Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

‘Geen verschuivingen, maar échte investeringen nodig’

Kinderopvangmedewerker Monica De Waele: ‘We doen ons werk met hart en ziel, maar de problemen wegen heel zwaar door.’ (Foto: Jeroen Pollet)

Ze zijn niet nieuw, de eisen aan de Vlaamse regering voor de kinderopvang. In aanloop naar de septemberverklaring zetten de werknemers, samen met sympathiserende ouders, die vragen nog eens in de verf met een bellenblaasacties in verschillende opvanginitiatieven. Symbolisch, tegen het ‘zeepbellenbeleid’ van de Vlaamse regering. Ook in West-Vlaanderen werden bellen geblazen.

De actie was een initiatief van ACV Puls en ACV Openbare Diensten, die de kinderopvangmedewerkers uit respectievelijk de private sector en de openbare sector bijstaan. In onze provincie kon je o.a. meeblazen in Beernem, Brugge, Roeselare en Waregem.

Kindratio

Ook Monica De Waele, medewerker van Kindercentrum vzw in Waregem en ACV Puls-afgevaardigde, nam deel. ‘Het is nodig! Onze directeur zegt dat wie over de kinderopvang moet beslissen beter eens een dag zou meedraaien met ons. En hij heeft gelijk. Ik werk al 34 jaar in de sector, waarvan 32 jaar voor deze vzw, en de job is in die periode veel zwaarder geworden. Er zijn taken bijgekomen (observaties, welbevinden, …), maar er is slechts één begeleider per 9 kinderen. Vlaanderen heeft daarmee één van de hoogste kindratio’s per begeleider. In Wallonië is dit 1 voor zeven kinderen. In Zweden is dit 1 verzorger per 4 à 5 kinderen, …’

‘In Zweden zijn er 4 à 5 kinderen per verzorger. Wij hebben er 9!’
Monica De Waele, kinderopvangmedewerker

 

Personeelstekort

Er is vandaag weinig overschot op de arbeidsmarkt en het feit dat de job zo zwaar geworden is, maakt dat personeel vinden moeilijk is. ‘Werknemers vallen uit of verlaten de sector. Er zijn initiatieven die zelfs noodgedwongen de deuren moesten sluiten. Hier bij Kindercentrum vzw doen ze erg hun best, maar het blijft moeilijk. Als er een collega ziek is, dan doen wij extra uren om de ouders niet te moeten ontgoochelen. Wij doen ons werk met hart en ziel, maar het weegt toch allemaal wel zwaar door. Investeringen zijn nú nodig: de job moet aantrekkelijker door minder kinderen per begeleider te voorzien en een aantrekkelijker en vooral gelijke verloning. Dus ook een werknemersstatuut voor de onthaalouders’, aldus Monica.

Lokale besturen

Johan Beernaert, gewestelijk secretaris bij ACV Openbare Diensten Brugge-Oostende-Westhoek, beaamt. ‘De kinderopvanginitiatieven van de openbare besturen kampen met dezelfde problemen, dus ook wij staan mee op de barricaden voor betere arbeidsomstandigheden o.a. via de verlaging van de kindratio. Lokale besturen doen zeker inspanningen, maar de noodzakelijke extra middelen moeten van Vlaanderen komen. Een verschuiving van middelen tussen de verschillende opvanginitiatieven, zoals de Vlaamse minister van Begroting suggereert, zal de problemen niet oplossen.’

Geen winst op zorg

ACV Openbare Diensten heeft nog extra bezorgdheid. ‘We hebben de afgelopen jaren lokale besturen hun zorg zien uitbesteden en privatiseren. Ook voor de kinderopvang vinden wij dat absoluut een slecht idee: er moet altijd een publiek aanbod van zorg, ook zorg voor kinderen, blijven. Voor ons is dit een kerntaak van een openbaar bestuur. Het gaat over publieke middelen, daar moet geen winst op gemaakt worden. We hebben bij de rusthuizen gezien waar dit toe kan leiden’, besluit Johan.

Je verbond op sociale netwerken