Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Voeding en horeca

Herstructurering bij Sodexo : een diep gevoel van onrechtvaardigheid

Shutterstock

Eind augustus kondigde de cateringgroep Sodexo aan de ze 373 werknemers wilden ontslaan van de 3.500 die de onderneming telt in België. Ralia, ACV-delegee bij Sodexo, legt uit dat de werknemers, na de schok van de aankondiging, vooral achterblijven met een gevoel van onrechtvaardigheid, onbegrip en zelfs afkeer.

Waarom is dat gevoel van onrechtvaardigheid en onbegrip zo groot bij de werknemers ?

Ralia : « De werknemers begrijpen niet waarom een onderneming die zoveel winst maakt, moet herstructureren. Waarom vermindert ze niet een beetje haar winsten om te investeren in de werknemers ?  Je moet weten dat Sodexo geen KMO is, of geen liefdadigheidsorganisatie. Het is een Franse multinational, grotendeels gecontroleerd door de familie Bellon. In 2018 stond Pierre Bellon op de 13e plaats van de rijkste Fransen, met een vermogen dat geschat wordt op 5 miljard euro.

Begin 2020 heeft Sodexo niet minder dan 425 miljoen euro aan dividenden uitgekeerd aan de aandeelhouders !  Deze dividenden stijgen al 10 jaar en dat dankzij een economisch model dat meer en meer op onderaanneming gebaseerd is. »

Kun je dat eens uitleggen ?

R : « Ja, neem bijvoorbeeld de onderaanneming aan Viangro voor de maaltijden in de Brusselse schoolrestaurants. Ik leg het je even uit : Sodexo sluit een contract af met Viangro. Sodexo ontslaat een deel van het personeel dat al 20 jaar in de onderneming werkt. Datzelfde personeel wordt nadien weer aangeworven – zonder anciënniteit – door Viangro. Sodexo wordt in feite een onderneming die contracten beheert, ze laat haar aandeelhouders daarvan profiteren en zorgt ervoor dat haar werknemers hun job, hun loon en hun levenskwaliteit verliezen. »

Hoe gaan de werknemers momenteel om met de situatie ? 

R : «  De werknemers zijn bang en kwaad. Bang omdat ze niet ontslagen willen worden. Het was al niet gemakkelijk om een job te vinden, maar dat zal nog moeilijker worden in 2021. En ze zijn ook boos. Omdat de druk op de werkvloer begint : « Als je je werk niet goed doet, weet je wat er zal gebeuren... ».

De context van de herstructurering verhoogt de druk, verhoogt de werklast, verhoogt de flexibiliteit. En de Vivaldi-regering zal geen oplossing brengen, want er is niets voorzien op vlak van brugpensioen, verlaging van de pensioenleeftijd, collectieve arbeidsduurvermindering. Eerder het tegendeel, iedereen lijkt het erover eens dat de arbeidsmarkt nog flexibeler moet worden.»

Wat zijn de volgende stappen in de onderhandelingen ?

R : « Momenteel zitten we in de eerste fase van informatie en consultatie. De delegees stellen vragen aan de directie over de aard van het herstructureringsplan. Het enige dat we nu al weten, is dat de 373 ontslagen zouden vallen op 150 sites in het hele land, maar we weten niet wat dat inhoudt voor elke betrokken vestiging. Er komt een bijzondere ondernemingsraad op 9 oktober. De bedrijfsrevisor zou daarop aanwezig zijn om uitleg te geven over de financiële en sociale balans van Sodexo. »

Wat denk je zelf over deze herstructurering ?
R : « Het is schandalig !  Het is schandalig omdat Sodexo miljoenen euro’s heeft binnengehaald dankzij de tax-shift. Dat geld werd rechtstreeks aan de aandeelhouders uitgekeerd, terwijl het onze jobs had kunnen redden. Het is schandalig omdat het de werknemers in de problemen zal brengen – meestal vrouwen – die nu al na het werk eten gaan halen bij de voedselbanken. Kan je je dat voorstellen ?  Je werkt in een keuken, je maakt de hele dag eten en dan ga je naar de voedselbank. De delegees hebben al vaak gevraagd dat de niet verkochte maaltijden tegen kostprijs ter beschikking gesteld zouden worden van het personeel van Sodexo. Dat werd telkens geweigerd. Het zijn de werknemers die zich beschaamd voelen, terwijl zij het net zijn die de onderneming laten draaien en die het geld binnenbrengen. Geef toe, dat is toch niet normaal. De schaamte moet van de andere kant komen. »