Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

‘We staan sterk omdat we kiezen voor oplossingen’

Jeroen Pollet

Halfweg november vorig jaar staakten de werknemers van de distributiecentra voor de warenhuizen omdat een sectorakkoord over de koopkracht uitbleef. Ook bij het distributiecentrum van Aldi in Roeselare legde een meerderheid van de arbeiders het werk neer. ‘Het sociaal overleg in onze afdeling verloopt constructief, maar het was een reactie op de algemene onvrede in de sector. En met effect, de week nadien was er een akkoord’, vertelt Aldi-werknemer en ACV-afgevaardigde José Verplaetse.

José werkt ondertussen 14 jaar voor Aldi en is er sinds 2016 werknemersafgevaardigde voor ACV Voeding en Diensten. ‘Ik werk als vrachtwagenchauffeur. Vanuit ons distributiecentrum in Roeselare sta ik mee in voor de bevoorrading van de Aldi-filialen in West-Vlaanderen en een stukje van Henegouwen. Een regio zonder veel files (lacht).’

Op de werkvloer

‘Op mijn vorige werkplekken heb ik de syndicale werking op de werkvloer nooit gevoeld’, gaat José verder. ‘Bij Aldi wel, daar is een sterke betrokkenheid. En toen – de ondertussen gepensioneerde – Hein Denturck vroeg of ik interesse had, heb ik eigenlijk niet getwijfeld. Het is echt iets voor mij.’

Nachtploeg

Één van de problemen die de ACV-vertegenwoordigers de voorbije periode konden wegwerken, was het nachtwerk. José: ‘De nachtploeg startte op om 3 uur ’s nachts. Dat is een heel vervelend uur, niet in het minst voor je bioritme. Op vraag van de nachtarbeiders hebben we dit kunnen omzetten naar een échte nachtshift, vanaf 22 uur. De werkgever was achteraf trouwens tevreden dat we die stap gezet hebben.’

Nieuw bedrijfsakkoord

Een tweetal weken geleden bereikte men een nieuw akkoord op bedrijfsniveau. ‘We zijn tevreden: na de bedienden krijgen nu ook de arbeiders een groepsverzekering en de dekking van de hospitalisatieverzekering start sneller. De werkkledij voor in de koeling wordt vernieuwd, er zijn extra kortingsbonnen voor aankopen in de winkel en niet onbelangrijk: het maximumbedrag van de cao90 (winstpremie) is opgetrokken’, vertelt José.

Werkbaar werk

Verder sprak men af dat de uur- en verlofplanning vroeger wordt opgemaakt. José: ‘We werken in een zesdagenstelsel en hebben een wisselende vrije dag. Nu zullen we vier weken op voorhand weten op welke dagen we moeten werken. Werkbaar werk is trouwens een punt dat wij écht op de agenda gekregen hebben. Er is nu een werkgroep waarmee we al mooie stappen vooruit hebben gezet om de job langer te kunnen volhouden. Wie wil stoppen met de nachtploeg, kan dit nu bv. vanaf 50 jaar ipv vanaf 55.’

Samenwerking

Tijdens het gesprek heeft José het vaak over samenwerking. ‘Dat is belangrijk. Met de bedienden is er bv. een goed contact. We hebben hun acties tegen de invoering van het zondagwerk destijds met succes mee ondersteund. Dat was een krachtig signaal. De werkgever weet dat hij rekening met ons moet houden en probeert niets achter onze rug te veranderen. Daarom verloopt het overleg constructief: we staan niet met getrokken messen tegenover elkaar. En acties zijn bij ons echt het laatste redmiddel’, aldus José. 

(Foto: ‘Dankzij onze open houding en goede samenwerking met de bedienden konden we de afgelopen jaren veel realiseren’, zegt Aldi-werknemer en afgevaardigde bij ACV Voeding en Diensten José Verplaetse.)

Je verbond op sociale netwerken