Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Voeding en horeca

Heropening van de horeca: werken in alle veiligheid!

Om een geleidelijke heropening van de Belgische horecasector mogelijk te maken, is een sectorprotocol opgesteld. Dit document bevat de richtlijnen die ondernemers en personeelsleden moeten volgen. Het bevat ook aanbevelingen voor leveranciers en klanten. Ook zij spelen een cruciale rol om het besmettingsgevaar zo beperkt mogelijk te houden en de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te verhinderen. (*)

De algemene richtlijnen voor het personeel luiden als volgt:

  1. Hanteer een strikte aflijning van tafels.
  2. Het personeel moet zijn uitgerust met alle noodzakelijke beschermingsmaterialen, zoals voorgeschreven door de autoriteiten. Zoals, bijvoorbeeld, verplichte chirurgische maskers.
  3. Iedereen vermijdt zo veel mogelijk om met gereedschap (messen, keukenhanddoeken, poetsgerei, administratief materiaal zoals telefoons, toetsenborden, stylo’s,…) te werken dat ook door collega’s wordt gebruikt. Indien dit niet mogelijk is wordt dit gereedschap regelmatig gereinigd en ontsmet.
  4. Het dragen van een chirurgisch mondmasker is verplicht voor ieder personeelslid. 
  5. Kleedkamers van het personeel moeten absoluut gescheiden zijn van deze van de gasten. Dit geldt bij voorkeur ook voor het sanitair. Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden inzake het leveren en onderhouden van de arbeidskledij op ondernemingsvlak.
  6. De horecaondernemer mag personeel met gezondheidsklachten niet naar het werk laten komen. Indien de klachten optreden tijdens de werkuren, wordt het personeelslid onmiddellijk en op een veilige manier naar huis gestuurd (i.e. met een chirurgische mondmasker, bij voorkeur geen openbaar vervoer, ontsmetting van materialen waar de medewerker de afgelopen 2 dagen vooral in contact mee is geweest).
  7. Indien de klachten optreden tijdens het verblijf, wordt onmiddellijk een arts verwittigd. De vermoedelijke besmette persoon moet onmiddellijk worden opgedragen een masker te dragen en de hoest-/niesetiquette en de handhygiëneprocedures in acht te nemen. De vermoedelijke besmette persoon moet ten minste 2 meter van andere personen gescheiden worden gehouden en voor zover mogelijk een eigen kamer krijgen om zich in te isoleren, met eigen sanitaire voorzieningen.
  8. Het vermoedelijke geval moet, met inachtneming van de wetgeving inzake gegevensbescherming, worden gemeld bij de lokale, medische diensten.
Merk op dat het protocol ook specifieke richtlijnen bevat voor hotels & accommodatie, restaurants, cafés, feestzalen en catering.


Als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je vakbondsafgevaardigde of met een van onze kantoren bij jou in de buurt!

(*) Opgelet: het is altijd raadzaam de "Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan" te raadplegen op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Bovendien moet het sectorale protocol worden gelezen in samenhang met de Gids voor de heropening van de handel en de Gids voor de horeca, gepubliceerd op de website FOD Economie.