
PC 227 - Audiovisuele sector

Welkom bij het paritair comité van de audiovisuele sector
Je kan hier terecht voor:
- Afspraken in deze sector (over je lonen, vakantiedagen, premies en meer)
- Laatste nieuws (sectoractualiteit)
- Algemene sectorinformatie (onze doelstellingen en je contactpersonen in de sector)
- Voor onze afgevaardigden (wervend organiseren, vorming en opleiding, (sector)publicaties, actie- en campagnemateriaal, huisstijl-info)
Afspraken in deze sector
Laatste nieuws
Algemene sectorinformatie
-
Wat is een paritair comité (PC) en waarom is dat zo belangrijk voor mij?
Als werknemer val jij onder een specifieke sector, ook wel een paritair comité (PC) genoemd. De werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers, samen spreken we over de 'sociale partners', zitten in die sectoren geregeld samen aan de onderhandelingstafel. De werknemersvertegenwoordigers zijn vakbonden zoals ACV Puls.
De sociale partners onderhandelen over aanvullende loon- en arbeidsvoorwaarden die specifiek voor die sectoren gelden. In de meeste sectoren vinden de onderhandelingen om de paar jaar plaats. Die afspraken zijn dus een aanvulling op de algemene arbeidswetgeving. Je sector bepaalt daarom vaak welke regels er gelden voor je loon, arbeidsduur, vakantiedagen en meer.
Het is dus heel belangrijk te weten in welk paritair comité jij werkt, omwille van de grote impact op je loon- en arbeidsvoorwaarden. Je vindt die sectorale afspraken bovenaan deze pagina. De afspraken worden ook wel collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) genoemd. Een sterke vakbond in je sector betekent vaak betere loon- en arbeidsvoorwaarden.
Weet je niet zeker in welke sector je werkt? Meestal staat op je loonbrief het nummer van je sector vermeld (soms voorafgegaan door "PC" en/of "Nr"). Staat dit niet op je loonbrief, dan kan je deze info terugvinden op je individuele rekening die je jaarlijks in januari of februari ontvangt.
-
PC 227
De sector
- PC 227 is een relatief kleine sector waar enkele duizenden mensen met een arbeidsovereenkomst werken. Een flink aantal werken met een zelfstandigenstatuut. In de sector werken monteurs, kabelslepers, cameramensen, regisseurs, journalisten, artiesten en meer.
- Wat concreter is PC 227 in heel België van toepassing voor bedienden; commercieel, dus niet VRT en RTBF, maar wel de commerciële onderaannemingen van die zenders; en alle andere huidige en toekomstige media/dragers via dewelke content verspreid wordt, zoals via het internet of streamingapplicaties.
- Er zijn vier grote groepen:
- De commerciële televisiebedrijven (oa DPG Media, SBS, RTL).
- De productiehuizen die programma's op bestelling aanleveren aan de zenders (oa Woestijnvis, Zodiak).
- De facilitaire bedrijven die zorgen voor studio's, materiaal, cameramensen, en die voor de productiehuizen werken (oa Videohouse, NEP), of rechtstreeks voor de zenders.
- De digital agencies . Deze bedrijven specialiseren zich in de aanmaak en verkoop van content via het internet.
Organisatie
- De werkgevers worden vertegenwoordigd door federaties:
- FEBELAV: federatie der Belgische audiovisuele ondernemingen
- VOTP: Vlaamse onafhankelijke televisieproducenten
- VOTF: Vlaamse onafhankelijke televisie-facilitaire bedrijven
- FEWEB: de federatie voor web-bedrijven, actief in Vlaanderen, Brussel en Wallonië
- Langs werknemerszijde kennen we de drie werknemersorganisaties ACV, ACLVB en ABVV.
Collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's)
- Het paritair comité 227 is een redelijk recent paritair comité. Er moeten dus nog heel wat afspraken gemaakt worden, maar er is ook al heel wat geregeld.
- Eerst en vooral is er de collectieve arbeidsovereenkomst over arbeidsorganisatie en flexibiliteit.
- Er is ook een functieclassificatie en de daaraan gekoppelde sectorbarema's, zeg maar de minimumlonen in de sector.
- Er zijn op sectorniveau ook afspraken gemaakt over syndicale afvaardiging, indexatie van de lonen, eindejaarspremie en premies.
- Elke twee jaar worden er ook sectoronderhandelingen gevoerd over volgende onderwerpen: de lonen en de barema’s, het brugpensioen (‘SWT’), vorming en tijdskrediet.
Het belang van een paritair comité voor de audiovisuele sector
- Een paritair comité vormt een wettelijk kader waarbinnen afspraken (vooral cao's) kunnen gemaakt worden op het vlak van loon- en arbeidsvoorwaarden in de ruimste betekenis van het woord. Denk niet alleen aan loon en arbeidstijd, maar ook aan afspraken op het vlak van minimumbezetting, deontologie en redactiestatuut, freelance tewerkstelling, werkzekerheid en veel meer.
- Naast het 'legaliseren' van de sector kan het belang van zo'n paritair comité om sociale dumping tegen te gaan moeilijk overschat worden. Als een wettelijk kader onvoldoende is uitgebouwd, staat er immers geen limiet op de concurrentie op het niveau van de loon- en arbeidsvoorwaarden. Hoe lager de loonkost, des te scherper de prijs die het bedrijf kan aanbieden. Die lagere loonkost wordt niet alleen bereikt door minimale condities aan te bieden aan het personeel, maar ook door grijze en zelfs illegale praktijken op vlak van sociaal recht.
- Minder florissante tot ronduit slechte arbeidsomstandigheden hebben onvermijdelijk weerslag op de kwaliteit van de audiovisuele producties. Dit ontgaat de kijker of de luisteraar op termijn ook niet. Kortom: je kan pas een kwaliteitsvolle productie hebben als je correcte loon- en arbeidsvoorwaarden creëert.
-
Sociaal fonds PC 227
Mediarte: sociaal fonds
In de sector hebben we samen met de werkgevers het sociaal fonds mediarte opgericht. Als ACV Puls beheren we, samen met de andere vakbonden en de werkgevers, het sociaal fonds mediarte. Op de website van mediarte vind je meer informatie over vacatures, opleidingen en projecten om werken in de sector te verbeteren.
-
Cultuurvakbond
- ACV Puls is actief in de culturele sector als ‘Cultuurvakbond’. Wij zijn de vakbond voor iedereen die in de podiumkunsten en muziek actief is én de vakbond voor kunstenaars.
- Wij verenigen cultuurwerkers om samen op te komen voor een kwaliteitsvolle verbetering van de werkomstandigheden en voor een eerlijk loon voor het harde werk. Waar we kunnen pleiten wij voor meer investeringen, voor meer inkomenszekerheid, voor meer ondersteuning voor artiesten zodat kunst en cultuur én cultuurwerkers de plaats in de maatschappij krijgen die ze verdienen.
Cultuurvakbond online
- www.cultuurvakbond.be - Hier vind je meer nieuws en informatie van de vakbondswerking van ACV Puls in de sector van de kunsten in Vlaanderen en Brussel.
- https://www.facebook.com/cultuurvakbond
- https://twitter.com/cultuurvakbond
- https://www.instagram.com/cultuurvakbond/