Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

PC 903 - Eigen organisaties

  De regering mag het personeel van de zorgsector niet vergeten!

  ACV Puls en ACV Openbaren Diensten beschouwen de uitbreiding van de flexijobs naar de kinderopvang als een grote achteruitgang. De vakbond maakt zich ook zorgen over toekomstige investeringen voor het zorgpersoneel. “De minister moet zo snel mogelijk met ons in overleg,” zegt algemeen coördinator Olivier Remy.

  De zorgsector staat onder druk door het personeelstekort, de demografische evolutie en de stijgende zorgvragen. In het voorjaar betoogden tienduizenden werknemers voor bijkomende investeringen. Concreet verwachten zij een verdere verhoging van hun loon en een verbetering van hun arbeidsomstandigheden.  ACV Puls en ACV Openbare Diensten vragen een dringend overleg met minister Vandenbroucke om te zien wat er nog mogelijk is.

  De uitbreiding van de flexijobs naar de kinderopvang beschouwt de vakbond niet als een vooruitgang, integendeel. Zelfs onder de aangepaste voorwaarden blijven ze problematisch:

  • Werken in een flexijobs betekent minder verdienen voor hetzelfde werk. Er zijn geen toeslagen bij onregelmatige prestaties of overuren, geen eindejaarspremie en geen anciënniteitsopbouw. En de flexi-uren tellen ook niet mee voor de opbouw van het pensioen. Wie is er dan eigenlijk beter af met het flexistatuut?
  • Flexijobs zullen de crisis van het personeelstekort niet oplossen. Integendeel. Er zijn beter betaalde alternatieven voor flexi-jobs om werkdruk te verlichten: overuren, relance overuren, interimwerk, contractuitbreidingen voor deeltijdwerkers die meer willen werken en meer voltijdse contracten.
  • Flexi-werk is te beperkt om een duurzame relatie op te bouwen met collega’s, baby’s en jonge kinderen en hun ouders. Dat zal de kwaliteit van de kinderopvang niet ten goede komen.  Het opvangen van tekorten met flexiwerknemers zal de werkdruk van het vaste personeel vergroten.
  • Meer gebruik van flexijobs betekent ook het verdringen van stabiele en duurzame arbeid in de sector. Bovendien vermindert het de inkomsten van de sociale zekerheid terwijl deze net méér middelen nodig heeft, om de gevolgen van de vergrijzing op te kunnen vangen.

  “Het systeem van flexijobs biedt géén antwoord op de uitdagingen in de zorgsectoren, we zullen ons verzetten tegen pogingen om het flexijobs verder uit te breiden naar de zorg." zegt Olivier Remy. "Wat we wél nodig hebben? Een investeringsplan voor de lange termijn, meer duurzame tewerkstelling én meer waardering voor de mensen op de vloer. We verwachten nog steeds dat de huidige regering daar een stap in zet.”