329.01 - Socio-culturele sector (Vlaamse gemeenschap)
Welkom bij het paritair comité van de socio-culturele sector (Vlaanderen)
Je vindt hier:
- Afspraken in deze sector (over je lonen, vakantiedagen, premies en meer)
- Laatste nieuws (sectoractualiteit)
- ACV Puls-publicaties (sectorbrochures met nuttige informatie, nieuwsbrieven)
- Algemene sectorinformatie (onze doelstellingen en je contactpersonen in de sector)
- Voor onze afgevaardigden (wervend organiseren, vorming en opleiding, (sector)publicaties, actie- en campagnemateriaal, huisstijl-info)
Afspraken in deze sector
Laatste nieuws
ACV Puls-publicaties
Sectorbrochure
Voor werknemers uit PC 329.01 vatte ACV Puls de belangrijkste loon- en arbeidsvoorwaarden samen in een handige brochure:
Algemene sectorinformatie
-
Wat is een paritair comité (PC) en waarom is dat zo belangrijk voor mij?
Als werknemer val jij onder een specifieke sector, ook wel een paritair comité (PC) genoemd. De werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers, samen spreken we over de 'sociale partners', zitten in die sectoren geregeld samen aan de onderhandelingstafel. De werknemersvertegenwoordigers zijn vakbonden zoals ACV Puls.
De sociale partners onderhandelen over aanvullende loon- en arbeidsvoorwaarden die specifiek voor die sectoren gelden. In de meeste sectoren vinden de onderhandelingen om de paar jaar plaats. Die afspraken zijn dus een aanvulling op de algemene arbeidswetgeving. Je sector bepaalt daarom vaak welke regels er gelden voor je loon, arbeidsduur, vakantiedagen en meer.
Het is dus heel belangrijk te weten in welk paritair comité jij werkt, omwille van de grote impact op je loon- en arbeidsvoorwaarden. Je vindt die sectorale afspraken bovenaan deze pagina. De afspraken worden ook wel collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) genoemd. Een sterke vakbond in je sector betekent vaak betere loon- en arbeidsvoorwaarden.
Weet je niet zeker in welke sector je werkt? Meestal staat op je loonbrief het nummer van je sector vermeld (soms voorafgegaan door "PC" en/of "Nr"). Staat dit niet op je loonbrief, dan kan je deze info terugvinden op je individuele rekening die je jaarlijks in januari of februari ontvangt.
-
Wat is PC 329.01?
Paritair comité 329.01 (PC 329.01), de socioculturele sector, bestaat uit een resem uiteenlopende organisaties en instellingen die gaan van culturele centra tot milieu-en natuurverenigingen. Kortom, een heel divers paritair comité. Wist je dat deze sector in Vlaanderen en Brussel samen goed is voor ongeveer 20.000 jobs? Veel mensen verdienen hun brood in dit paritair comité.
Onze doelstellingen
Bij ACV Puls zijn we van mening dat de socioculturele sector onmisbaar is, jullie zijn de lijm van ons sociale weefsel. We willen ons er daarom ook toe verbinden om te vechten voor jullie, elke dag opnieuw. We zetten ons in voor een betere verloning, een kwalitatieve verbetering van de werkomstandigheden en gaan de werkdruk en de personeelstekorten te lijf.
-
Sociaal fonds PC 329.01
Sociale fondsen in PC 329.01:
-
Witte Woede? Waarvoor staat dat?
Als we het over ons vakbondswerk hebben valt nogal snel de term “witte woede”. Ben je niet zo vertrouwd met de sector of het vakbondswerk in de non-profit dan kan het heel goed zijn dat je je niet onmiddellijk kan voorstellen wat wij daarmee bedoelen
Witte woede is de geuzennaam die journalisten van bij het begin (ergens in de jaren 1980) op de strijd van de non-profitwerknemers geplakt hebben. De term verwees naar de werkkledij die de meeste werknemers toen op acties droegen. Ondertussen al meer dan dertig jaar geleden maar de naam zijn wij blijven koesteren, hoewel we al lang niet meer heel de tijd actie voeren in het wit.
Ondertussen is de witte woede de verzamelnaam geworden voor alles wat wij doen voor de sector: van de beweging voor het afsluiten van sociale akkoorden met de verschillende regeringen, over de acties die we ondernemen om de deelsectoren vooruit te brengen tot zelfs ons vakbondswerk in de instellingen. Alles is witte woede. De verwezenlijkingen van de witte woede zijn enorm. Wij zijn er bijzonder fier op hoe we de sector sinds de jaren 1980 opgebouwd hebben. Want in het begin was er niks, werkelijk niks.
Dat had zo af en toe zijn voordelen. Sommige oud-strijders van de witte woede kunnen je vertellen dat ze in het begin van de strijdbeweging meer verdienden door te staken dan door te gaan werken. Zo erg was het toen. Geen waardering, geen respect, maar ook verschrikkelijke werkomstandigheden en lonen die naam onwaardig.
Eén van de redenen van het succes van de witte woede is dat we sociaal akkoord na sociaal akkoord onze visie op zorg, welzijn en cultuur willen verwezenlijken. Wij vinden niet alleen dat werknemers in de non-profit recht hebben op een goede verloning en kwaliteitsvolle werkvoorwaarden maar ook dat iedereen, ongeacht zijn of haar portemonnee recht heeft op kwalitatieve zorg, welzijn en cultuur.
Zo hebben we er niet alleen voor gezorgd dat er duizenden en duizenden jobs bijkwamen (is je job er daar misschien eentje van?), maar ook dat de loon- en werkvoorwaarden van de werknemers enorm verbeterd zijn. Denk maar aan de gelijkschakeling van de lonen in de verschillende deelsectoren, de invoering van eindejaars- en andere premies, mobiele equipes en toeslagen voor belastende werktijden om van de arbeidsduurvermindering (VAP-dagen) nog maar te zwijgen.
Dat werk is natuurlijk niet af. En met regeringen die begrotingsput na begrotingsput creëert door cadeaus uit te delen aan de werkgevers en dat gat vervolgens willen opvullen door realisaties van de werknemers af te pakken zal het geen walk in the park zijn. Maar moeilijk gaat ook en opgeven heeft nog nooit in ons woordenboek gestaan. Doe je met ons mee?
De Witte Woede online