Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Voeding en horeca

Heropening van de terrassen: een sprankeltje hoop voor de horecawerknemers?

©Shutterstock

Op 8 mei komt er een voorzichtige afbouw van de lockdown met de heropening van de terrassen. Als vakbonden van de sector verheugen wij ons over dit nieuws dat een beetje perspectief biedt aan de werkneemsters en werknemers in de sector. We willen er echter aan herinneren dat de Horeca nog altijd zuurstof nodig heeft en dat het overleven van de sector ook zal afhangen van de steun van de overheid.

Het aftellen kan beginnen. Dankzij de heropening van de terrassen van cafés en restaurants op 8 mei zal een heel deel van de horecasector eindelijk opnieuw aan de slag kunnen.  Net zoals een groot deel van de bevolking vernemen wij, vakbonden, verantwoordelijk voor de belangen van de werknemers en werkneemsters van de horecasector, dit nieuws met een zeker enthousiasme. We rekenen erop dat de autoriteiten er voor zorgen dat deze heropeningsdatum en alle maatregelen ter bescherming van onze werknemers gerespecteerd worden, zodat de werknemers niet het slachtoffer worden als hun werkgever de wet niet naleeft. Wij rekenen er ook op dat er controle wordt ingevoerd op de naleving van de regels voor het gebruik van de witte kassa en de betaling van de lonen. Het is onaanvaardbaar dat een sector die financieel gesteund wordt door de sociale zekerheid en de overheid nog zijn toevlucht zou kunnen nemen tot fraude.

Met het oog op deze eerste stap in het afbouwen van de lockdown willen wij er aan herinneren dat er achter deze blijdschap, door het gevoel dat we terug gaan naar een zekere vrijheid en een normaal leven, toch ook de harde realiteit schuilt die de sector nu al meer dan een jaar meemaakt. Enerzijds zijn heel wat werknemers nog altijd tijdelijk werkloos en zullen ze dat ook blijven na 8 mei, omdat deze opening van de terrassen enkel geldt voor een heel klein deel van de sector (en dus niet voor de hotels, de catering, de restaurants zonder terras, enz.). Anderzijds zijn heel wat werknemers aan het werk gebleven in moeilijke omstandigheden, ondanks de crisis en de gezondheidsrisico's (in rusthuizen, scholen, ziekenhuizen, enz.).

Wij denken dat het ook cruciaal is om nu al te gaan nadenken over de Horecasector die wij in de toekomst willen. De werknemers hebben enorm te lijden onder deze lange periode van tijdelijke werkloosheid. Sommigen verlaten de sector en zullen niet meer terugkeren. Sommige ondernemingen ontslaan hun werknemers door een gebrek aan toekomstperspectieven voor de sector. Morgen zullen sommige bedrijven alleen nog maar werken met hyperflexibele, onzekere en laaggeschoolde werknemers. Het risico is reëel dat de sector zijn talenten kwijt geraakt en op zoek zal moeten naar bekwame werknemers! We moeten dit verlies van gekwalificeerde werknemers tot elke prijs vermijden.

Volgens ons moet de horeca van morgen in economische termen een duurzame sector zijn, t.t.z. vrij van alle sociale en fiscale fraude, en in sociale termen een sector met gekwalificeerde werknemers die erkenning krijgen voor hun bekwaamheid.