Verhoogd risico op huidkanker bij bouwvakkers

Stefaan Beel
We spraken daarom met Barry Defoer, werknemer en ACVBIE-afgevaardigde bij Soetaert (deel van de groep Jan De Nul) in Oostende en Giovanni Vandenborre, CEO van Vuylsteke-Eiffage (deel van de groep Eiffage) uit Tielt.
Huidkanker als beroepsrisico
‘Wij geven al enkele jaren zonnecrème factor 50 voor onze werknemers. Nieuw is dat we vanaf dit jaar ook UV-beschermende T-shirts met lange mouwen voorzien’, vertelt Giovanni. ‘Globaal werken voor de Eiffage-groep zo’n 80.000 werknemers en we zien dat huidkanker bij die werknemers een groot beroepsrisico vormt. Uit onderzoek bleek verder dat er grotere gehoorschade is – ook al blijven we binnen de geluidsnormen – daarom kregen onze bouwvakkers ook op maat gemaakte gehoorbescherming. Om oogletsels te vermijden moeten onze medewerkers ook altijd een veiligheidsbril dragen. We zien dus strenger toe op de veiligheid dan de wetgever ons verplicht.’
Samenwerking belangrijk
Om zulke beslissingen door te voeren is een actieplan nodig. Giovanni: ‘Er is bij elk van die maatregelen een overgangsperiode waarin sensibilisering en opleiding noodzakelijk is. Het is belangrijk dat we hiervoor goed kunnen samenwerken met de organisaties die de werknemers vertegenwoordigen. Ik vind het dus zeker een goede zaak dat ACVBIE mee het belang van die bescherming onderstreept.’
Niet overal goed geregeld
Barry werkt ondertussen al 11 jaar bij Soetaert en is best tevreden met de maatregelen die zijn werkgever neemt om zijn collega’s die buiten werken tegen de hitte te beschermen. ‘Ook bij ons voorziet de werkgever zonnecrème en bv. gekoelde dranken bij warm weer. Als ik met collega’s uit andere firma’s spreek, hoor ik wel dat het niet overal even goed geregeld is als bij ons. Zeker bij de kleinere bouwfirma’s is daar minder aandacht voor. Daarom is die werfdag van ACVBIE belangrijk: iedereen moet zich goed bewust zijn van de risico’s’, zegt Barry.
Gezond op pensioen
‘Het is in deze tijden niet eenvoudig om werknemers te vinden. Laat ons dan minstens – werknemers en werkgevers samen – voor iedereen een zo veilige werkomgeving creëren. Zodat mensen in goede gezondheid kunnen gaan werken én in goede gezondheid naar huis kunnen. En zodat ze in blakende gezondheid op welverdiend pensioen kunnen’, besluit Giovanni.