Persbericht Nieuws
5-8-2024
Sociale bescherming kunstwerkers onder druk
Kunstensector uitermate bezorgd over de recente politieke standpunten inzake de sociale bescherming van kunstwerkers.
De representatieve vakbondsorganisaties, federaties en verenigingen van auteurs, kunstenaars en erkende technici spreken hun diepe bezorgdheid uit over de recente standpunten die bepaalde politieke en sociaal-economische actoren publiekelijk hebben ingenomen bij de totstandkoming van het nieuwe federale regeerakkoord, met betrekking tot de sociale bescherming van kunstwerkers.
Onze sector heeft reeds een ingrijpende hervorming ondergaan, de zogenaamde WITA-hervorming, waarbij de sociale zekerheidsregels duidelijk zijn vastgelegd voor alle betrokken actoren.
Als vakbonden en vertegenwoordigers van de kunstwerkers eisen wij dat de afgesproken principes worden voortgezet:
- Kunstwerkers dragen bij aan en genieten van de sociale zekerheidsbescherming van werknemers in loondienst of onafhankelijke werknemers, naar gelang hun vrije keuze.
- Wij willen een versterking binnen de sociale zekerheid om uitkeringen voor kunstwerkers te garanderen. De politieke signalen voor de oprichting van een systeem buiten de sociale zekerheid zijn niet alleen onaanvaardbaar, maar ondermijnen ook het afsprakenkader dat we sinds 2023 hanteren
Wij staan als vertegenwoordigers van de kunstwerkers open voor dialoog over nieuwe verbeteringen, mits deze de bovengenoemde principes respecteren.
Ondertekenende beroepsfederaties en vakbonden: Cultuurvakbond (ACV Puls), ACOD Cultuur, ACV Transcom, Hart boven Hard, Acteursgilde, Muziekgilde, NICC, VAV, Artiesten Coalitie, State of the Arts en Marijke Pinoy