Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Opleiding syndicaal werk: geen walk in the park!

(c) Guy Puttemans

 

Wist je dat je aan de UCLL Campus Sociale Hogeschool in Heverlee een graduaatsopleiding Syndicaal Werk kan volgen? We spraken met Peter Steyaert (rechts op foto), coördinator van de opleiding, en Bart Heyndrickx (links op foto), ACV-afgevaardigde bij Pfizer, die de opleiding volgt. 

   

Bart: “Ik ben militant geworden omdat ik niet goed tegen onrechtvaardigheid kan, omdat ik daar iets aan wil doen. Bovendien had ik ideeën over de werking van de ACV-kern binnen Pfizer. Dingen die ze anders konden doen, nieuwe dingen die ze konden doen. Ik had al laten weten dat ik interesse had om bij de syndicale delegatie te gaan, wan dat is de plek waar het gebeurt, daar worden beslissingen genomen. De syndicale delegatie is het kloppend hart van je werking. Bij de sociale verkiezingen in 2016 ben ik dan voor het eerst opgekomen.”

 “Na de sociale verkiezingen heb ik de basisvorming voor militanten gevolgd, maar ik ben vervolgens het Graduaat Syndicaal Werk  gaan volgen om mijn vakbondswerking nog meer te verbeteren.“

 

“Door deze opleiding heb ik een veel bredere kijk gekregen op het syndicaal werk, maar vooral ook op de maatschappij. Door vakken als Historische vraagstukken en Sociaaleconomische vraagstukken heb ik veel meer inzicht gekregen. Hoe komt het dat onze staat er zo uitziet? Waar komen de verschillende partijen vandaan? Daardoor begrijp ik ook beter waar sommige standpunten van andere vakbonden vandaan komen.” 

“In het vak Beroepspraktijk leer je reflecteren over wat je doet, hoe je dingen aanpakt, hoe je met collega’s interageert, hoe je je mannetje kunt staan. Daar heb ik  heel veel uit geleerd. Door die zelfanalyse leer je jezelf echt wel kennen. Het vak Onderhandelen en bemiddelen is ook heel interessant. Ik probeer vooruit te denken: waar willen we naartoe en hoe pakken we dat aan? Wat is prioritair, wat niet? Daar het overzicht van bewaren, en op het juiste moment iets toegeven om iets anders te verkrijgen. Ik heb daar bijvoorbeeld ook geleerd dat je in een onderhandeling maar zo sterk bent asje zwakste schakel. In onderhandelingen is vertrouwen binnen de groep heel belangrijk.”

 

Peter: “Er is ook een vak Politieke vraagstukken. Volgend jaar, in het verkiezingsjaar 2024, is dat natuurlijk extra boeiend. We vinden het belangrijk dat de militanten daarin mee zijn. We maken ook de analyse van de verschillende partijen in Vlaanderen, ten opzichte van de visie van het ACV, en vergelijken standpunten die in de media gedeeld worden met effectief stemgedrag in bijvoorbeeld het Europees Parlement. Het Vlaams Belang heeft zich bijvoorbeeld tijdens de voorbije verkiezingen heel sociaal opgesteld in de campagne, maar ze stemmen in Europa dan wel tegen het Europees minimumloon. Dat is wat we onze militanten willen meegeven: je kan wel wat oneliners lanceren op TikTok of op Twitter, maar het is het stemgedrag dat van belang is.”

 

Bart: “Bij Historische vraagstukken heb ik voor een paper een politieke partij doorgelicht: wat zijn hun standpunten, en hoe gaan ze daarmee aan de slag? Dat is heel interessant. Ik heb de PVDA onder de loep genomen, en heb gemerkt dat hun standpunten en hun acties niet altijd overeenkomen. Ik kan me voorstellen dat dat voor andere partijen ook zo is. Ik merk dat ik door deze opleiding een veel gedegener visie op de maatschappij krijg.”

“Misschien wel de grootste leerschool binnen de opleiding is het contact met je medestudenten. Je krijgt inzicht in andere syndicale werkingen, firma 's, sectoren. Die kruisbestuiving is een grote meerwaarde. En sommige vakken worden ook gevolgd door personeelsleden van het ACV. Zo leg je contacten die nuttig kunnen zijn in je syndicaal werk. Zo kan ik een filmpje van een ACV-medewerkster over het klimaat op de kern laten zien en er vervolgens over in gesprek gaan. We zijn een verkiezingsprogramma aan het maken, en het klimaat is een van onze speerpunten in onze volgende campagne.”

“Deze opleiding combineren met mijn job en mijn gezin, is pittig. Je kan wel gebruik maken van het Vlaams opleidingsverlof en het syndicaal verlof, waardoor je de lessen kunt gaan volgen. Alle balletjes in de lucht houden, ik worstel daar soms wel mee, zeker nu er in mijn privéleven veel op me af komt: een verbouwing, een zoon die een middelbare school moet kiezen…  Het is niet echt een walk in the park.  Je moet er wel wat voor opofferen, maar je krijgt ook heel veel terug. Ik groei, als militant, maar ook als mens.”

“Je kunt gelukkig altijd terecht bij Peter. Er is ook veel begrip voor je persoonlijke situatie. Ik heb op een gegeven moment verteld dat het me niet lukte om de deadline voor een bepaalde opdracht te halen. Ik ga dat nu in augustus doen. Daar wordt niet moeilijk over gedaan.”

 

Peter: “Ik stel voor elke student een pakket samen. Het is een modulaire opleiding waar je op een aantal weken een bepaald vak afwerkt en meteen een examen aflegt. Hoe lang de opleiding duurt, verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld doen werkende studenten er zo’n vijf jaar over. Ik waak erover dat ze niet in overdrive  gaan door echt maatwerk aan te bieden. De student blijft wel de baas van zijn traject, hij kan het tempo bepalen. Stel dat een student op een bepaald moment aangeeft dat vier vakken dat jaar niet lukt, dan passen we dat aan.”

 

 

Wil je zelf de opleiding Syndicaal Werk volgen? Neem dan contact op met Peter Steyaert voor meer informatie. 


 

 

Je verbond op sociale netwerken