Dienstenchequesector: heb jij al 5 dagen vorming gekregen in 2024?
Sinds dit jaar hebben alle werknemers in de dienstenchequesector (PC 322.01) recht op 5 dagen vorming of opleiding. Voor een voltijdse werknemer zijn dit 5 voltijdse dagen. Voor deeltijdse werknemers moet dit aangepast worden aan de wekelijkse arbeidsduur. Bijvoorbeeld, wie 4/5 werkt, heeft recht op 4 dagen; wie halftijds werkt, heeft recht op 2,5 dagen, enz.
Het is de werkgever die je moet informeren over het precies aantal dagen waarop je recht hebt. De werkgever moet je ook een aantal vormingen aanbieden. Is dat (nog) niet gebeurd, dan kan je daarnaar vragen bij je rechtstreeks verantwoordelijke of bij de personeelsdienst van je onderneming. Bekijk samen welke vormingen je wil volgen. Inspiratie nodig? Bekijk hier de uitgebreide mogelijkheden:
- Sectoraal aanbod (VORM DC) (kies je provincie, thema’s, … en klik op “Zoeken”)
- Vlaams opleidingsfonds
- Brussels opleidingsfonds
- Waals opleidingsfonds
De inschrijving voor een vorming moet steeds via je werkgever gebeuren. Eigenlijk is elke vorming mogelijk, zolang je werkgever ermee akkoord gaat. Hij is dus wel verplicht om je (minstens) 5 dagen vorming per jaar te laten volgen.
Ondernemingen met meer dan 20 werknemers zijn ook verplicht om elk jaar een opleidingsplan op te maken. Vraag ernaar bij je personeelsdienst of bij je vakbondsafgevaardigden.
De opleidingen kunnen zowel tijdens als buiten de werkuren gevolgd worden. Volg je een opleiding die buiten de werkuren wordt gegeven? Dan heb je recht op het gewone loon voor die uren.
Vormingsdagen die niet werden opgenomen in 2024, worden overgedragen naar volgend jaar. In 2025 heb je opnieuw recht op 5 dagen vorming (verhoogd met het aantal dagen dat je niet opnam in 2024).
Opgelet: dit recht geldt niet voor werknemers die in een bedrijf werken met minder dan 10 werknemers. Voor werknemers die werken in een bedrijf met tussen de 10 en 20 werknemer is het recht beperkt tot 1 dag vorming per jaar.