Nieuws
4-10-2024
De weg van het sociaal overleg
Het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering bevat voor onderwijs een aantal hoopvolle uitgangspunten zoals respect voor het beroep, focus op kerntaak en lesgeven, verminderde planlast, werkbare klasgroottes. Toch moeten we heel alert blijven voor de manier waarop die punten in concrete maatregelen zullen worden vertaald. Kwaliteit van onderwijs kan niet gerealiseerd worden zonder kwaliteit van werken in onderwijs. Goed sociaal overleg moet de plaats krijgen die het verdient. Daar zullen we ook in deze legislatuur op blijven hameren.
Na jaren van intense en constructieve campagne ter versterking van het basisonderwijs zijn we blij dat dit nu als vanzelfsprekend in het regeerakkoord is opgenomen met investeringen en heel concrete acties. Klasgroepen moeten kleiner worden, starters worden beter ondersteund en de regering wil een opleiding voor de directeur. Het buitengewoon onderwijs, de zorg in het gewoon onderwijs, leersteun en de weg naar meer inclusie krijgen een grondig debat en moet vooral haalbaar zijn voor leraren en teams. Meer personeelsleden voor het inspectiekorps is ook een terechte beslissing. Allemaal standpunten van het COV. Ook het duidelijk onderscheid dat voortaan zal gemaakt worden tussen primaire en secundaire processen is onze verdienste.
Andere punten vragen meer duiding. Zoals de “actualisering van de onderwijsorganisatie en het personeelsstatuut”, met inbegrip van de verlofstelsels, het verwelkomen van nieuwe profielen die de leraar kunnen ontzorgen, de zorg voor alle zij-instromers, ook degenen die voor 2020 instroomden, de plannen rond de professionalisering van leraren, de plaats van de pedagogische begeleiding en het levensbeschouwelijk onderricht in het officieel onderwijs.
Daarom stuurden we samen met de andere onderwijsvakbonden een brief naar minister Zuhal Demir. Graag zitten we met haar aan tafel nog voor er een gedetailleerde beleidsnota geschreven is zodat we onze vragen kunnen stellen, jullie zorgen kunnen duiden, inzichten krijgen in de budgetlijnen en van bij het begin op een transparante en constructieve manier met haar kunnen communiceren en overleggen.
Een regeerakkoord is een tekst waarin een nieuwe regering haar voornemens voor de komende legislatuur uiteenzet. Een intentieverklaring. Het hoofdstuk onderwijs start met het uitspreken van zijn waardering voor en vertrouwen in de leraar en het onderwijspersoneel. In jullie dus. Wij verwachten dat ook het concrete beleid die waardering en dat vertrouwen zal bevestigen.
Marianne Coopman (zwartopwit in Basis-7)