Op naar zorgplicht wereldwijd!
Voor het ACV is respect voor arbeidsrechten erg belangrijk. We zetten ons dan ook voor een wetgevend kader rond zorgplicht.
Wat doet het ACV rond zorgplicht?
Het ACV zet samen met andere NGO's, mensenrechtenorganisaties en vakbonden de schouders onder campagnes voor zorgplicht. Hiermee willen een robuust wetgevend kader bereiken zodat bedrijven met respect voor mensenrechten, arbeidsrechten en milieunormen te werk gaan.
Doorbraak voor de Europese zorgplichtwet!
Exact 11 jaar na de ramp in Rana Plaza keurde het Europees Parlement de Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn goed! Dit is een enorme stap vooruit, want de Europese zorgplichtwet verplicht grote ondernemingen om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen mensenrechtenschendingen, sociale wantoestanden en milieuschade in internationale toeleveringsketens.
📣 Dit is er gekomen dankzij de onophoudelijke druk van middenveldorganisaties, waar ook het ACV aan deelnam! Maar we zijn er nog niet helemaal. Nu begint de strijd voor een meer onderbouwde omzetting van de richtlijn op Belgisch niveau, want het huidige toepassingsgebied is erg beperkt!
Houd deze pagina in de gaten voor meer updates en acties! 💚
Campagne 'Bedrijven en mensenrechten'
Het ACV ondersteunt de campagne #madewithrespect en strijdt mee voor een Belgische zorgplichtwet. Doel is om voor het einde van de legislatuur zo'n wet te realiseren.
Check meer info op www.zorgplicht.be!
- Lees hoe we stap voor stap tot een zorgplichtwet komen.
- Ontdek hoe jij mee kan doen met #madewithrespect.
Meer over zorgplicht
-
Wat is zorgplicht?
De regelgeving rond zorgplicht verplicht bedrijven tot respect voor:
- internationaal erkende mensenrechten
- arbeidsrechten
- milieunormen
En dat voor de hele waardeketen. Een zorgplichtwet legt dus de verantwoordelijkheden van bedrijven vast in hun internationale waardeketens en bij hun dochterondernemingen.
-
Waarom is zorgplicht noodzakelijk?
Deregulering en globalisering
Vandaag opereren bedrijven vrijuit over landsgrenzen heen. Ze vestigen zich het liefst op plekken waar kosten en belastingen laag zijn, en de regelgeving zwak is.
Overheden spelen hier op in, om bedrijven te lokken. Daarom versoepelen de overheden in productielanden hun regelgeving rond de bescherming van mensenrechten, arbeidsrechten en milieu. Een wedren naar de bodem is het resultaat.
Dit betekent uiteindelijk een deregulering die samen met globalisering leidt tot wijdverbreide sociale en ecologische wantoestanden.
En de bedrijven?
De ingewikkelde waardeketens en bedrijfsstructuren maken het moeilijk tot onmogelijk om bedrijven verantwoordelijk te houden voor de wanpraktijken in hun waardeketens.
Wanneer het mis gaat, blijven moederbedrijven en aandeelhouders meestal buiten schot. Zij zijn het nochtans die vaak de beslissingen nemen die bepalend zijn voor de rest van de waardeketen. Bovendien strijken zij er de winsten van op.
Er is dus nood aan bindende regels, aan zorgplicht. De verantwoordelijkheid van bedrijven duidelijk vastleggen zorgt voor juridische zekerheid, een gelijk speelveld voor alle bedrijven en een betere toegang tot rechtspraak voor slachtoffers. -
Waar staan we in België met zorgplicht?
België neemt het voortouw
Ons land nam in het regeerakkoord op dat het:
- een voortrekkersrol wil spelen in de uitwerking van een Europees wetgevend kader voor zorgplicht
- waar mogelijk een ondersteunend nationaal kader zal uitwerken
Het ACV wijst de weg naar nationale zorgplicht
Het ACV is overtuigd van de nood aan wetgeving. Een coalitie van vakbonden, ngo’s en mensenrechtenorganisaties organiseerde de Ronde Tafel ‘Op weg naar een Belgische zorgplichtwet’ en stelden een gezamenlijk memorandum op.
Daarin kom je te weten:
- waarom een zorgplichtwet nodig is
- aan welke voorwaarden ze moet voldoen om daadwerkelijk een verschil te maken
Neem een kijkje naar het memorandum en kom te weten hoe een zorgplichtwet er moet uitzien.
Verder lezen
- Neem een kijkje op de website van WSM en volg de Facebookpagina voor alle updates in in de strijd voor waardig werk en sociale bescherming voor iedereen.
- Check de website van de Schone Kleren Campagne. Je leest er meer over het historische internationale akkoord van vakbonden en kledingmerken om de veiligheid van werknemers in de kledingindustrie beter te waarborgen.
- De solidariteit van het ACV stopt niet bij onze landsgrenzen. Lees meer over onze internationale acties en ontwikkelingssamenwerking.