Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

PC 330 - Gezondheidsinrichtingen en diensten

    Interimwerk betekent hogere factuur voor bewoners woonzorgcentra

    Donderdag 4 april 2024 - Het fenomeen is niet nieuw. Verpleeg- en zorgkundigen in woonzorgcentra zeggen vaste contracten op en gaan als interimmer of projectverpleegkundige aan de slag. Daar zijn bewoners de dupe van, en op de werkvloer zorgt het voor wrevel. ACV Puls wil dat het beleid de leegloop van het vast personeel uit de sector aan banden legt. Een belangrijke stap daarnaartoe? Betere loon-en arbeidsvoorwaarden.

    Over een periode van één jaar tijd is het aandeel van zelfstandige en interimzorgkundigen tewerkgesteld in de ouderenzorg verzesvoudigd. Zo blijkt uit cijfers van het Vlaams Departement Zorg, opgevraagd door De Tijd. Die toename komt met heel wat neveneffecten: interimmers zijn duurder maar worden wel van dezelfde middelen betaald. Dat zorgt ervoor dat er minder geld vrij is voor noodzakelijke investeringen in de vorm van personeel of infrastructuur. Op termijn zal allicht de dagprijs voor bewoners mee opgedreven worden.

    ‘Daar waarschuwen wij al twee jaar voor’, zegt Olivier Remy, coördinator voor de non-profitsectoren van ACV Puls. ‘Het is de terugslag van de coronaperiode. Daarvoor konden zelfstandigen niet aan de slag als zorgpersoneel. Maar uit noodzaak om het personeelstekort op te vangen, werd een poort geopend die nog maar moeilijk te sluiten is.’

    Relatie in het gedrang

    Interimzorgverleners zijn even goed opgeleid en gemotiveerd als vast personeel, maar de belangrijke relatie tussen zorgverlener en bewoner komt in het gedrang, want ze zijn minder structureel aanwezig. Als vakbond vrezen we ervoor dat dat de brede kwaliteit van zorg doet dalen. Omdat ze per opdracht werken kunnen interimkrachten ervoor kiezen om geen weekend- of avondwerk te doen. Omwille van extralegale voordelen, zoals bv een bedrijfswagen, maken steeds meer vaste werknemers de overstap naar een interim- of zelfstandigenstatuut.

    ‘Uitzendkantoren nemen een flinke marge op de interimkrachten. Daardoor zijn die een 40 procent (en meer) duurder dan vast personeel. Ook zelfstandigen gebruiken de personeelskrapte om meer te factureren. Bovendien kunnen ze bij onderhandelingen de beste uurroosters opeisen, waardoor vaste werknemers met de moeilijke uren overblijven. Dat zorgt op termijn voor een onaanvaardbare werkdruk’, vertelt Bart Thys, sectorverantwoordelijke ouderenzorg ACV Puls.

    ‘De bal ligt nu in het kamp van de overheid, vindt Thys, ‘om in overleg met ons de toename aan die weliswaar aantrekkelijke, maar op lange termijn onzekere statuten aan banden te leggen. Het laatste wat wij willen is dat de betaalbaarheid van woonzorgcentra nog meer onder druk komt te staan. Daar moet wel tegenover staan dat zorgverleners weer de stap kunnen zetten naar een vast contract’, zegt hij. 

    Samenzitten met minister Crevits

    ‘Een logische stap in die richting is werk maken van betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Voor het tweede jaar op rij moesten we in december actie voeren om de eindejaarspremie van het zorgpersoneel te kunnen behouden. Die onzekerheid wegwerken, en het vele flexibele werk beter belonen (zoals in andere sectoren al het geval is), is nodig om het tij te keren en uiteindelijk het personeelstekort structureel op te lossen. Daarom vragen wij om op korte termijn met minister Crevits te kunnen samenzitten’, besluit Bart Thys.

    Meer sectornieuws of informatie over je loon- en arbeidsvoorwaarden?