Sector vervoer voorzichtig optimistisch over Vlaams regeerakkoord

ACV Openbare Diensten - sector vervoer is voorzichtig optimistisch over de plannen rond mobiliteit in het Vlaams Regeerakkoord. In het akkoord krijgt een aantal pijnpunten die door ACV Openbare Diensten al lang worden benadrukt eindelijk aandacht, zoals:
- de nood aan investeringen in materieel en infrastructuur
- de doorstromingsmaatregelen
- veiligheid op het openbaar vervoer
- de evaluatie van de vervoerregio's
Het Vlaams Regeerakkoord stelt dat er forse investeringen komen in trams en bussen en dat er een groeipad komt in de exploitatiemiddelen van De Lijn. Zonder zicht op wat dat in cijfers precies betekent, zou dit een stap vooruit kunnen zijn na jarenlang besparen. De Lijn kampt vandaag nog altijd met het gebrek aan investeringen van 2 legislaturen geleden. Ook de vorige Vlaamse Regering talmde met de vergroening van De Lijn. Gevolgen vandaag zijn een verouderd wagenpark maar ook een versleten infrastructuur. Dat de Vlaamse regering hier nu fors wil investeren is alvast een goed signaal.
We lezen ook dat men wil werken aan een betere doorstroming van het openbaar vervoer. Dit is al 50 jaar een agendapunt maar tot vandaag bleef het algemeen genomen maar rommelen in de marge. Nochtans is hier veel winst te boeken qua efficiëntie en betrouwbaarheid. Iets wat de reizigerstevredenheid zeker positief zal beïnvloeden. Gaat men nu toch een pro openbaar vervoerbeleid gaan voeren in steden en gemeenten? Goede intenties alleen gaan hier niet voldoende zijn, vrezen wij.
Meer veiligheid op het openbaar vervoer komt zowel de werknemers als de reizigers ten goede: verhoging van de controles op zwartrijden vraagt ook om een verdere uitbreiding van het aantal controleurs. Het zorgt voor een groter veiligheidsgevoel bij reizigers en chauffeur en zet aan tot correct gedrag op het openbaar vervoer. Verder maakt men werk van passieve veiligheid: bewakingscamera's en afgesloten stuurposten worden de norm. En we lezen ook een ondubbelzinnig engagement om de bodycams te gaan gebruiken.
We lezen ook dat er na een jaar een evaluatie komt van de vervoerplannen in de vervoerregio's. We stelden ons eerder al vragen bij heel wat blinde vlekken in deze plannen, bij de risico's op vervoersarmoede, bij de uitvoerbaarheid van de ritten die de vervoerregio's graag zien uitgevoerd. We hopen dat bij deze evaluatie ook de werknemersorganisaties, naast andere stakeholders, worden betrokken om tot een realistisch, gedragen en uitvoerbaar vervoerplan te komen in elke VVR. Bij het groeipad voor het vervoer op maat stellen we ons toch wel vragen. Vandaag ligt de regie hiervoor bij VIA die na een dure aanbesteding het vervoer op maat organiseert. Vandaag stellen we vast dat dit op een aantal vlakken te wensen over laat. Een falende app met matige ondersteuning voor de chauffeur, schimmige verloning, weinig logica in de ritten enz. Wij zagen hier liever een engagement om De Lijn opnieuw als regulator van het vervoer op maat aan te wijzen.
De evaluatie van dit alles zal door de vervoerautoriteit uitgevoerd worden. Naar onze mening is De Lijn hiervoor het uitgelezen instituut om als vervoerautoriteit op te treden. Zij beschikt immers als enige in Vlaanderen over de know how en ervaring om die analyse te kunnen uitvoeren.
Tot slot vinden wij het openbreken van het openbaredienstencontract met De Lijn tot 2035 positief. Het biedt op langere termijn perspectief aan het bedrijf om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
ACV Openbare Diensten - Vervoer is dan ook voorzichtig optimistisch - op basis van deze tekst - maar alles zal afhangen van de middelen die ter beschikking worden gesteld om dit alles in uitvoering te brengen.