Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Je rol als vakbondsafgevaardigde bij het coronavirus

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan moeten we ook in onze ondernemingen een aantal doordachte voorzorgen nemen.   
 

De gevolgen van het coronavirus kunnen de normale werking van de onderneming immers zwaar verstoren:

  • Absenteïsme onder het personeel.
  • Annulatie van vergaderingen en activiteiten als gevolg van de regeringsmaatregelen.
  • Gebrek aan de nodige grondstoffen.
  • Vertraging bij de verkoop…
  • In quarantaine plaatsen of zelfs sluiten van afdelingen, ondernemingen of geografische zones… 

Wij vragen de ACV-CSC METEA afgevaardigden erop toe te zien dat de maatregelen in hun onderneming omtrent veiligheid en gezondheid afgestemd zijn op de situatie in het bedrijf en dat de aanbevelingen van de FOD Volksgezondheid duidelijk worden gecommuniceerd. info coronavirus FOD Volksgezondheid 

Zo moeten, voor zover dat nog niet is gebeurd, de overlegorganen bij hoogdringendheid worden samengeroepen.
  • Preventieaangelegenheden behoren tot de bevoegdheden van het CPBW
  • Vragen omtrent organisatie en de impact op de arbeidsomstandigheden behoren tot de bevoegdheden van de OR. 

Hieronder vind je een overzicht van punten die wij je aanraden ter sprake te brengen (de lijst is niet exhaustief, thema’s en punten kunnen worden geschrapt of toegevoegd naargelang de situatie): 

In het CPBW: preventie en gezondheid van de werknemers 
  • Informatie in verband met het coronavirus: tijdens de vergadering nemen we kennis van de raadgevingen en aanbevelingen van de FOD Volksgezondheid
  • Bespreken van een actieplan: dit plan omvat de maatregelen die zullen worden genomen met het oog op een maximale bescherming tegen verspreiding van het virus onder de werknemers, onderaannemers, klanten… onder meer door maatregelen op vlak van hygiëne:
    • Ter beschikking stellen (onder meer in de sanitaire installaties) van degelijk preventiemateriaal zoals zeep, hydroalcoholisch ontsmettingsmiddel, papieren doekjes om de handen af te drogen, wegwerpbekers…) en, indien nodig, persoonlijke beschermingsmiddelen zoals bijvoorbeeld wegwerphandschoenen.
    • Specifieke maatregelen voor het reinigen van risico-oppervlaktes (deurklinken, toetsenborden, telefoon…).
    • Opvolgen van contact met collega’s en externen (klanten, leveranciers, hulppersoneel, onderaannemers…)
  • Communiceren van de preventiemaatregelen:
    • Wat en hoe communiceren we naar het personeel, naar klanten, naar onderaannemers…?
    • Via welk kanaal? Geschreven mededelingen of mondelinge, affiches, mails. Hoe kunnen we nagaan of iedereen de info wel degelijk heeft ontvangen?
  • Crisisplan: wat te doen wanneer een personeelslid, een klant of een onderaannemer besmet blijkt te zijn of contact heeft gehad met een besmet persoon.
  • Aanduiden van een referentiepersoon: een persoon bij wie personeelsleden terechtkunnen met hun vragen (preventieadviseur, personeelsdienst…). 
In de OR: financiële impact en gevolgen voor de werkorganisatie  
  1. De uurroosters herorganiseren. Toelaten om te werken buiten de normale kantooruren… Bijvoorbeeld de onderneming zo organiseren dat vervangers in een ploeg niet meer in contact komen met de persoon die ze moeten vervangen. Opgelet: uitzonderlijke maatregelen zijn altijd beperkt in de tijd.
  2. Op de hoogte blijven van eventuele gevolgen voor de productie, de financiën, de aanvoer van materiaal en grondstoffen, het orderboekje, kortom op de hoogte blijven van alle aspecten die toe laten te anticiperen op zaken die de activiteit kunnen doen dalen of die een bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid van de onderneming.
  3. Desgevallend, begeleiden van invoering tijdelijke werkloosheid voor een deel van of al het personeel van de onderneming.
  4. Desgevallend, begeleiden van het schrappen van interimcontracten, contracten met onderaannemers of van gedetacheerde werknemers.
  5. Prioriteiten bepalen binnen de werking van de onderneming.
  6. Er voor zorgen dat het naleven van de adviezen ter voorkoming van de verspreiding van de ziekte ingebed worden in de arbeidsorganisatie (bijvoorbeeld wat vaker de werkpost mogen verlaten om regelmatig de handen te wassen).
  7. Nagaan welke maatregelen tijdelijk telewerk kunnen bevorderen (indien nodig bepalen van de prioriteiten en rekening houden met technische beperkingen).
  8. Vergaderingen, bijeenkomsten of collectieve momenten zoveel mogelijk beperken. Indien nodig, de uitwisseling organiseren via interne of externe sociale netwerken.
  9. Vergeet niet om, bij vermindering van de activiteit, te anticiperen op het hernemen van de normale activiteiten (met eventueel overuren, bijkomende ploegen, in dienst nemen van interims…)
  1. In samenspraak met het CPBW, aanduiden van een referentiepersoon: een persoon bij wie personeelsleden terechtkunnen met hun vragen (preventieadviseur, personeelsdienst…).
In de SD: 
  1. Bespreek de gevolgen voor de werknemer wanneer hij in quarantaine wordt geplaatst (bijvoorbeeld impact op premies, verlof…) of wanneer hij binnen zijn gezin opvang moet organiseren voor een kind wanneer de school of de kinderopvang sluit…
  2. Onderhandelen van de voorwaarden voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (ongeacht de oorzaak)
  3. Als dat nog niet is gebeurd, afspraken over de verloning van collega’s die bijkomende taken of verantwoordelijkheden op zich nemen. 

De punten die in het CPBW, de OR en de SD moeten worden besproken staan niet los van elkaar. Het is daarom ten sterkste aan te raden dat de ACV-CSC METEA afgevaardigden afspraken maken in de ondernemingskern om in elk van de overlegorganen tot een coherent afsprakenkader te komen. 

Aangezien de richtlijnen van de FOD Volkswelzijn en de toestand van deze pandemie van dag tot dag en zelfs van uur tot uur veranderen, zal het misschien nodig zijn om een al dan niet beperkte, paritair samengestelde werkgroep op te richten die heel snel of vrij vaak kan worden samengeroepen in functie van de noden in het bedrijf en de evolutie van de situatie op het terrein.

Meer info over het coronavirus op de werkvloer vind je hier terug.

Aan iedereen alvast veel succes en bedankt voor alle inspanningen.

ACV-CSC METEA

Je centrale op sociale netwerken