Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

PC 318.02 - Gezinszorg (Vlaanderen)

    ACV V&D trots op maar ook bezorgd om de medewerkers van de gezinszorg

    ©Shutterstock

    De gezinszorg is in deze tijden cruciaal voor zieken, bejaarden en personen met een beperking die thuis wonen. ACV Voeding en Diensten wil haar appreciatie uitdrukken voor alle werknemers, die meer dan ooit gemotiveerd zijn om dit belangrijk werk te blijven doen in de huidige omstandigheden. Maar wij hebben ook oog voor jullie ongerustheid over de eigen gezondheid en over die van jullie cliënten. Jullie willen er alles aan doen om de verspreiding van het corona virus mee te helpen vertragen, maar wij rekenen daarvoor op de steun van de werkgevers en de bevoegde overheden. 

    ACV Voeding en Diensten vraagt daarom :

    • Dat het personeel van de gezinszorg kan beschikken over het nodige beschermingsmateriaal zoals mondmaskers en handgel. De meeste diensten hebben er besteld, maar de levering laat op zich wachten. De overheid moet de gezinszorg als een van de prioritaire sectoren bepalen waar deze beschermingsmiddelen moeten aan geleverd worden. Het is onbegrijpelijk dat een thuisverpleegkundige met een mondmasker naast een verzorgende zonder mondmasker tegelijkertijd dezelfde patiënt verzorgen.  Dit is vandaag in een aantal gevallen de realiteit.
    • Dat alle diensten gezinszorg de veiligheidsvoorschriften van de overheden en in het bijzonder de maatregelen die specifiek voor de gezinszorg gelden, strikt toepassen, deze duidelijk communiceren aan alle medewerkers  en deze maatregelen ook voortdurend evalueren en indien nodig aanpassen op basis van wetenschappelijke aanbevelingen. Medewerkers moeten ook het recht hebben te weigeren om te werken in situaties die zij onveilig achten. Dit geldt ook voor de dienstencheques-afdelingen van de diensten gezinszorg. Indien dit niet kan gegarandeerd worden, moeten de  dienstencheques-afdelingen stilgelegd worden, zoals trouwens in meer en meer dienstencheques-bedrijven nu al gebeurt.
    • Dat alle diensten gezinszorg het intern sociaal overleg respecteren en de gevolgen van de corona crisis bespreken met de werknemersafgevaardigden en rekening houden met de bezorgdheden van het personeel. De ACV-afgevaardigden zullen hun rol in het sociaal  overleg ten volle opnemen.

    Ondertussen zeggen meer en meer cliënten hun dienstverlening door de gezinszorg af uit vrees voor besmetting. Zowel de medewerkers van de gezinszorg als die van de dienstencheques-afdelingen dreigen met tijdelijke werkloosheid te worden geconfronteerd. ACV Voeding en Diensten vraagt van de Vlaamse Overheid volledige compensatie van het inkomensverlies voor de werknemers.