Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

322.01 - Dienstencheques

Coronavirus: Steunmaatregelen voor de dienstencheque-werknemers

©Shutterstock

De pandemie van het coronavirus heeft een enorme impact gehad op het dagelijks leven. Ook de sector van de dienstencheques is er niet aan ontsnapt ; het aantal prestaties is met meer dan 90% gedaald in enkele dagen en veel werknemers kwamen op tijdelijke werkloosheid terecht. 

Door de sluiting van sommige ondernemingen of de annulering van voorziene prestaties komen de huishoudhulpen in grote moeilijkheden. Het gemiddelde loon in deze sector is inderdaad laag, ongeveer 11,65 euro bruto/uur. Bovendien zijn er ook een groot aantal deeltijdse werknemers. Een grote meerderheid van de huishoudhulpen die tijdelijk werkloos worden, vallen terug op een maandinkomen van minder dan 1.000 euro, zonder enig ander voordeel, zoals bijvoorbeeld maaltijdcheques. 

Na een maand in quarantaine stellen we vast dat veel huishoudhulpen in tijdelijke werkloosheid in een onhoudbare financiële situatie terechtgekomen zijn en dus verplicht zijn om weer aan het werk te gaan om een inkomen te hebben waarmee ze waardig kunnen leven. Puur menselijk en individueel respecteren we deze verplichte keuze. Maar politiek gezien aanvaarden we dit niet en blijven we bij de overheden aandringen op respectvolle en waardige oplossingen.

Wallonië
In Wallonië bestaan er oplossingen (jammer genoeg niet verplicht) waardoor ondernemingen het loon van de huishoudhulpen kunnen doorbetalen zonder dat ze moeten gaan werken en zo hun gezondheid in gevaar brengen. Voor huishoudhulpen die niet werken, hebben de werkgevers de keuze: ze kunnen hen in tijdelijke werkloosheid zetten en geen subsidie ontvangen of ze kunnen hun normale loon uitbetalen dat gefinancierd wordt (jammer genoeg niet volledig) door de subsidies. 

Als je tijdelijk werkloos bent en je wil je werkgever overtuigen om beroep te doen op de subsidies zodat je een waardig loon kan ontvangen, kan je beroep doen op onze collega’s die je hierbij zullen steunen. Je vindt hun gegevens hier.

Brussel en Vlaanderen
In Brussel en in Vlaanderen bestaat deze oplossing jammer genoeg niet. Ofwel zijn de werknemers tijdelijk werkloos, ofwel moeten ze gaan werken om een loon te krijgen. 


Hier een overzicht van de maatregelen:

   Wallonië Brussel  Vlaanderen
Voor de ondernemingen   5000€ aan de ondernemingen   4000€ aan de ondernemingen

Vanaf 18 maart 2020 tot en met 30 april 2020 wordt de regionale tussenkomst verhoogd met 2 euro, dat betekent dus 16,60 euro in plaats van 14,60 euro per cheque

 
 Van 16 maart tot 19 april wordt de regionale tussenkomst verhoogd met 8,64 euro, dat betekent 23 euro in plaats van 14,36 euro per cheque
 Voor de werknemers  Behoud van het loon van de werknemers in geval van niet gepresteerde uren dankzij het behoud van de subsidie (14,86 EUR) betaald aan de ondernemingen (voor de werknemers die niet in tijdelijke werkloosheid geplaatst zijn). Een aanvullende vergoeding van 2,5 euro bruto/uur tijdelijke werkloosheid. niets
 Voor de klanten  Verlenging van de geldigheidsduur van de cheques.  Verlenging van de geldigheidsduur van de cheques  Verlenging van de geldigheidsduur van de cheques

Voor het ACV moeten alle huishoudhulpen een waardig inkomen krijgen. Maar niet tegen om het even welke prijs !  De gezondheid en de veiligheid moeten voorrang krijgen en mogen niet in het gedrang komen! 

Onze eerste eis stemt dus overeen met die doelstellingen: de activiteit van de dienstencheques moet worden opgeschort tijdens de quarantaineperiode. Maar daarbij moet een correct inkomen gewaarborgd worden voor de werknemers !

Het lijkt ons dus belangrijk om aan de ondernemingen door te geven dat de huishoudhulpen dankzij de maatregelen van de overheden toch hun loon kunnen behouden, ook al zijn ze niet aan het werk ! 

Met de gezondheid van de werknemers speel je niet. We kunnen het niet genoeg herhalen: de werkgever, de klant en de werknemer moeten zich ervan bewust zijn dat veiligheid en gezondheid op de eerste plaats komen !

Hier vind je de instructies in verband met de veiligheid van de werknemers.

Meer informatie : https://www.hetacv.be/acv-voeding-en-diensten-sporta

Je kan ook contact opnemen met onze kantoren zodat zij je kunnen helpen bij de stappen die je onderneemt naar je werkgever toe. Hier vind je onze gegevens.