Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Met en voor mensen werken is mijn drijfveer

Op 1 oktober gaf Chris Vanmol, voorzitter van ACV Brussel – Vlaams-Brabant, de fakkel door. Wij spraken met hem over vakbondswerk, individualisme en solidariteit, dienstbaarheid en gedrevenheid.


   

Van opleiding ben je technisch ingenieur. Vanwaar de keuze voor een carrière bij het ACV?

Mijn carrière is begonnen bij de KAJ. Mijn vader vroeg me hoe ik daarbij kwam, met mijn diploma. Wel, ik heb van thuis uit altijd engagement en inzet voor anderen meegekregen. In een technische functie werk je niet met mensen. Met mensen en voor mensen werken is altijd mijn drijfveer geweest, ook in de vele functies die ik daarna bij het ACV heb opgenomen.

     

In 2014 werd je verbondssecretaris van ACV Brussel-Halle-Vilvoorde. Waarom?

Omdat het mij gevraagd werd. Cardijn zei:‘je moet gaan waar de arbeiders je nodig hebben.’ Ik trek dat wat ruimer: waar de mensen je nodig hebben. Dat was Brussel-Halle-Vilvoorde, maar werd al snel ruimer. Binnen het ACV was immers de stroming gelanceerd om via fusies tot grotere verbonden te komen. We hebben dat voor Brussel en Leuven gerealiseerd door de oprichting van de Alliantie Brussel – Vlaams-Brabant.

 

Wat is de eigenheid van deze regio? Brussel en zijn agglomeratie hebben totaal andere kenmerken dan de regio rond Leuven…

Het grote raakpunt is dat we mensen samenbrengen om rond thema’s te werken. Natuurlijk zijn de uitdagingen lokaal anders. Als je je werking niet afstemt op de realiteit waarin de mensen wonen, is het een dode werking.

Brussel – Vlaams-Brabant biedt bijzonder veel tewerkstellingsmogelijkheden: de luchthaven, de universiteiten in Leuven en Brussel, de hoofdzetels van talloze bedrijven die actief zijn over het hele land. Die tewerkstelling vormt een band die de twee regio’s overstijgt. Renault wordt gezien als een Brussels drama, maar onder de werknemers bevonden zich enorm veel pendelaars. En die kwamen vooral uit het gebied van de Alliantie.

   

Een van de taken van de vakbond is de dienstverlening aan de leden.

De dienstverlening is bijzonder belangrijk. Corona heeft een aantal ontwikkelingen die we sowieso wilden realiseren in een stroomversnelling gebracht: de digitalisering, het werken op afspraak. Ook als vakbond moeten we meegaan met onze tijd. In heel de samenleving is werken op afspraak de regel aan het worden, en mensen willen zich ook niet meer voor alles verplaatsen. Maar corona heeft ons ook met de neus op de feiten gedrukt: niet iedereen is zomaar digitaal vaardig. Daar is nog werk aan de winkel.


 

Daarnaast is er het bewegingswerk.

Een solidaire boodschap uitdragen is vandaag niet altijd makkelijk. De samenleving is veel individualistischer geworden. Op elk niveau. Het ontstaan van de cafetariaplannen in ondernemingen bv. is een toegeving aan het individualisme.
Je ziet het ook in de sociale zekerheid. Er ontstaan sterk individuele plannen, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering… De vraag is hoe ver je daarin kan gaan zonder het collectieve in gevaar te brengen. Het is een gevaarlijke ontwikkeling.

   

Kan de vorming die het ACV aanbiedt, iets betekenen in zulke ontwikkelingen?

Vorming is ontzettend belangrijk, omdat je mensen inzicht kunt bieden, omdat je de mechanismen die ergens achter zitten kunt blootleggen. Ik geloof dat iedereen die deelneemt aan een vorming, er iets aan overhoudt. Onze vormers geven onze militanten bijvoorbeeld een grondige opleiding over de sociale zekerheid, of leggen uit waarom solidariteit en gelijkheid zo belangrijk zijn.

Gelijkheid is geen makkelijk begrip. Het wordt vertaald in allerlei deelslogans. Geen discriminatie, geen racisme… Uiteindelijk gaat het erom dat je probeert een gemeenschap te bouwen waar een bedrijfsleider samen kan leven en werken met een werknemer die aan de band staat, met iemand die studeert enz. Door te luisteren naar de belangen van de ene en van de andere leer je hoe waardevol het is om vanuit verscheidenheid toch gemeenschap te vormen.

 

Beweging maken is soms ook actie voeren. Dat heeft gevolgen voor het imago.

We worden vaak gezien als de stakers die het land platleggen. Ik heb alle begrip voor mensen die dat ambetant vinden. Mensen die een heel jaar gewerkt hebben en net op de dag dat ze op reis willen, wordt er gestaakt... Maar als je een actie voert die niemand raakt, bereik je er ook niets mee. Ik geloof sterk in de dialoog, maar als die strandt kan je op een bepaald moment niet anders dan naar het stakingsmiddel grijpen. Ik ben wél blij dat ik in een omgeving heb kunnen werken waarin we zoveel mogelijk naar een consensus zijn blijven zoeken. Dat is een trage en vermoeiende manier van werken, maar ze werkt. Het is ook het beste antwoord op het individualisme. Kijk eens wat wij samen bereikt hebben. De sociale zekerheid is iets wat wij samen bereikt hebben. Wij, de werkgevers, de vakbonden, de staat. Ik ben ervan doordrongen dat dat de enige en juiste manier is om een maatschappij op te bouwen: door samen aan iets te werken, en te aanvaarden dat anderen ook hun deel van de koek krijgen.

 

Wat geeft jou vertrouwen in onze samenleving, in de toekomst?

Ik zie om mij heen heel wat mensen die zich inzetten voor anderen. Dat geeft mij vertrouwen. Een van de beste boeken die ik recent las is ‘De meeste mensen deugen‘ van Rutger Bregman. Soms heb je zo’n steuntje in de rug nodig. Ik geloof echt dat het goed komt.
 

Je wordt opgevolgd door Nancy Tas.

Voor het eerst in de geschiedenis van de vakbond in onze regio een vrouw aan het stuur. Ik vind het goed dat we zelf het signaal geven dat het in de praktijk kan. Mannen zijn zeer lang in de watten gelegd door vrouwen, alles stond klaar voor hen, hun carrière had steeds voorrang. Die mentaliteit is er nog steeds. In de jongere generatie is er een mindswitch maar die is nog niet voldoende.
 

Acht jaar voorzitterschap… wat doet dat met een mens?

Ik voel een enorme dankbaarheid voor hetgeen het ACV mij meegegeven heeft aan waarden. De gedrevenheid om de belangen van anderen te verdedigen. Ik kende de inzet voor anderen al van thuis uit en vanuit de KAJ. Maar het ACV heeft een kader geschapen waarbinnen je je kunt bezinnen over die waarden en ze vervolgens kan doorgeven.



Je verbond op sociale netwerken