Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

‘Hopen op waardering voor onze inzet’

Jeroen Pollet

Bij weefgetouwenproducent Picanol Group in Ieper maken ACV-afgevaardigden Stefaan Williams en Johan Masson zich op voor hun tiende sociale verkiezingen. ‘Ik geloof dat dit uniek is’, vertelt Johan, ‘een volledige carrière bij dezelfde werkgever en al die jaren opkomen voor je collega’s.’ De twee delegees hebben veel zien en doen veranderen tijdens hun loopbaan. Reden genoeg voor een gesprek met Visie.

Stefaan (57) begon in 1984 als arbeider (frezer/draaier) bij Picanol. Johan (58) volgde in 1986 bij de montage. In ’87 kwamen ze beide een eerste keer als jongerenkandidaat op bij de sociale verkiezingen. ‘Toenmalig ACV-hoofdafgevaardigde Willy Coudron vroeg ons omdat we allebei sterk geëngageerd waren’, gaat Johan verder. ‘We waren meteen verkozen. In ’99 volgde Stefaan dan Willy op als hoofddelegee.’

Dienstverlening

De telefoon staat roodgloeiend tijdens ons gesprek en af en toe komt iemand met een vraag het ACV METEA-kantoortje in Picanol binnen. ‘Dagelijkse kost’, zegt Stefaan. ‘Veel mensen komen met hun vragen bij ons. Dat is één van de zaken waar we in de voorbije 25 jaar heel sterk in geïnvesteerd hebben. Eigenlijk vormen wij een combinatie tussen een ombudsdienst en een dienstencentrum: jaarlijks helpen wij bv. meer dan 500 collega’s met hun belastingaangifte. Daarnaast zorgen we voor dossiers tijdelijke werkloosheid of voor papieren van bv. de verzekering of het ziekenfonds. De collega’s weten wat ze aan ons hebben. Dat is uiteraard enkel mogelijk dankzij onze ploeg van gedreven ACV-militanten.’

Sociaal overleg

Stefaan: ‘In onze beginperiode was Picanol een familiaal geleid bedrijf. De familie Steverlynck was makkelijker toegankelijk. Vandaag is alles enorm geprofessionaliseerd, ook het sociaal overleg. We moeten onderhandelen op het scherpst van de snee en dus sterk voorbereid aan de start komen. We investeren daar veel in en dat werpt vruchten af. De werkgever weet wat we waard zijn en weet dat voor ons een woord een woord is. Maar hij weet ook dat ons draagvlak op de werkvloer groot is: in 1991 waren onze concullega’s binnen het bedrijf bijna even groot als wij, vandaag hebben we meer dan 85% van de leden en de mandaten. Dat helpt.’

Toekomst

‘Vakbondswerk is ploegwerk’, gaat Johan verder. ‘Stefaan en ik doen dit uiteraard niet alleen. We zijn heel sterk bezig met verjonging en vernieuwing: we hebben elf nieuwe kandidaten op onze kieslijst en we geven onze kennis en expertise graag door voor wanneer de volgende generatie het overneemt.’

Waardering

Ook in de voorbije mandaatperiode kunnen de ACV-afgevaardigden bij Picanol Group mooie akkoorden voorleggen. ‘Winstpremies (cao90), het maximumbedrag voor de maaltijdcheques, een betere fietslease … maar de grootste prestatie is dat we er in moeilijke omstandigheden toch in geslaagd zijn om een koopkrachtpremie van 750 euro voor elk van de 1.550 picanolwerknemers te bekomen. Op 16 mei zijn er sociale verkiezingen in Picanol. ’t Is dan aan de collega’s om onze ACV-ploeg te waarderen voor ons werk van de voorbije vier jaar. We hopen om ook bij onze tiende verkiezing een schitterend resultaat te behalen!’ besluit Stefaan.

FOTO: Stefaan Williams en Johan Masson, ACV METEA-afgevaardigen bij Picanol Group: ‘We zijn er in moeilijke omstandigheden toch in geslaagd om een koopkrachtpremie van 750 euro voor elke picanolwerknemer te onderhandelen.’


Je verbond op sociale netwerken