Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Kleur geven aan morgen

Op zaterdag 11 maart 2023 organiseerde ACV Vlaams-Brabant zijn eerste provinciale congres onder het motto “Inspraak in Beweging”. In een organisatie als het ACV die zijn leden op representatieve wijze wil vertegenwoordigen, zijn  inspraak en democratische besluitvorming immers van wezenlijk belang.

 

Waaier aan methodieken

Een volle zaal militanten boog zich over de vraag: hoe kom je anno 2023 het best tot inspraak? In een wereld die voortdurend in verandering, in beweging is? Zijn de klassieke recepten nog geschikt, of hebben we nood aan nieuwe benaderingen? Hoe kunnen we onze ACV-representativiteit vergroten en verbreden?

ACV Vlaams-Brabant stelde op dit congres een handig instrument voor: een kleurrijke waaier met tal van vernieuwende methodieken, waaruit militanten en lokale of regionale werkingen een keuze kunnen maken. 

 

Nieuwe doelgroepen 

Nadien gingen de deelnemers in kleine groepen in workshops aan de slag om inspiratie én praktijkervaring op te doen. 

Veel leden zijn tewerkgesteld in ondernemingen zonder sociaal overleg. In een workshop dachten militanten na over hoe we hen toch bij onze werking kunnen betrekken en mee laten beslissen.

Een andere groep brak zich het hoofd over de vraag hoe je nieuwe doelgroepen – in deze oefening huishoudhulpen – samen kunt brengen, van onderuit activeren en aanzetten tot militantisme.

In een andere workshop konden de militanten zelf ervaren hoe inspraak en participatie werken in het bestaande Pepingse project Buur&Bond, waar de vakbond buurtbewoners organiseert rond gemeenschappelijke waarden en doelen.

In een doe-sessie rond kennismaking en uitwisseling werd dan weer gewerkt rond hoe we ervoor kunnen zorgen dat nieuwe mensen zich op hun gemak voelen op een eerste samenkomst. 

 

Toekomst

Johan Vervoort, secretaris van het Bewegingsverbond ACV Vlaams-Brabant: “Dit is de start van een proces naar meer participatie en inspraak. Met als doel een ACV-werking die kleur geeft aan de toekomst van alle Vlaams-Brabantse werknemers.”

ACV Vlaams-Brabant keek afgelopen zaterdag nog op een andere manier vooruit. Op basis van een bevraging bij de leden over leven, wonen en werken in deze provincie, werd een reeks aanbevelingen over betaalbaar wonen, mobiliteit maar ook andere thema’s geformuleerd. 

Vervoort: “Het blijft niet bij een bevraging. Wij willen in de nabije toekomst werken rond de thema’s die eruit gekomen zijn en wegen op het beleid, op de verschillende beleidsniveaus. “

 

Een terugblik

Was je er niet bij? Maar toch benieuwd naar het congres? Bekijk dan zeker de aftermovie hieronder.

 

Om de video te bekijken moet je de marketingcookies op onze site accepteren of ga je naar de site of app van de derde partij

 

 

Heeft onze fotograaf een foto van jou gemaakt? Of wens je nog meer sfeer op te snuiven? Bekijk dan zeker het fotoalbum door te klikken op onderstaande foto.

   

 


 

Je verbond op sociale netwerken