Publicaties

Sectorgids

De gids bevat de geldende richtlijnen rond veiligheid op de werkvloer en andere maatregelen waar jouw werkgever zich aan moet houden.

Nieuwsbrief voedingssector
Ontvang de meest recente sectorinfo in je mailbox!

Ben jij ACV Puls-lid, maar ontving je nog geen sectornieuwsbrief voor bedienden in de voedingssector? Bezorg ons dan snel je mailadres, zodat we je steeds op de hoogte kunnen houden van nieuwtjes uit de sector!

Hier vind je een overzicht van de nieuwsbrieven die tot nog toe verschenen:

Kadernieuwsbrief

Ben je aangesloten bij ACV Puls en werk je in een kaderfunctie, als leidinggevende of als professional? Dan ben je vast ook geïnteresseerd in wat we specifiek voor die werknemersgroep te bieden hebben. We houden je hierover graag op de hoogte via de specifieke Kadernieuwsbrief.

Algemene sectorinformatie

PC 220, Paritair Comité voor de bedienden uit de voedingsnijverheid is bevoegd voor de werknemers die hoofdzakelijk hoofdarbeid verrichten en hun werkgevers, te weten voor de volgende bedrijfssectoren:

  • maalderij, roggebloem;
  • bijproducten van graangewassen, deegwaren, rijstpellerijen;
  • industriële broodbakkerijen;
  • maïsstijfsel- en rijststijfselfabrieken, glucose-, aardappelmeel- en maïsmeelfabrieken;
  • koekjes- en beschuitfabrieken, industriële banketbakkerijen, peperkoek, jodenpaasbrood, speculaas;
  • suikerfabrieken, fabrieken van inuline en fructose op basis van cichoreiwortels, suikerraffinaderijen, kandijsuikerfabrieken, invertsuiker, citroenzuur;
  • distilleerderijen, gistfabrieken;
  • brouwerijen, brouwerijdepots ook al zijn het juridisch gescheiden eenheden, mouterijen;
  • drinkwaters, limonades, appelwijn, vruchtensap en vruchtenwijn, likeurstokerijen, aperitieven, fruitstokerijen;
  • groentenconserven, gedroogde groenten, zuurkool, in zout ingelegde groenten, bereiding van droge groenten, bevroren en diepgevroren groenten, schoonmaken of bereiden van verse groenten;
  • jamfabrieken, appeldeeg, fruitconserven, gekonfijt fruit, pectine, bevroren en diepgevroren fruit, stroopfabrieken;
  • vleesconserven, worsten, gezouten vlees, gerookt vlees, vleesderivaten, werkhuizen voor het uitsnijden van vlees, vetsmelterijen, darmfabrieken, bewerken en behandelen van rauwe en droge darmen, sorteren en plakken inbegrepen, slachthuizen, pluimveeslachterijen, pluimveeconserven;
  • melkerijen, boterfabrieken, kaasfabrieken, melkproducten, roomijsfabrieken, roomijsfabrikanten;
  • olie- en margarinefabrieken;
  • chocolade- en suikerwerkfabrieken, suikerbakkers, broodsmeersel;
  • kunstijs, koelhuizen;
  • visconserven, verduurzaamde en diepgevroren vis, haringrokerijen;
  • koffiebranderijen, bereiding van poederkoffie, cichoreibranderijen, cichoreidrogerijen;
  • zoutziederijen, mostaardfabrieken, azijnfabrieken, bereide kruiden, in azijn gelegde levensmiddelen inbegrepen;
  • dieetvoedingsmiddelen, bouillonblokjes, producten voor tussen- en nagerechten, essences en extracten, voedingsspecialiteiten, soep en allerhande bereidingen;
    veevoeders : gewoon, samengesteld, geconcentreerd en met melasse doortrokken, groenvoedermeel, schoonmaken van allerlei afval voor veevoeder, voeder van dierlijke oorsprong voor vee, zoals beendermeel, bloed, vis, visafval, drogerijen van veevoederproducten;
  • reiniging van granen;
  • bereiding van croquetten en vooraf gebakken frieten;
  • bereiding van "chips";
  • voeder voor huisdieren (petfoods);
  • laboratoria, depots en/of handelsafdelingen van Belgische voedingsnijverheden, ook al zijn het juridisch gescheiden eenheden;
  • laboratoria, depots en/of handelsafdelingen van voedingsnijverheden waarvan de productie-eenheid in het buitenland is gelegen, ook al zijn het juridisch gescheiden eenheden;
  • destructiebedrijven;
  • coördinatiecentra opgericht met toepassing van het koninklijk besluit nr. 187 van 30 december 1982 betreffende de oprichting van coördinatiecentra, die een groep vormen met één of meerdere andere vennootschappen waarvan de activiteit hoofdzakelijk tot de voedingsnijverheid behoort.

Vakbondswerk is internationaal werk

ACV Puls is voor wat betreft het paritair comité 220 aangesloten bij de Internationale Vakbond van de Voedingsnijverheid.

  • Op Europees vlak betekent dat een aansluiting bij de EFFAT.
  • Op wereldvlak zijn we aangesloten bij IUF.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.