ACV Puls-publicaties

Nieuwsbrief Vrije Beroepen - Ontvang de meest recente sectorinfo in je mailbox!

Ben jij ACV Puls-lid, maar ontving je nog geen sectornieuwsbrief voor bedienden in de vrije beroepen?
Schrijf je dan in via Mijn ACV, zodat we je steeds op de hoogte kunnen houden van nieuwtjes uit de sector!

Kadernieuwsbrief

  Ben je aangesloten bij ACV Puls en werk je in een kaderfunctie, als leidinggevende of als professional? Dan ben je vast ook geïnteresseerd in wat we specifiek voor die werknemersgroep te bieden hebben. We houden je hierover graag op de hoogte via de specifieke Kadernieuwsbrief.

  Algemene sectorinformatie

  Geschiedenis

  Het paritair comité van de vrije beroepen (pc 336)  is bevoegd voor zo'n 38.000 werknemers bij advocaten, gerechtsdeurwaarders, accountants en belastingconsulenten, boekhouders en boekhouders-fiscalisten, bedrijfsrevisoren, bouwarchitecten, landmeter-experten en dierenartsen.
  Het paritair comité is in 2009 van start gegaan. Daarvoor vielen de werknemers (en werkgevers) van dit paritair comité onder het aanvullend paritair comité voor bedienden (pc 200).

  Vakbondsverwezenlijkingen

  In 2010 werd het eerste sectoraal protocolakkoord afgesloten. Met de cao van 14 november 2011 werd het Vormingsfonds Liberform opgericht. Sinds 2010 wordt tweejaarlijks een sectoraal akkoord gesloten, met de daaruit vloeiende cao’s (collectieve arbeidsovereenkomsten). 

  ACV Puls-prioriteiten

  Sinds 2014 wordt gewerkt aan de functieclassificatie. Momenteel onderhandelen we over loonbarema’s voor de beschreven functies.
  De werkgevers van paritair comité van de vrije beroepen zijn voornamelijk kleine ondernemingen met maar enkele werknemers in dienst. Als vakbond zijn we dan ook maar in een paar bedrijven in de sector aanwezig.

  Het opbouwen van syndicale druk bij loononderhandelingen is dan ook niet eenvoudig. Dat verklaart waarom een aantal courante loon- en arbeidsvoorwaarden, zoals een eindejaarspremie of automatische indexering van de lonen in de sector nog niet bestaan. Op ondernemingsvlak zijn er gelukkig wel een aantal werkgevers die deze voorwaarden toepassen voor hun personeel. Uiteraard blijft ACV PULS ook op vlak van de sector ijveren om deze loon- en arbeidsvoorwaarden in te voeren. 

   

  Personalization

  Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.