Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

‘Dankzij transparant en constructief samenwerken’

Jeroen Pollet

De West-Vlaamse Vanheede Environment Group is de voorbije jaren sterk gegroeid. Wat begon als een klein familiaal bedrijf is vandaag een grote speler in afvalophaling en -verwerking met 877 werknemers verspreid over 15 vestigingen. Vaak zorgt zo’n snelle expansie voor moeilijk sociaal overleg. Niet bij Vanheede: ‘We werken transparant en constructief’, zegt ACV-hoofdafgevaardigde Dominique Warlop, ‘en daar boeken we resultaten mee.’ 

Dominique (57) werkt al 34 jaar bij Vanheede en is sinds 2008 werknemersafgevaardigde voor ACV-Transcom. Hij maakte de groei van de groep van dichtbij mee: ‘Vanheede blijft sterk investeren. Momenteel zijn er bv. grote werken bezig op de site in Rumbeke, bouwt men een nieuwe site bij Roeselare-Haven en heeft men een bedrijf uit Halle overgenomen.’

Informeel overleg

Hoe meer werknemers, hoe meer vragen en verzuchtingen. ‘Mensen komen met hun problemen naar ons. We kijken altijd of we dat plaatselijk kunnen oplossen’, gaat Dominique verder. ‘Sleept het aan, dan komt het op het overleg. Dat werkt alleen als zowel wij als de werkgever open en transparant werken en dat is hier het geval.’

Werkkledij

Één van de punten die de werknemersafgevaardigden aanpakten, was de werkkledij. Dominique: ‘Er is nu ook een apart assortiment voor vrouwelijke collega’s, want dat was er niet. Dat gaf bv. problemen bij het klimmen op een vrachtwagen. We hebben die kledij vooraf mogen bekijken en passen, voor Vanheede ze aankocht.’

Dekzeilen

Een ander probleem waren de zeilen om de containers af te dekken. ‘Voor hoge containers is dat niet evident. Je moet bijna altijd op de container kruipen om dat goed te kunnen doen. Na iets langer onderhandelen hierover, heeft Vanheede nu drie vrachtwagens aangekocht die automatisch het dekzeil kunnen uitrollen. Dat zorgt voor minder klauter- en spierwerk’, vertelt Dominique.

Investeren in personeel

‘Omdat ook in onze sector de arbeidsmarktkrapte zich laat voelen, zijn de uurlonen bij ons hoger. Vanaf zes maanden is er een eerste stijging en na tien jaar ligt het loon 1,10 euro/uur hoger dan het barema’, gaat Dominique verder. ‘Daarnaast zijn er toeslagen voor wie met complexe voertuigen rijdt: hoe complexer (bv. vrachtwagens met kraan), hoe hoger. We krijgen ook het maximumbedrag aan maaltijdcheques. Twaalf jaar geleden was dat nog niets. En de bedienden hebben sinds kort glijdende uren. Door die investeringen in het personeel, is Vanheede een aantrekkelijke werkgever in de sector.’

Mooie balans

Wat de ACV-delegees aan akkoorden sloten in de afgelopen periode is dus niet min. ‘We vormen een goed team, we werken goed samen en begrijpen elkaar. Ook met de afgevaardigden van de bedienden is er een vlotte samenwerking. En dat zorgt voor mooie resultaten’, besluit Dominique.

 

>> Ook interesse om je stem te laten horen in jouw bedrijf? 
>> www.hetacv.be/sociale-verkiezingen 

Je verbond op sociale netwerken