Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Een jaar vol uitdagingen

2023 was een woelig jaar, 2024 is er een vol uitdagingen. We blikken terug en kijken vooruit, met enkele ACV-collega’s en militanten.

   


Johan Vervoort is verbondssecretaris van ACV Bewegingsverbond Vlaams-Brabant.

Welke trend of evolutie is je het voorbije jaar opgevallen? In 2023 viel er niet meer naast te kijken: de steeds opmerkelijkere weer- en klimaatfenomenen.

 Wat is voor jou de belangrijkste gebeurtenis van het afgelopen jaar? Het feit dat het woord ‘graaiflatie’ verkozen werd tot het woord van het jaar 2023. Wel spijtig dat het zover moet komen: het zegt iets over waar de mensen van wakker liggen…

Welke uitdagingen zie je voor 2024? De verkiezingen. Voor ons als ACV zijn er in eerste instantie de sociale verkiezingen. Het belang en de inzet daarvan zijn groot: werknemers een stem geven op de verschillende werkvloeren. Maar ook de politieke verkiezingen. De uitkomst daarvan zal immers bepalen welke koers ons land, onze regio, onze gemeente vaart, welke plaats er in onze democratie voorzien wordt voor werknemers, voor werkzoekenden, voor zieken, voor asielzoekers of vluchtelingen. En niet alle politieke partijen hebben daar een even genuanceerde of solidaire visie op. Niet alle politieke partijen spiegelen zich aan onze waarden van het ACV. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen bewust maken en informeren zodat ze in juni én  in oktober een doordachte stem kunnen uitbrengen.

Wie wens je wat toe voor 2024? Vrede en een menswaardig bestaan voor de mensen die betrokken zijn bij de vele conflicthaarden in de wereld.

     

   

Nele De Vos werkt bij Nelson Labs in Heverlee, waar ze ook ACV-militante is. In 2024 neemt ze voor de tweede keer deel aan de sociale verkiezingen.

Hoe heb jij het voorbije jaar beleefd?  2023 was een jaar dat ik graag achter me laat. Er is van alles gebeurd in de wereld, maar het voorbije jaar werd voor mij toch wel getekend door de kanker die onze familie binnenkwam.

Welke uitdagingen zie je voor 2024? De grote uitdaging voor mij zijn de sociale verkiezingen. Ik ben nu voor de tweede keer kandidaat. Vorige keer was alles nieuw, zeker omdat het ook de eerste sociale verkiezingen binnen onze onderneming waren. Nu heb ik al wat ervaring, maar het blijft spannend. Ik kom op omdat ik er wil zijn voor de collega’s, omdat ik ermee voor wil zorgen dat de werkgever de dingen op een correcte manier doet. De afgelopen jaren heb ik, samen met mijn secretarissen van het ACV en met mijn collega van ABVV met wie ik goed samenwerk, verschillende zaken goed kunnen oplossen. Als militant ben ik ook een aanspreekpunt voor de collega’s. Zo weet ik dat de onduidelijkheid over de looncategorieën heel erg leeft onder mijn collega’s. Daar willen we de komende jaren iets aan doen.

Wie wens je wat toe voor 2024? Heel simpel: ik wens iedereen een goede gezondheid. Dat is uiteindelijk toch het allerbelangrijkste.

   

    

Wim Vereecken is ACV- zonepropagandist Pajottenland en Zennevallei.

Hoe heb jij het voorbije jaar beleefd?  Wel, als we dachten dat het na de inval van Rusland in 2022 niet meer erger kon worden, dan hadden we de slachtpartij van Hamas in Israël nog niet gezien. Wie dan dacht dat wraakacties op een heel volk niet meer van deze tijd waren, moet eens kijken wat er nu nog van de Gazastrook overblijft. 

We zitten in een spanningsveld tussen een zeker comfort van onze welvarende vrede in West-Europa enerzijds en die globale ellende anderzijds. Het is toch onmogelijk om daar rustig bij te blijven. We zijn allemaal nerveus, maar velen blijven doen alsof er niets aan de hand is. 

Wat is voor jou de belangrijkste gebeurtenis van het afgelopen jaar?

De temperatuur die alweer een beetje gestegen is, terwijl de uitstoot van broeikasgassen nog steeds niet afneemt. 

Welke uitdagingen zie je voor 2024? We moeten vele uitdagingen aan:

  • We moeten zorgen dat de werknemers goede vertegenwoordigers krijgen in de bedrijven.
  • We moeten mensen overtuigen om te stemmen op serieuze partijen die onze welvaart, ons belastinggeld, willen en kunnen omzetten naar meer welzijn voor meer mensen én dit op duurzame wijze.
  • We moeten een goede Europese verdediging opbouwen en tegelijk werken aan een wapenstilstand.
  • We moeten razendsnel weg uit de fossiele brandstoffen, en we moeten daarbij gezinnen ondersteunen om hun huizen CO2-neutraal te krijgen. 
  • We moeten een sterkere democratie uitbouwen op alle niveaus. 

Wie wens je wat toe voor 2024?

Ik wens Poetin een Pauluservaring toe. Dat hij tot liefdevol inzicht mag komen en zich bekeert tot het goede.  

   

   

Bart De Rick werkt bij Delhaize en is er ACV-afgevaardigde.

Hoe heb je het voorbije jaar beleefd? Welke trend of evolutie is je opgevallen? Of het nu gaat om de oorlog in Oekraïne, het conflict in Gaza of veel kleiner, de verzelfstandiging van de winkels bij Delhaize, de 'groten der aarde' doen precies gewoon hun zin, er wordt tegenover mekaar wat gezaagd en geklaagd, "alé da kan nu toch niet hé", en terwijl doen ze rustig verder.

Wat is voor jou de belangrijkste gebeurtenis van het afgelopen jaar? Zonder enige twijfel de aankondiging van Delhaize op 7 maart over het verzelfstandigen van alle winkels in eigen beheer, ik herinner me nog goed het verloop van de hele dag. Ik was eerst met verstomming geslagen, maar daarna strijdvaardig en hoopvol dat we de plannen gingen tegenhouden. Achteraf bekeken was dat redelijk naïef.

Welke uitdagingen zie je voor 2024? Zoveel mogelijk behouden wat er in het ‘rugzakje’ van elk van ons zit bij de overname van de winkels.

Wie wens je wat toe voor 2024? Dat de zon voor iedereen mag schijnen.


Je verbond op sociale netwerken