Loonbrief onder de loep

Loon is datgene wat je krijgt als je arbeid levert onder het gezag van een werkgever. Werkgever en werknemer hebben samen een arbeidsovereenkomst afgesloten: de deal is dat de werknemer bepaalde arbeid voor de werkgever levert, en de werkgever zal de werknemer daarvoor in ruil een loon betalen.

Een loon lijkt een simpel gegeven: het is het geld dat je krijgt van de werkgever voor de uren die je presteert. Maar hetgene wat afgesproken wordt is een brutoloon. Wat je krijgt is een nettoloon. En dat is een pak minder dan dat brutoloon. Hoe komt men tot zo een nettoloon?

Van je werkgever krijg je op regelmatige tijdstippen een loondocument waar al die stappen op staan. Deze publicatie leert je welke elementen op een loondocument moeten staan en welke afhoudingen op welke manier gebeuren. Op deze manier kan je controleren of de werkgever correct alle stappen heeft gezet om van een brutoloon tot een nettoloon te komen.

Download hier onze interactieve brochure "Loonbrief onder de loep".

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.