellijk in orde brengen.
-
PC202 - Klein verlet
Zoals voorzien in de wet krijg je betaalde vrije dagen voor bijzondere gebeurtenissen (zoals huwelijk, geboorte, overlijden van familieleden….
Samenwonenden worden gelijkgesteld met echtgenoten, op voorwaarde dat zij dezelfde woonplaats hebben.
Een overzicht van de omstandigheden waarvoor je extra verlof krijgt:
1.Huwelijk van de werknemer: 3 dagen, door de werknemer te kiezen tijdens de week waarin de gebeurtenis plaatsvindt of tijdens de daaropvolgende week.
2.Huwelijk van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e), van een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, van de vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder, stiefmoeder, van een kleinkind van de werknemer: de dag van het huwelijk.
3.Geboorte van een kind: De werknemer heeft recht op 10 dagen ‘buitengewoon verlof’ bij de geboorte van een door hem erkend kind. Die 10 dagen zijn op te nemen binnen de 4 maanden na de geboorte (vaderschapsverlof).
Drie van de tien dagen worden betaald door de werkgever, de overige zeven vallen ten laste van het ziekenfonds.
4.Adoptie van een kind: De werknemers die in het kader van een adoptie een kind in zijn gezin opneemt, heeft recht op 4 weken verlof (6 weken indien het kind bij het begin van het adoptieverlof jonger is dan 3 jaar). Die verlofperiodes worden verdubbeld in duur wanneer het kind gehandicapt is (minstens 66% of 4 punten op pijler 1 van de medisch-sociale schaal gebruikt inzake kinderbijslag).
Dit verlof moet worden opgenomen binnen 2 maanden na de inschrijving van het kind als deel uitmakend van het gezin.
Het verlof moet niet noodzakelijk voor het maximum aantal dagen opgenomen worden. Het moet wel in één keer opgenomen worden, en moet minstens één week, of een meervoud van weken, omvatten. Het recht vervalt wanneer het kind 8 jaar wordt.
5.Priesterwijding of intrede in het klooster van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e), van een broer, zuster, schoonbroer of schoonzuster van de werknemer: de dag van de plechtigheid.
6.Overlijden van de echtgenoot of echtgenote, van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e), van de vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder, stiefmoeder van de werknemer: drie dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.
7.Overlijden van een broer, zuster, schoonzuster, schoonbroer, grootvader, grootmoeder, kleinkind, van een overgrootvader, een overgrootmoeder, van een achterkleinkind, van een schoonzoon of schoondochter die bij de werknemer inwoont: twee dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.
8.Overlijden van een broer, zuster, schoonzuster, schoonbroer, grootvader, grootmoeder, kleinkind, van een overgrootvader, een overgrootmoeder, van een achterkleinkind, van een schoonzoon of schoondochter die niet bij de werknemer inwoont: de dag van de begrafenis.
9.Plechtige communie van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e): de dag van de plechtigheid (wanneer deze samenvalt met een zondag, feestdag, of gewone inactiviteitsdag: de gewone activiteitsdag die onmiddellijk aan de gebeurtenis voorafgaat of erop volgt).
10.Deelneming van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) aan het feest van de vrijzinnige jeugd daar waar dit feest plaatsvindt: de dag van het feest (wanneer dit samenvalt met een zondag, feestdag of gewone inactiviteitsdag: de gewone activiteitsdag die onmiddellijk aan de gebeurtenis voorafgaat of erop volgt).
11.Verblijf van de dienstplichtige werknemer in een rekruterings- en selectiecentrum of in een militair hospitaal ten gevolge van zijn verblijf in een rekruterings- of selectiecentrum: de nodige tijd, met een maximum van 3 dagen.
12.Verblijf van de werknemer-gewetensbezwaarde op de administratieve Gezondheidsdienst of in een van de verplegingsinrichtingen, die overeenkomstig de wetgeving over het statuut van de gewetensbezwaarden door de Koning zijn aangewezen: de nodige tijd, met een maximum van 3 dagen.
13.Bijwonen van een bijeenkomst van de familieraad, bijeengeroepen door de vrederechter: de nodige tijd, met een maximum van één dag.
14.Deelneming aan een jury, oproeping als getuige vóór de rechtbank of persoonlijke verschijning op aanmaning van de arbeidsrechtbank: de nodige tijd, met een maximum van 5 dagen;
15.Uitoefening van het ambt van bijzitter in een hoofdstembureau of enig stembureau bij de parlements-, provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen: de nodige tijd.
16.Uitoefening van het ambt van bijzitter in een van de hoofdbureaus bij de verkiezing van het Europese Parlement: de nodige tijd, met een maximum van 5 dagen.
17.Uitoefening van het ambt van bijzitter in een hoofdbureau voor stemopneming bij de parlements-, provincieraads- en gemeenteverkiezingen: de nodige tijd, met een maximum van 5 dagen.
-
PC202 - Kinderopvang
Als je werkt in een winkelketen van PC 202 heb je recht op een tussenkomst in de kosten van kinderopvang.
Voor wie?
Iedereen die reeds één jaar aaneensluitend in PC 202 werkt.
De premie bedraagt 3 EUR per opvangdag met een maximum van 600 EUR per kind per jaar, per gerechtigde werknemer.
Waar je aanvraag indienen?
Je kan je aanvraag indienen bij de personeelsdienst. De aanvraag dient volgende documenten te bevatten:
– Bij de eerste aanvraag, een uittreksel van de geboorteakte van het kind voor wie je de premie aanvraagt of elk ander document dat je afstammingsband met het betrokken kind bewijst.
– Het rijksregisternummer van het kind
– Het fiscaal attest inzake uitgaven voor de opvang van kinderen die de opvangdagen van 2018 vermeldt waarvoor je een tussenkomst aanvraagt. Hetzelfde attest mag voor de 2 ouders dienen.
Let wel: dit geldt énkel voor kinderen jonger dan 3 jaar!
De aanvragen kunnen tussen 1 mei en 31 augustus worden ingediend bij de werkgever.
Ben je ACV-lid? Vergeet dan zeker ook niet je ACV geboortepremie aan te vragen!
-
PC202 - Jeugdvakantie
Je recht op vakantie krijg je door te werken. Je vakantie 2019 verdien je door in 2018 te werken. Als je dus net begint te werken kan het zijn dat je heel weinig vakantiedagen hebt. Via het systeem jeugdvakantie, kan je mogelijks toch van genieten. Voorwaarden:
– je bent jonger dan 25 jaar op 31 december van het voorafgaande jaar
– je hebt je studie beëindigd of stopgezet in de loop van het voorafgaande jaar
– je hebt minstens 1 maand of minstens 70 uren gewerkt in het voorafgaande jaar, en dit in de privésector
Bijvoorbeeld: je hebt recht op jeugdvakantie in 2019 wanneer je aan volgende voorwaarden voldoet:
– jonger dan 25 jaar op 31 december 2018
– studie beëindigd of gestopt in de loop van 2018
– nog minstens 1 maand en minstens 70 uren werken in 2018
Wanneer je voldoet aan de voorwaarden, heb je recht op 4 weken vakantie. Dit zijn 24 dagen wanneer je 6 dagen werkt per week en 20 dagen wanneer je 5 dagen per week werkt. Het aantal jeugdvakantiedagen wordt wel verminderd met het aantal betaalde vakantiedagen waarop je aanspraak kan maken. De vergoeding die je krijgt voor jeugdvakantiedagen bedraagt 65 % van het gemiddelde dagloon. Je kan jeugdvakantie aanvragen via het formulier C103 – jeugdvakantie. Voor elke maand waarin je jeugdvakantiedagen opneemt, moet je een nieuw berekeningsformulier invullen en bezorgen.
Je kan dat formulier opvragen via je ACV PULS contactpersoon.
-
PC202 - Jaarlijkse premie
Via CAO van 5 november 2002 wordt met de maand december van ieder kalanderjaar aan iedere voltijdse medewerker een jaarlijkse premie toegekend ten bedrage 148€.
Vanaf januari 2006 werd een jaarlijkse premie ten bedrage van 70€ toegekend aan iedere voltijdse werknemer. Deze premie wordt uitbetaald jaarlijks met de maand juni. Sinds het sectoraal akkoord 2015-2016 werd bekomen dat met de maand juni een bijkomend jaarlijkse premie toegekend wordt ten bedrage van 250€ bruto. De jaarlijkse premies met uitbetaling juni kunnen op ondernemingsvlak omgezet worden in een gelijkwaardig voordeel (maaltijdcheque / groepsverzekering).
Deeltijdse werknemers hebben recht op een premie volgens hun arbeidsduur. Bedienden met een onvolledige referteperiode hebben recht op 1/12e van de jaarpremie per volledig gepresteerde of daarmee gelijkgestelde maand.
Krijg je geen uitbetaling van jaarlijkse premie is de mogelijkheid natuurlijk bestaande dat een omzetting op ondernemingsvlak heeft plaats gevonden. Neem hiertoe zeker contact op via een personeelsafgevaardigde van je onderneming. De betaling van deze premie vindt plaats voor kerstdag.
-
PC202 - Index
De index houdt de prijsstijgingen van levensmiddelen (inflatie) bij. Om de zoveel tijd wordt het loon aangepast om die prijsstijgingen bij te houden. Dat is een indexaanpassing.
Een indexaanpassing zal automatisch gebeuren als het indexcijfer met 1% is gestegen.
Wij houden de indexaanpassingen ook bij in onze loonberekeningstool. Je kan dus altijd nagaan of je correct wordt betaald.
-
PC202 - Huwelijkspremie
Wie in het huwelijksbootje stapt en lid is van ACV PULS heeft recht op een huwelijkspremie. Na 1 jaar lidmaatschap bedraagt dat 25 euro. Na 2 jaar lidmaatschap 75 euro. Je kan deze aanvragen op een ACV kantoor of neem online contact op.
-
PC202 - Huwelijk
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden onder klein verlet
-
PC202 - Gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen
In België worden minimumlonen niet vastgelegd door de wet. De sectoren (zoals het PC 311) kunnen zelf het gewaarborgd minimum loon bepalen.
Indien de sector-CAO een minimumloon voorschrijft, dan mag de individuele overeenkomst geen lager, maar wel een hoger loon voorschrijven.Hoeveel bedraagt dat minimumloon?
De bedienden die voltijds werken genieten gegarandeerd een brutoloon van:
21 jaar en meer: 1.707,62 euro;
20 jaar: 1.651,41 euro;
19 jaar: 1.619,25 euro;
18 jaar: 1.619,25 euro;
17 jaar: 1.361,41 euro;
16 jaar: 1.249,91 euro.De arbeiders die voltijds werken genieten gegarandeerd een brutouurloon van:
21 jaar en meer: 11,2595 euro;
20 jaar: 10,8885 euro;
19 jaar: 10,6765 euro;
18 jaar: 10,6765 euro;
17 jaar: 8,9770 euro;
16 jaar: 8,2405 euro.Deeltijdsen genieten het minimumloon in verhouding tot hun tewerkstelling.
Voorbeeld: je bent 21 jaar en je werkt 28 uur per week. Het gewaarborgd minimumloon is dan 1.707,62 x 28/35u = 1.366,10 euro brutoWat telt er allemaal mee om dat minimumloon te behalen?
Je bruto maandloon
Premies (bv eindejaarspremie)
Voordelen in natura (vb auto gebruik woning,…)
Wat telt er niet mee om dat minimumloon te behalen ?
Onkostenvergoedingen of verplaatsingskostenIk heb een variabel loon! Wat nu?
Voor de werknemers die met variabel loon worden betaald, wordt het gemiddeld minimummaandinkomen berekend op basis van het gemiddelde van de maandinkomens van de laatste twaalf maanden.Ga na of je meer verdient dan het minimumloon via onze loonberekeningstool.
-
PC202 - Geboortepremie
Je verwacht een kindje? Proficiat! Naast kinderbijslag heb je ook recht op een éénmalige geboortepremie. Meer informatie vind je hier. De aanvraagdocumenten voor de geboortepremie kan je via je werkgever verkrijgen.
Leden van ACV PULS hebben recht op een bijkomende geboortepremie van de vakbond. Na 1 jaar lidmaatschap bedraagt dat 25 euro. Na 2 jaar lidmaatschap 50 euro. Je kan deze aanvragen op een ACV kantoor of neem online contact op.
-
PC202 - Flexibiliteit
Werken in een winkel is vaak heel flexibel werken. Ruime openingsuren en het diverse takenpakket vragen zo al veel van de werknemers. In ondernemingen waar een vakbond is worden vaak afspraken gemaakt over flexibiliteit, openingsuren, meeruren, …
Wil je weten welke afspraken in jouw onderneming gelden? Neem contact op met je ACV PULS contactpersoon.
-
PC202 - Flexi-job
Werkgevers mogen ook mensen met een flexi-job inzetten. Die collega’s werken bij een andere werkgever minstens 4/5de en doen een flexi-job als bijverdienste. Gepensioneerden kunnen ook een flexi-job doen.
Het flexi-loon bedraagt minimaal 10,08 euro per uur (het wettelijk minimum) dat is 9,36 euro loon en 0,72 (7,67%) euro vakantiegeld. Dit is een nettobedrag. In tegenstelling tot een gewone job krijg je dus geen apart vakantiegeld achteraf.
Met Comeos – de federatie welke de werkgevers binnen onze sector vertegenwoordigt – hebben we een lopende afspraak dat binnen ons paritair comité geen gebruik gemaakt zal worden van toepassing flexi jobs. Wij zijn geen voorstander van flexi-jobs. We geven er de voorkeur aan om vaste collega’s meer uren te geven of tijdelijke collega’s vast in dienst te nemen.
-
PC202 - Fietsvergoeding
Vanaf 1 januari 2020 werd de fietsvergoeding van 0,22euro per kilometer verhoogd naar 0,24 euro voor de verplaatsingen per fiets ten belope van de werkelijk afgelegde afstand tussen de woonplaats en het werk. De afstand woonplaats-werkplaats wordt geteld op basis van het aantal werkelijk afgelegde kilometers heen en terug.
Voorbeeld :
Daphné woont 3,5 km van het werk. Ze legt dagelijks 7 km af à € 0,24 = € 1,68 per dag.
Opgelet: deze vergoeding is van toepassing voor wie met de elektrische fiets komt!
-
PC202 - Feestdagen
Elke voltijdse werknemer heeft recht op 10 wettelijk bepaalde feestdagen.
Nieuwjaar 1 januari Paasmaandag (dus niet Pasen zelf !) Feest van de Arbeid 1 mei O.H. Hemelvaart (steeds een donderdag) Pinkstermaandag (dus niet Pinksteren zelf) Nationale feestdag 21 juli O.L.V. hemelvaart 15 augustus Allerheiligen 1 november Wapenstilstand 11 november Kerstmis 25 december
Valt één van deze feestdagen op een dag waarop de onderneming hoe dan ook geen activiteit uitvoert, dan heeft het personeel recht op een vervangende feestdag. Waar er een vakbondswerking is, wordt er jaarlijks overlegd over de planning van die vervangende feestdagen. Leggen we die vast met een collectieve sluiting of worden deze dagen aan ieders vakantiekaart toegevoegd? Voor deeltijdse wordt het recht op feestdagen berekend in functie van hun arbeidsduur. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen deeltijdse met een vast en een variabel uurrooster.
Als lid van ACV PULS kan je laten nakijken of je de correcte hoeveelheid feestdagenrust en -loon kreeg. Neem gerust contact op met je ACV PULS contactpersoon.
-
PC202 - Familiaal verlof
Je kan 10 dagen per jaar onbetaald thuis blijven.
Er moet wel een geldige reden zijn, die je ook moet meedelen aan de werkgever. De aard van de reden moet betrekking hebben op dringende, onvoorziene omstandigheden van familiale of sociale aard. Bijvoorbeeld een ongeval of ziekte van een kind, brand in de woning, … .
Binnen een onderneming met syndicale werking kan met werkgever plaatselijk akkoord bestaande zijn om toch een aantal dagen familiaal verlof te vergoeden. Neem gerust contact op met de personeelsafgevaardigden van uw onderneming.
-
PC202 - Ervaring
GELIJKGESTELDE PERIODES
Alle periodes binnen een professioneel milieu (o.a. interims, stages, bepaalde duurcontracten, zelfstandig werk, ambtenaar, vrijwilligerswerk,..) met uitzondering van de tewerkstelling in het kader van een studentenovereenkomst. De in de overige lidstaten van de Europese Unie voor de werknemer toepasselijke periodes van gelijkstelling zullen op dezelfde manier erkend worden.
De eventuele jaren van legerdienst;
Alle periodes van contractschorsing (tijdskrediet, moederschapsverlof, thematische verloven,.); evenals de periodes die gedekt zijn door de sociale zekerheid en de sociale wetgeving (werkloosheid, ziekte-invaliditeit.);
Alle studieperiodes vanaf 21 jaar; -
PC202 - Eindejaarspremie
Bedrag van de premie
Voor de bedienden van wie het loon vast is, wordt de eindejaarspremie berekend op basis van het gemiddelde van het effectief ontvangen loon van al de geleverde prestaties van het betrokken jaar.Voor de filiaalhouders en de bedienden die volledig of gedeeltelijk met commissieloon worden beloond, wordt de eindejaarspremie berekend op het maandelijks gemiddelde van de vaste en veranderlijke brutolonen die werden betaald tijdens het betrokken jaar.
Toekenningsmodaliteiten
Volledige premie: in dienst zijn op 31/12 en het hele jaar gewerkt hebben.
Voor de bedienden die op 31/12 ten minste 6 maanden anciënniteit in de onderneming hebben, wordt de premie herleid tot 1/12 per volledige maand tewerkstelling.Regeling bij einde arbeidsovereenkomst,
Recht op een (gedeelte van de) eindejaarspremie tenzij wanneer de werknemer met een anciënniteit van tenminste 6 maanden, zelf ontslag neemt of ontslagen wordt om dringende redenenOok pro rata toegekend als men op het ogenblik van de betaling met tijdskrediet, palliatief verlof, verlof voor verzorging
van zwaar ziek familielid, ouderschapsverlof is.De premie kan worden verminderd met afwezigheden wegens ziekte, ongeval of zwangerschap (behalve de eerste 30 dagen).
Tijdstip van betaling
Tussen 15 en 31 december.
-
PC202 - Economische werkloosheid
Ben je economisch werkloos? Geef dit dan door via https://acvtijdelijkewerkloosheid.be/
Alle documenten die je eerder van ons of van je werkgever ontving, zijn niet meer nodig. Je dient dus enkel dit eenvoudige onlineformulier in te vullen als je lid bent bij het ACV. Ben je nog geen lid? Word dan hier meteen lid!
Heb je je werkloosheid al eerder doorgegeven? Dan hoef je niets meer te ondernemen.
-
PC202 - Ecocheques
ECOCHEQUES
Aan elke voltijds tewerkgestelde werknemer met een volledige referteperiode worden ecocheques één keer per jaar toegekend ter waarde van 250 EUR.
Aan de deeltijdse werknemers zullen de ecocheques worden betaald volgens de volgende schijven :
Wekelijkse arbeidsduur Bedrag Vanaf 27u/week 250 EUR Vanaf 20u en minder dan 27 u/week 200 EUR Vanaf 17,5 u en minder dan 20u/week 150 EUR Minder dan 17,5 u/week 100 EUR Contracten van 8u/week en ééndagscontracten 75 EUR Onder “wekelijkse arbeidsduur” in de hierboven vermelde tabel wordt verstaan : het gemiddelde van de effectieve prestaties in de referteperiode.
De bovenvermelde bedragen zijn verschuldigd aan de werknemers met een volledige referteperiode.
De referteperiode is de periode van 12 maanden die loopt vanaf de maand juni van het voorgaande kalenderjaar tot en met de maand mei van het betrokken kalenderjaar.
Aan de werknemers met een onvolledige referteperiode, zal het bedrag vastgesteld volgens de hierboven vermelde schijven, betaald worden pro rata van de werkelijke prestaties en daarmee volgens de collectieve arbeidsovereenkomst nr.98 gelijkstelde periodes
Wanneer?
De betaling van deze ecocheques vindt plaats één keer per jaar, in de loop van de maand.
Omzetting in gelijkwaardig voordeel
De mogelijkheid bestaat erin om op ondernemingsvlak het voordeel van de ecocheque om te zetten in een gelijkwaardig voordeel voor de werkemer. Meest voorkomend omzetting bestaat in de verhoogde toekenning werkgeversbijdrage maaltijdcheques.
Indien u geen ecocheques verkrijgt en geen weet hebt van een mogelijke omzetting neemt u best contact op met een personeelsafgevaardigde van uw onderneming. Via volgende link geeft u uw onderneming aan en vindt u automatisch overzicht van uw personeelsafgevaardigden.
UPDATE: Goed om weten: je cheques zijn langer geldig!
Door het tijdelijke sluiten van winkels of cultuur- en sportevenementen die niet konden niet doorgaan, loop je het risico dat je cheques vervallen voor je ze kan uitgeven. Intussen is er de wet van 20/12/2020 die bepaalt dat de geldigheidsduur van de cheques wordt verlengd: voor maaltijdcheques, ecocheques, en cadeaucheques met vervaldatum tussen 1 november en 31 maart 2021: verlenging met 6 maanden. voor sport- en cultuurcheques die oorspronkelijk geldig waren tot 30 september 2020: verlenging tot 30 september 2021.
-
PC202 - E-commerce
Zie nachtwerk
-
PC202 - Dertiende (13e) maand
Een kerstpremie, betaalbaar in geld, wordt pro rata volgens de effectief gepresteerde maanden tijdens dat jaar toegekend aan de bedienden die in dienst zijn op 31 december en op diezelfde datum tijdens het beschouwde kalenderjaar minstens drie al dan niet opeenvolgende maanden in de onderneming werkzaam zijn. De kerstpremie wordt ook toegekend aan de bedienden die op 31 december :
– in tijdskrediet, palliatief verlof, verlof voor de verzorging van zwaar ziek familielid, ouderschapsverlof zijn en die tijdens het beschouwde kalenderjaar arbeidsprestaties hebben uitgevoerd; – zich in een toestand bevinden die gelijkgesteld is met effectieve arbeid in toepassing van de wetgeving op de jaarlijkse vakantie. Het bedrag van de kerstpremie
1 Voor het administratief en verkoopspersoneel, de filiaalhouder uitgezonderd, is het bedrag gelijk aan de tegenwaarde van het bruto maandloon van december. 2 Voor de filiaalhouder beloopt de premie een bedrag dat gelijk is aan het gemiddelde van de maandlonen die in aanmerking worden genomen voor het berekenen van het vakantiegeld; het is begrensd tot 1.487,36 euro. De filiaalhouder die de gemiddelde maandomzet van ten minste 14.163,69 euro aan het indexcijfer der consumptieprijzen 104,67 (spil van de stabilisatieschijf 103,63 – 104,67 – 105,72, basis 2004 = 100) niet haalt, heeft geen recht op deze premie. De kerstpremie is niet verschuldigd wanneer de bediende gestraft is geweest met één van de straffen daartoe voorzien in de arbeidsovereenkomst voor bedienden of in het arbeidsreglement of wanneer hij in de loop van het kalenderjaar weggaat uit de onderneming ingevolge ontslag dat hij heeft gegeven of gekregen, behalve indien hij weggaat wegens pensionering of wegens bestendige invaliditeit. De kerstpremie wordt evenwel pro rata temporis toegekend aan de wegens economische of technische redenen ontslagen bediende.
-
PC202 - Deeltijds werken
In principe moet de wekelijkse arbeidsduur voor een deeltijdse werknemer minstens 18 uur per week bedragen. Toch is het mogelijk om – onder strikte voorwaarden – van deze algemene regel af te wijken.
12 uren contracten
Deze medewerkers werken enkel op vrijdag en zaterdag, of op de vooravond van een feestdag zijnde: 2 dagen van 6 uren of 1 dag van 8 uren en 1 dag van 4 uren.
De mogelijkheid bestaat tevens om op woensdagnamiddag te werken, maar dit kan enkel na toestemming van de syndicale afvaardiging. In dit geval werk je: woensdag en vrijdag of woensdag en zaterdag.
8 uren contracten
Deze medewerkers werken op vrijdag en/of zaterdag en eventueel de vooravond van een feestdag. Dus ofwel 2 x 4 uren per week ofwel 1 maal 8 uren per week.
Bij de Markets bestaan ook dagcontracten van 8 uur per week.Binnen de Carrefour Markets kunnen 12 en 8 uren contracten worden tewerkgesteld van maandag t.e.m. zaterdag.
Recht op een vierdagenweek
Deeltijdse werknemers, die een arbeidsovereenkomst hebben voor maximaal 24 u/week hebben recht op een vierdagenweek. De werknemer moet hiertoe een schriftelijk verzoek aan de werkgever richten. Als lid kan je een modelformulier ontvangen.
Minimale dagelijkse arbeidsduur
De werknemers met 4 jaar dienst in de onderneming hebben recht op een minimale dagelijkse arbeidsduur van 4 uur. Voor wie nog geen 4 jaar dienst heeft bedraagt de minimale dagelijkse arbeidsduur 3 uur.
-
PC202 - Covid-cao Colruyt
Op 27 november sloten we een nieuwe cao (collectieve arbeidsovereenkomst) betreffende Covid19 maatregelen voor het winkelpersoneel van Colruyt Group België
voor de periode 1/11/2020 – 30/06/2021Het gaat over een budget van 500 euro dat we op sector niveau bekomen hebben. Het sectorakkoord diende omgezet te worden naar een bedrijfsakkoord. Er zijn een aantal financiële compensaties voorzien evenals een aantal veiligheidsmaatregelen.
Financieel:Budget van 500 EUR: in maaltijdcheques en de publikaart
• recht op een verhoging van de patronale bijdrage van de maaltijdcheque met 2,46 euro per gewerkte dag in de periode van 1/11/2020 tot en met 30/06/2021. De maaltijdcheque is nu
6 EUR waard.• Er werden een aantal functies gelijkgesteld aan het winkelpersoneel: medewerker diefstalpreventie winkel, parkingmanager, logistiek bediende verkoper en prijsopnemer.
• Eenmalige bijkomende oplading van 140 euro in de Publikaart. Deze oplading komt bovenop de gebruikelijke maandelijkse oplading van de bediende en wordt gestort half december 2020. Het plafond voor de Publikaart wordt opgetrokken van 500 euro tot 800 euro en dit verhoogde plafond blijft behouden tot 30/06/2021, zodat elke medewerker over een voldoende lange periode beschikt om de bijkomende oplading van 140 euro te besteden.• 2 bijkomende verlofdagen:
-de eerste betaalde verlofdag werd collectief vastgelegd door de directie op 02/01/2021.
-Tweede verlofdag (te verwerven via 15 minuten extra recuperatie per gewerkte dag) met een maximum van 1 te bekomen verlofdag.
In de periode van 01/01/2021 tot en met 30/06/2021. De werknemer kan ervoor opteren om deze recuperatie op te nemen of te laten uitbetalen.• Bijpassing bij tijdelijke werkloosheid covid-quarantaine. Voor de periode van 01/08/2020 tot en met 30/06/2021 heeft het winkelpersoneel recht op een aanvullende vergoeding van de werkgever bovenop de tijdelijke werkloosheidsuitkeringen in geval van tijdelijke werkloosheid overmacht wegens covid-quarantaine. (Mits overhandiging aan de werkgever van een attest dat de covidquarantaine staaft). De werkgever betaalt geen aanvulling in geval van tijdelijke werkloosheid of quarantaine naar aanleiding van verblijf in het buitenland in rode zone. De aanvullende vergoeding is een bijpassing tot 100% van het bruto belastbaar loon en dit berekend op basis van de uren tijdelijke werkloosheid en het loon aangegeven aan de RVA door de werkgever en maximum tot het loonplafond van de RVA.
• Maatregelen verruimd werkvenster: tijdens de periode van 14/12/2020 tot en met 31/12/2020 het winkelpersoneel van Colruyt Laagste Prijzen (CLP) op vrijwillige basis kan werken in een verruimd werkvenster dat het standaardvenster als volgt verruimt: maandag tot en met zaterdag: van 5u tot 23u.
• Recht op een toeslag van 50 % op het normale uurloon, voor de uren gepresteerd tussen 5 en 6 uur ’s morgens, voor de periode van 14/12/2020 tot en met 31/12/2020.Veiligheid:
• Eén winkelkar per klant Conform het covid-sectorakkoord zal de werkgever tot 31/12/2020. Elke klant verplichten om met een winkelkar te winkelen en op die manier ook de instroom van klanten in de winkels beheren. Dit weliswaar met beperkte uitzonderingen: ouder met kind, klant met hulpbehoevende ouder en klant met gehandicapte partner/kind/ouder.
Dit is niet enkel een verplichting door het sectorakkoord. Dit is sinds 1 december ook een verplichting door het Ministerieel Besluit van 28 november 2020.• Het teveel aan karren wordt op een afdoende wijze afgeschermd voor klanten. Het aantal karren per winkel word dusdanig beperkt. Het aantal beschikbare karretjes verschilt van winkel tot winkel. Dit aantal werd berekend met een vaste formule en is raadpleegbaar bij de gerant of regiomanger door de syndicaal afgevaardigde.
• De essentie van de veiligheidsmaatregelen voor de klant wordt op één affiche gezet, o.a. met duidelijke verwijzing naar de verplichting van één kar per klant.• Er kan een medewerker aan de inkom geplaatst worden om de klantenstroom te controleren. De persoon aan de ingang van de winkel (interne medewerker of externe agent) wordt op de hoogte gebracht van het aantal karren in het filiaal. De rol en taken van de externe agent worden verduidelijkt via een document dat besproken wordt met de externe agent (oa. stop & go).
• Externe ontsmettingsdienst. Er is een checklist opgesteld voor de externe ontsmettingsdienst en deze wordt volledig uitgevoerd.
• De verantwoordelijke van de winkel zal aandachtig zijn voor het gebruik van Vario (tool voor registratie arbeidsongeval, EHBO interventie en incident) in geval van een eventuele agressie van een klant ten opzichte van een personeelslid.
• Extra CPBW: Er zal in december 2020 een extra CPBW voor de TBE Colruyt Laagste Prijzen plaatsvinden om de bijkomende veiligheidsmaatregelen in dit hoofdstuk te bespreken.
-
PC202 - Compensatiedagen
Zie artikel Arbeidsduur
-
PC202 - Commissieloon
orden gedeeltelijk of volledig op commissie betaald. Hun loon is afhankelijk van de verkoopcijfers. Heb jij hier recht op? Vraag er naar bij je collega’s of leidinggevende. Ook wij staan je graag bij als je vragen hebt via distributie@acv-csc.be
Ook wanneer een groot deel van je loon op commissie wordt betaald moet je loon het sectorale minimumloon respecteren.
-
PC202 - Categorie
In het PC 202 zijn er 4 of 5 verschillende categorieën (afhankelijk van het aantal winkels en het aantal personeelsleden). Je wordt ingedeeld in een categorie afhankelijk van je functie en je ervaring. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het administratief personeel en het verkooppersoneel. Ook filiaalhouders en geranten worden apart ingeschaald.
ADMINISTRATIEF PERSONEELEerste categorie :
• bediende belast met het klassement en andere kleine werkjes;
• facturist (gewoon afschrijven);
• telefonist (één enkele post);
• enz.
voor zover de bediende minder dan zes maanden anciënniteit in de onderneming heeft.Tweede categorie :
• bediende van de eerste categorie met zes maanden of meer anciënniteit in de onderneming;
• magazijnbediende;
• “comptometer”-bediende;
• inventarisbediende;
• facturist en verificateur;
• typist;
• winkelkassier;
• telefonist-standardist of telefonist belast met het verstrekken van technische inlichtingen;
• enz.Tweede categorie bis (slechts in de ondernemingen uit de tweede groep
• winkelkassier met 4 jaar werkervaring zoals bepaald in de artikelen 3 en 4 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 september 2017 betreffende de lonen, en met vijf jaar anciënniteit in de onderneming in de functies van verkoper of winkelkassier.
Derde categorie :
• bediende voor de lonen;
• hulpboekhouder;
• bediende aan de boekhoudmachine;
• stenotypist;
• enz.
•
Vierde categorie :
• boekhouder;
• directiesecretaris;
• etalagist-decorateur;
• enz.
Vijfde categorie (slechts in de ondernemingen uit de tweede groep zoals beschreven in artikel 2 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 september 2017 betreffende de lonen):
• aankoper verantwoordelijk voor de bevoorrading van een afdeling;
• boekhouder-kassier;
• hoofdetalagist-decorateur;
• enz.
C. VERKOOPPERSONEELEerste categorie :
• beginnende-verkoper jonger dan achttien jaar;
• verkoper van achttien jaar en ouder;
• bediende belast met het aanvullen van de “rayons” in de zelfbediening in opdracht van de werkgever, de filiaalhouder of de verkoper en die toevallig de functie van verkoper of kassier waarneemt;
• enz.,
voor zover de bediende minder dan zes maanden anciënniteit in de onderneming heeft.Tweede categorie :
• bediende van de eerste categorie met zes maanden of meer anciënniteit in de onderneming;
• verkoopadviseur van achttien jaar en ouder in de afdelingen van de zelfbediening voor zover hij zes maanden anciënniteit in de onderneming heeft;
• helper-etalagist;
• enz.Tweede categorie bis (slechts in de ondernemingen uit de tweede groep:
• verkoper met 4 jaar werkervaring, zoals bepaald in de artikelen 3 en 4 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 september 2017 betreffende de lonen, en met vijf jaar anciënniteit in de onderneming in de functies van verkoper of winkelkassier.
Derde categorie :
• eerste verkoper : (andere dan deze voorzien in de vierde categorie) : onder “eerste verkoper” wordt verstaan : de verkoper die de werkgever, de filiaalhouder of de afdelingschef regelmatig bijstaat in de organisatie van de verkoop door namelijk het werk van het verkooppersoneel te coördineren;
• helper-etalagist-decorateur;
• meer gekwalificeerde verkoper : onder meer “gekwalificeerde verkoper” moet worden verstaan : de verkoper met drie jaar verkoopervaring in de branche en in dezelfde onderneming en die tegelijkertijd aan volgende vereisten beantwoordt : de verkoper die een grondige kennis bezit van de verkooptechnieken en die artikelen verkoopt waarbij een uitgebreide verkoopargumentatie moet worden aangevoerd in een gespecialiseerde winkel of afdelingen met diensten waar de handelsactiviteit onder meer bestaat uit de verkoop van niet alledaagse artikelen zoals :
o woon- en kantooruitrusting;
o vrijetijdsbesteding;
o fotografie en optiek;
o juwelierskunst, edelsmederij en juwelenmakerij;
o huishoudelijke apparaten;
o kunstvoorwerpen;
o delicatessen;
o muziekinstrumenten;
o uurwerkmakerijen;
o speelgoed;
o kleding;
o schoenen;
o radio, T.V. en hi-fi;
o schoonheidsproducten;
o enz.
• de handelsvertegenwoordiger met minder dan drie jaar ervaring;
• enz.Vierde categorie :
• gekwalificeerde eerste verkoper : de gekwalificeerde eerste verkoper is de verkoper die tegelijkertijd beantwoordt aan de vereisten van de eerste verkoper en de meer gekwalificeerde verkoper;
• de handelsvertegenwoordiger met meer dan drie jaar ervaring;
• enz.
Vijfde categorie (slechts in de ondernemingen uit de tweede groep zoals beschreven in artikel 2 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 september 2017 betreffende de lonen):
• verkoopschef. -
PC202 - Brugpensioen (of SWT)
Brugpensioen (of Stelsel van Werkloosheidsuitkering met een bedrijfsToeslag = SWT) is een systeem waarbij een werknemer ontslagen wordt door zijn werkgever. Doordat de betrokken werknemer een bepaalde leeftijd (nationaal is grens 62j) en een zekere loopbaan heeft (nationaal bedraagt deze 40j) kan deze terugvallen op het stelsel van brugpensioen (SWT). Via het sectoraal akkoord 2019-2020 werd de leeftijdsvoorwaarde om toegang te verkrijgen tot het SWT op 59j gebracht. Deze leeftijdsvoorwaarde dient bereikt te zijn op het het einde van de arbeidsovereenkomst en uiterlijk 31 december 2020.
In hetzelfde akkoord werd de beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt terug gebracht tot de leeftijd van 62j.
-
PC202 - Beroepscategorie
In het PC 202 zijn er 4 of 5 verschillende categorieën (afhankelijk van het aantal winkels en het aantal personeelsleden). Je wordt ingedeeld in een categorie afhankelijk van je functie en je ervaring. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het administratief personeel en het verkooppersoneel. Ook filiaalhouders en geranten worden apart ingeschaald.
- : Administratie
Eerste categorie :
– deurwaarder; – loopjongen; – aangestelde aan de luchtdrukbuizen; – operator aan adresseermachines (stempelen volgens nauwkeurige gegevens of aanwijzingen; afdrukken zonder selectie); – klasseerder en archivist; – polycopist (aftrekker); – rekenaar aan telmachines (optellingen en aftrekkingen); – beginnelingbediende aan de “comptometer”, beginneling operateur aan factureermachines; – houder van hulpregisters, uitgezonderd een boekhoudregister of -hulpregister, waarvoor geen kennis van boekhouding is vereist; – bediende belast met het openen en oppervlakkig sorteren van de post; – typist die kopijwerk uitvoert; – voorbereider voor boekhoudmachines die het werk van de operateurs voorbereidt, dit wil zeggen de te behandelen steekkaarten opzoeken, ze desnoods opmaken, er de in te schrijven stukken bijvoegen en de steekkaarten na inschrijving opnieuw klasseren; – bediende belast met het plakken van fiscale zegels op facturen of verzamelstaten; – telefonist aan eenvoudige installaties (die uitsluitend verbindingen tot stand brengt van buiten uit naar de diensten en/of tussen de diensten); – bediende belast met het overdrukken, zegelen en verzenden van de post; – bediende belast met het nazien van ordernota’s; – bediende belast met uitrapen van steekkaarten ter voorbereiding van het werk met ponskaartmachines (tabulators); – bediende belast met het bijhouden van alfabetische naamlijsten; – bediende belast met het aantekenen van inkomende en uitgaande magazijngoederen, met geen andere verantwoordelijkheid dan de goede uitvoering van de dienst; – helper bij de inspectie. Tweede categorie :
– controleur belast met nazicht van de inkomende en uitgaande goederen; – “comptometer”-bediende (bekwaam om behendig de vier bewerkingen, de accumulatie en de procentberekeningen te maken); – typist bekwaam om keurig afgewerkt en zonder spelfouten veertig woorden per minuut op de schrijfmachine te typen; – stenotypist, die niet voldoet aan de vereisten om in de derde categorie te worden opgenomen; – operateur aan boekhoudmachines met klavier, zonder eigenlijk boekhoudwerk; – perforeerder en/of verificateur aan de ponskaart- of ponsbandmachines, tewerkgesteld aan de machines voor het perforeren en/of nazien van de kaarten van de ponskaartmachines; – operateur van ponskaarten- of ponsbandmachines belast met het bevoorraden en ledigen van de machines en met het zorgen voor de werking van de machines waarvan de bediening eenvoudig is, zoals trieer-, reproduceer- en interpreteermachines; – bediende belast met het verbeteren van adresplaatjes; – bediende belast met het drukken van adressen welke moeten worden uitgezocht; – telefonist aan ingewikkelde installaties of telefonist die op eigen initiatief antwoord moet geven aan correspondenten en aan wie ook bijkomende taken zijn opgedragen, bijvoorbeeld het opgeven en opnemen van getelefoneerde telegrammen; – opsteller van eenvoudige brieven of van eenvoudige circulaires aan de filialen; – bediende belast met het nazien van de leveranciersfacturen en van de kostprijzen; – bediende belast met het opmaken van de tarieven; – bediende belast met eenvoudige invorderingen : terugzending aan leveranciers, invorderen van geringe schaden; gewone briefwisseling met debiteuren; – bediende belast met het beantwoorden van klachten; – bediende belast met het berekenen van de lonen en wedden; – bediende belast met het berekenen en opstellen van de bijdragebonnen voor de sociale zekerheid; – bediende belast met het nazien van de administratiestukken van de filialen; – bediende belast met het samenstellen van de vervoerronden; – facturist die de prijzen aantekent; – bediende belast met het opstellen van vracht en geleibrieven; – bediende belast met het bijhouden van het accijnsregister; – inventarisbediende, dit wil zeggen de bediende die, soms een inspecteur helpt bij het opnemen van inventarissen. De inspecteur stelt op, berekent en blijft alleen verantwoordelijk voor het werk. Derde categorie :
– hulpboekhouder of boekhouder-mecanograaf belast met het samenstellen van een gedeelte van de boekhouding door middel van boekhoudkundige stukken; – werk dat kennis van boekhouding veronderstelt; – kassier die geen boekhouder is, belast met de kasverrichtingen onder de verantwoordelijkheid van een overste; – bediende belast met het opstellen van brieven waarvoor een goede praktische kennis van de handelscorrespondentie is vereist; – tweetalige commerciële vertaler; – geoefende stenotypist die tegen veertig woorden per minuut kan typen en honderd woorden per minuut stenografisch kan opnemen en de gedicteerde teksten keurig afgewerkt kan voorleggen; – typist en stenotypist die correct gevarieerde briefwisseling opstelt naar summiere aanwijzingen of naar bepaald onvoldoende minuten; – bediende die de klanten-, leveranciers- en bankrekeningen bijhoudt en behoorlijke noties van handelsboekhouding bezit; – adjunct van de toldeclarant; – bediende belast met het ontvangen van bezoekers waaraan hij dienstinlichtingen verstrekt (gewone klachten, inlichtingen over de bevoorrading, het transport, enz…); – helper, voorwerker bij installatie en onderinspecteur die werken onder de bevelen van een inspecteur. Wanneer de onderinspecteur taken uitvoert welke met deze van inspecteur overeenkomen, dit gedurende een bepaalde tijd van minimum negentig dagen, heeft hij recht op het loon van inspecteur, zelfs wanneer hij niet tot deze rang is bevorderd; – bediende die verantwoordelijk is voor de secundaire diensten; – eerste operateur van ponskaart- of ponsbandmachines belast met het zorgen voor de werking van de machines van meer ingewikkelde aard dan deze voorzien in de tweede categorie (voorbeeld : tabulator) en/of het maken van eenvoudige connectietabellen welke op voorhand zijn gepland en uitgewerkt. Vierde categorie :
– kassier-boekhouder van het hoofdhuis, dit wil zeggen de hoofdkassier die de boekhouding van de kassa doet; – toldeclarant; – onderchef van belangrijke diensten; – commerciële boekhouder, dit wil zeggen degene die tot taak heeft bepaalde handelsverrichtingen om te zetten in boekhoudkundige termen, ze te ordenen en samen te brengen teneinde de hoofdboekhouder te helpen om er de balans, betalingsvooruitzichten, enz… te kunnen uit afleiden; – stenotypist secretaris bekwaam om gewone brieven op te stellen naar geringe aanwijzingen van de chef en ook bekwaam om de voorbereiding van bepaalde werkzaamheden op zich te nemen; – hoofdoperateur belast met het bedienen van gelijk welke mecanografische machine, het opstellen van gelijk welke connectietabel en het uitwerken van ingewikkelde bewerkingsreeksen (volgens schema’s of diagrammen); – specialist in aangelegenheden van transport, douane, fiscaliteit, verzekeringen, betwiste zaken en/of beheer van onroerende goederen; – inspecteur die administratief werk verricht en opdrachten vervult welke zijn vervat in de volgende voorbeelden : het houden van winkels, de naleving van de openingsuren, het opmaken van de inventaris, het toezicht over prijsveranderingen, het opmaken van boekhoudkundige verslagen, de raadgeving aan filiaalhouders. Buiten categorie :
– hoofdinspecteurs; – groepschefs; – inspecteurs van ondernemingen waar geen hoofdinspecteurs bestaan en die andere functies vervullen dan deze van de inspecteurs van de vierde categorie; – hoofdkassiers van de maatschappelijke zetel; – chefs van etalage- en versieringsdiensten; – verantwoordelijke inkopers voor het assortiment van de afdeling; – gediplomeerde maatschappelijke assistenten; – hoofdboekhouders. - : Verkoop (uitgezonderd de filiaalhouders)
De bedienden die tewerkgesteld zijn aan de verkoop in de filialen worden ingedeeld in twee groepen :
– groep I omvat het personeel van de filialen met een verkoopoppervlakte van minder dan 750 m2 en welke aan de verkoop het equivalent van ten hoogste dertig personen met volledige dienstbetrekking tewerkstellen buiten de filiaalhouder; – groep II omvat het personeel van de filialen met een verkoopoppervlakte van 750 m2 of meer, alsmede deze welke aan de verkoop het equivalent van meer dan dertig personen met volledige dienstbetrekking tewerkstellen buiten de filiaalhouder. Eerste categorie :
– hulp-etalagist; – beginneling verkoper die geen 24 maanden beroepsondervinding heeft of die geen specifieke verkoopsargumentatie moet aanwenden; – bediende die geen specifieke kwalificatie bezit, welke ook zijn ondervinding in de functie weze; – inpakker aan de kassa’s. Tweede categorie :
– bediende die verantwoordelijk is voor het opstellen van de orders of belast is met één van de volgende taken : het controleren van de goederen bij het binnenkomen, het merken van de artikelen aan de hand van een prijslijst of borderel, het opmaken van de inventarissen, het verrichten van de inschrijvingen uitgevoerd met statistisch doel, enz…; – gewichtscontroleur (balansbediende); – verkoper met 24 maanden beroepsondervinding of die een specifieke verkoopsargumentatie moet aanwenden; – verkoper verbonden aan de afdeling “non-food” of “restauratie”; – etalagist; – aanvuller die voortdurend is belast met het verrichten van handenarbeid, zoals het bijvullen van het assortiment en het onderhouden van een afdeling of een groep afdelingen en die tijdens ten minste de helft van zijn arbeidsprestaties één of meer van voormelde taken verricht welke tot de tweede categorie behoren; – kassier “check-out” in filialen welke aan de verkoop het equivalent van minder dan negen personen met voltijdse betrekking tewerkstellen buiten de filiaalhouder en die bovenop het minimumloon van de loonschaal een kasvergoeding bekomt. Derde categorie :
– kassier “check-out” die niet beantwoordt aan de voorwaarden gesteld voor de in de tweede categorie beoogde kassier. In de filialen van de groep II worden de kassiers “check-out” gerangschikt onder de derde categorie A en de personen tewerkgesteld in andere functies onder de derde categorie B.
– afdelingsverantwoordelijke zonder personeel onder zijn bevel; – hoofd van een minder belangrijke afdeling (die minder dan het equivalent van drie personen met voltijdse betrekking onder zijn bevel heeft); – secretaris; – hoofdkassier; – etalagist-hulpversierder; – hoofdverkoper en eerste verkoper; – werkmeester “beenhouwerij”, “gevogelte”, “visafdeling”; – bediende van de ontvangst, belast met de kwalitatieve en kwantitatieve ontvangst van de koopwaren; – beenhouwer, poelier, visverkoper, alle drie gespecialiseerd en tevens over een verkoopfunctie beschikkend In de filialen van groep B II (filialen van meer dan 750 m2 en welke aan de verkoop het equivalent van meer dan dertig personen in voltijdse betrekking tewerkstellen) worden de bedienden die alleen in een afdeling tewerkgesteld zijn in een voltijdse betrekking, gelijkgesteld met een afdelingschef en kunnen ze dus gerangschikt worden in categorie 3 B, voor zover zij verantwoordelijkheden op zich nemen welke vergelijkbaar zijn met die van de afdelingschef en voor zover er geen hiërarchische overste is tussen henzelf en de filiaalhouder van de supermarkt of van het filiaal.
Vierde categorie :
– hoofd van de afdeling “kruidenierswaren”; – hoofd van een belangrijke afdeling die minstens het equivalent van drie personen met voltijdse betrekking onder zijn bevel heeft; – etalagist-versierder; – gekwalificeerd verantwoordelijke van belangrijke afdelingen in de filialen van groep I. Vijfde categorie (uitsluitend in de filialen van groep II) :
– hoofd van de afdeling “beenhouwerij”; – adjunct van de filiaalhouder (directeur) van de “supermarkt”. Buiten categorie :
– directeur (of filiaalhouder) van de “supermarkt”.
- : Filiaalhouders
De filiaalhouders worden ingedeeld in drie categorieën :
– eerste categorie : filiaalhouders van filialen waarin, buiten de filiaalhouder, niet ten minste het equivalent van één persoon met voltijdse betrekking is tewerkgesteld; – tweede categorie : filiaalhouders van filialen waarin, buiten de filiaalhouder, één of twee personen zijn tewerkgesteld; – derde categorie : filiaalhouders van filialen waarin, buiten de filiaalhouder, drie of meer personen zijn tewerkgesteld. -
PC202 - Arbeidstijdsregistratie
In navolging van het sectoraal akkoord 2019-2020 verbinden werkgevers er zich toe om dit onderwerp, voor zover dit nog niet is gebeurd, op de agenda van de ondernemingen te plaatsen om een passende oplossing te vinden voor de situatie van de onderneming.
-
PC202 - Arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur
Een contract van bepaalde duur moet aan een aantal regels voldoen. Het contract moet schriftelijk worden vastgesteld en uiterlijk bij indiensttreding ondertekend worden. Je mag maximaal 4 opeenvolgende contracten van bepaalde duur van minimaal 3 maanden krijgen gedurende een totale periode van 2 jaar. Wanneer een overeenkomst van bepaalde duur niet aan die regels voldoet, heb je eigenlijk een contract van onbepaalde duur.
Om te kijken in welke loonschaal je zit geldt de datum van indiensttreding. Je contracten van bepaalde duur worden dus meegerekend. Hoe meer jaren in dienst, hoe hoger je loon.
Na een tijdelijk contract van zes maanden heb je voorrang bij het bekomen van een vacant geworden job van onbepaalde duur.
-
PC202 - Arbeidsduur
Voor voltijdse werknemers bedraagt de arbeidsduur 35 uur per week.
In een aantal ondernemingen wordt nog 36 uur per week gewerkt. In die bedrijven worden jaarlijks 6 compensatiedagen (ADV) toegekend. De prestaties worden gespreid over maximaal vijf dagen per week. Dat betekent dat je buiten de zondag wekelijks nog recht hebt op een andere vrije dag. Er moet minstens drie uur per dag ononderbroken gewerkt worden. Werk je al meer dan 5 jaar voor dezelfde firma dan mag je vragen om minstens vier uur per dag te werken. Tussen twee arbeidsprestaties in is een minimale rustperiode van 12 uren voorzien. Overuren worden gepresteerd als je per dag meer dan negen of per week meer dan 36 uur werkt. Op dat moment moet de werkgever je een overurentoeslag betalen van 50%. Op zondag moet er bij het presteren van overuren zelfs 100% toeslag worden betaald.
Overuren geven ook recht op inhaalrust. Dat betekent dat je een dag waarop je normaal moet gaan werken, thuis mag blijven. Werknemers met een arbeidsovereenkomst van 24 uur of minder hebben het recht om in een vierdagenweek te werken. Vrijwillig deeltijdse werknemers moeten een contract hebben van minstens 20 uur.
-
PC202 - Andere paritaire comités
Werk je in een winkel maar niet onder PC202? Dan helpen we je graag verder op www.voorwiewerktaandewinkel.be hét nieuwe platform van ACV Puls om je meteen bij het juiste paritaire comité te brengen.
Je vindt er een lijst van alle winkels en heldere informatie om het beste uit je job te halen.
-
PC202 - Ancienniteitsverlof
Een bijkomende vakantie wordt volgens de anciënniteit in de onderneming toegekend aan het administratief personeel, alsook aan de filiaalhouders en de overige personeelsleden van de filialen.
Deze vakantie bedraagt in meerdering van de wettelijke jaarlijkse vakantie :
– 1 dag na 5 jaar anciënniteit in de onderneming; – 2 dagen na 10 jaar anciënniteit in de onderneming; – 3 dagen na 15 jaar anciënniteit in de onderneming; – 4 dagen na 20 jaar anciënniteit in de onderneming; – 5 dagen na 25 jaar anciënniteit in de onderneming; – 6 dagen na 30 jaar anciënniteit in de onderneming. In de ondernemingen met een gunstigere regeling inzake anciënniteitsverlof, hebben de bedienden met tenminste vijf jaar anciënniteit recht op één bijkomende dag verlof ten opzichte van de regeling die van kracht was vóór 1 april 1991.
-
PC202 - ADV
ADV staat voor ArbeidsDuurVermindering.
Als je meer dan 35 uur per week werkt heb je recht op ADV-dagen.
Een voltijdse medewerker ontvangt namelijk een vast maandloon gebaseerd op prestaties van 35u/week. Wanneer je op weekbasis 36u ingepland bent, wil dit zeggen dat je voor 1u/week geen loon ontvangt. Om dit te compenseren werd het principe van ADV-dagen ingeroepen.
Wanneer je als voltijds medewerker op weekbasis 1u/week extra prestaties, beschik je op jaarbasis over een saldo van 6 ADV-dagen.
-
PC 202 - Ik nam corona-ouderschapsverlof op. Wat betekent dit voor mijn vakantie in 2022?
Ook in 2021 bestond de mogelijkheid om zogenaamd corona-ouderschapsverlof op te nemen. Het telde niet mee voor je krediet van 4 maanden voltijds per kind, maar wordt verder wel beschouwd als een variant op het ouderschapsverlof/thematisch verlof.
Net zoals het gewone ouderschapsverlof telt het dus niet mee voor de opbouw van de jaarlijkse vakantie. Voorbeeld:
- Nam je in 2021 voor 2 maanden halftijds corona-ouderschapsverlof op, dan heb je 1,5 vakantiedag minder in 2022.
- Nam je 1/5e corona-ouderschapverlof op, dan verlies je een 0,5 vakantiedag.
ACV Puls-publicaties
-
Brochures PC 202
Als lid kan je alle belangrijke PC 202-documenten opvragen. Contacteer ons via mail om volgende documenten te ontvangen:
- Brochure met alle loon- en arbeidsvoorwaarden.
- Aanvraagdocument om een contractverhoging aan te vragen.
- Documenten om tijdskrediet, ouderschapsverlof, … aan te vragen.
- Andere belangrijke documenten zoals een ontslagbrief, een dading tussen werkgever en werknemer, …En veel meer.
Ben je werknemer bij Aldi? Vraag hier een brochure met de arbeidsvoorwaarden op papier aan.
-
Nieuwsbrief PC 202
Ben jij ACV Puls-lid, maar ontving je nog geen sectornieuwsbrief voor bedienden in de distributiesector? Bezorg ons dan snel je mailadres, zodat we je steeds op de hoogte kunnen houden van nieuwtjes uit de sector!
-
Ben je kenniswerker, kaderlid of leidinggevende? Ontvang onze nieuwsbrief!
- Ben je aangesloten bij ACV Puls en werk je in een kaderfunctie, als leidinggevende of als professional? Dan ben je vast ook geïnteresseerd in wat we specifiek voor die werknemersgroep te bieden hebben.
- We houden je hierover graag op de hoogte via de specifieke Kadernieuwsbrief.
Algemene sectorinformatie
-
Paritair comité (PC)?
- Als werknemer maak jij deel uit van een specifieke sector, ook wel paritair comité (PC) genoemd. In een PC overleggen de vertegenwoordigers van zowel de werkgevers als de werknemers over de loon-en arbeidsvoorwaarden die specifiek voor die sector van toepassing zijn.
- Je sector bepaalt dus vaak welke regels er gelden voor je functie, loon, vakantiedagen, en meer.
- Meestal staat op je loonbrief het nummer van je sector (soms voorafgegaan door "PC" en/of "Nr"). Staat dit niet op je loonbrief, dan kan je deze info terugvinden op je individuele rekening die je jaarlijks in januari of februari ontvangt.
-
PC 202
Het PC 202 is bevoegd voor de levensmiddelenbedrijven met talrijke filialen, waarbij de handel in voeding de voornaamste activiteit is en waar minstens 25 werknemers tewerkgesteld zijn.
Artikel 3: De bevoegdheid van het paritair comité is beperkt tot
- de werkgevers waarvan de activiteit hoofdzakelijk bestaat uit de algemene kleinhandel in voedingswaren en die minstens twintig werknemers tewerkstellen;
- de werkgevers waarvan de activiteit hoofdzakelijk bestaat uit de gespecialiseerde kleinhandel in voedingswaren en die minstens vijftig werknemers tewerkstellen;
- de werkgevers die deel uitmaken van een groep van ondernemingen waarvan de activiteit hoofdzakelijk bestaat uit de gespecialiseerde kleinhandel in voedingswaren, en wanneer de volledige groep van ondernemingen minstens vijftig werknemers tewerkstelt;
- de ondernemingen bestaande uit een maatschappelijke zetel en minstens twee bijhuizen, waarvan de activiteit hoofdzakelijk bestaat uit de gespecialiseerde kleinhandel in voedingswaren en waar minstens vijfentwintig werknemers worden tewerkgesteld.
Artikel 4: Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:
- algemene kleinhandel in voedingswaren : de kleinhandel in een redelijke verhouding, van de in de verschillende koopwarengroepen begrepen goederen bestaande uit voedingsproducten (kruidenierswaren, vlees en vleeswaren, groenten, fruit en aardappelen, zuivelproducten, dranken, diepvriesproducten en dergelijke) als courante gebruiksgoederen (onderhoudsproducten, nonfoodartikelen, rookartikelen, plastiek- en papierwaren, toilet- en parfumerieartikelen en dergelijke);
- gespecialiseerde kleinhandel in voedingswaren : de kleinhandel in voedingswaren die niet behoort tot de algemene kleinhandel in voedingswaren;
Artikel 6: De getallen van twintig, vijfentwintig en vijftig werknemers worden bekomen door de berekening, van de aangiften voor de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van vier opeenvolgende kwartalen, van het gemiddeld aantal bezoldigde werknemers, opgenomen in de aangiften voor de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid of, in voorkomend geval, de som van het gemiddeld aantal bezoldigde werknemers opgenomen in de onderscheiden aangiften voor de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van de werkgevers en ondernemingen bedoeld in artikel 3. Voor de eerste maal worden deze cijfers berekend op basis van het derde en vierde kwartaal van 1993.
-
Sociaal fonds PC 202
Wist je dat je via het sociaal fonds als werknemer recht hebt op extra voordelen? Bijvoorbeeld een toeslag landingsbaan, halftijdse tewerkstelling, tussenkomst kinderopvang…
Je vindt alle informatie en aanvraagformulieren hiervoor op: www.sfonds202.be.
-
Je contacten in PC 202 - Kies je winkel
Contacteer ons via mail voor vragen over dit paritair comité...
...Of selecteer je winkel om de directe contactgegevens van je ACV Puls verantwoordelijke op te vragen.