PC 336 - Vrije beroepen
Welkom bij het paritair comité van de vrije beroepen
Je vindt hier alles terug over:
- Afspraken in deze sector (loonindex, barema's, verlof, vakantiedagen, premies en veel meer);
- Laatste nieuws (de sectoractualiteit en onze nieuwsbrieven);
- Het belang van de sector (impact op de loon- en arbeidsvoorwaarden, onze doelstellingen en contactpersonen in de sector);
- Voor onze afgevaardigden (wervend organiseren, vorming en opleiding, (sector)publicaties, actie- en campagnemateriaal, huisstijl-info).
Afspraken in deze sector
Laatste nieuws
Wil je altijd weten wat er leeft in je sector? Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrieven.
-
Nieuwsbrief PC 336 - Ontvang de meest recente sectorinfo in je mailbox
Ben jij ACV Puls-lid, maar ontving je nog geen sectornieuwsbrief voor bedienden in de vrije beroepen? Schrijf je dan in via Mijn ACV, zodat we je steeds op de hoogte kunnen houden van nieuwtjes uit de sector.
-
Ben je kenniswerker, kaderlid of leidinggevende? Ontvang onze nieuwsbrief
Ben je aangesloten bij ACV Puls en werk je in een kaderfunctie, als leidinggevende of als professional? Dan ben je vast ook geïnteresseerd in wat we specifiek voor die werknemersgroep te bieden hebben. We houden je hierover graag op de hoogte via de specifieke Kadernieuwsbrief.
Het belang van de sector
Algemene sectorinformatie
-
Wat is een paritair comité (PC) en waarom is dat zo belangrijk voor mij?
Als werknemer val jij onder een specifieke sector, ook wel een paritair comité (PC) genoemd. De werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers, samen spreken we over de 'sociale partners', zitten in die sectoren geregeld samen aan de onderhandelingstafel. De werknemersvertegenwoordigers zijn vakbonden zoals ACV Puls.
De sociale partners onderhandelen over aanvullende loon- en arbeidsvoorwaarden die specifiek voor die sectoren gelden. In de meeste sectoren vinden de onderhandelingen om de paar jaar plaats. Die afspraken zijn dus een aanvulling op de algemene arbeidswetgeving. Je sector bepaalt daarom vaak welke regels er gelden voor je loon, arbeidsduur, vakantiedagen en meer.
Het is dus heel belangrijk te weten in welk paritair comité jij werkt, omwille van de grote impact op je loon- en arbeidsvoorwaarden. Je vindt die sectorale afspraken bovenaan deze pagina. De afspraken worden ook wel collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) genoemd. Een sterke vakbond in je sector betekent vaak betere loon- en arbeidsvoorwaarden.
Weet je niet zeker in welke sector je werkt? Meestal staat op je loonbrief het nummer van je sector vermeld (soms voorafgegaan door "PC" en/of "Nr"). Staat dit niet op je loonbrief, dan kan je deze info terugvinden op je individuele rekening die je jaarlijks in januari of februari ontvangt.
-
Wat is PC 336?
Het paritair comité van de vrije beroepen (PC 336) is bevoegd voor werknemers bij advocaten, gerechtsdeurwaarders, accountants en belastingconsulenten, boekhouders en boekhouders-fiscalisten, bedrijfsrevisoren, bouwarchitecten, landmeter-experten en dierenartsen. Er werken zo'n 38.000 mensen in de sector, die voornamelijk kleine ondernemingen bevat met maar enkele werknemers in dienst.
-
Onze doelen in PC 336
Onze vakbondsverwezenlijkingen
Als vakbond hebben we al enkele stappen vooruit kunnen zetten om betere loon- en arbeidsvoorwaarden te creëeren.
- Het paritair comité is in 2009 van start gegaan. Daarvoor vielen de werknemers (en werkgevers) van dit paritair comité onder het aanvullend paritair comité voor bedienden (PC 200).
- In 2010 werd het eerste sectoraal protocolakkoord afgesloten. Sindsdien wordt tweejaarlijks een sectoraal akkoord gesloten, met de daaruit vloeiende collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s).
- Met de cao van 14 november 2011 werd het Vormingsfonds Liberform opgericht.
Onze doelstellingen
Er is natuurlijk genoeg werk aan de winkel. We blijven niet op onze lauweren rusten.
- Sinds 2014 wordt gewerkt aan de functieclassificatie. Momenteel onderhandelen we over loonbarema’s voor de beschreven functies.
- De werkgevers van paritair comité van de vrije beroepen zijn voornamelijk kleine ondernemingen met maar enkele werknemers in dienst. Als vakbond zijn we dan ook maar in een paar bedrijven in de sector aanwezig. Het opbouwen van syndicale druk bij loononderhandelingen is dan ook niet eenvoudig. Dat verklaart waarom een aantal courante loon- en arbeidsvoorwaarden, zoals een eindejaarspremie of automatische indexering van de lonen in de sector nog niet bestaan.
- Op ondernemingsvlak zijn er gelukkig wel een aantal werkgevers die deze voorwaarden toepassen voor hun personeel. Uiteraard blijft ACV Puls ook op vlak van de sector ijveren om deze loon- en arbeidsvoorwaarden in te voeren.