Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Dure tijden? Tijd voor een koopkrachtpremie!

Overal in onze regio zijn vakbondsafgevaardigden actief in de bedrijven, waar ze het beste van zichzelf geven om op te komen voor hun collega’s, bij problemen op het werk, maar ook in economisch moeilijke tijden. 

Yannick Jacobs is hoofdafgevaardigde voor ACV bij Fenzi Belgium, een bedrijf in Vilvoorde, dat speciale verven produceert en waar een honderdtal mensen werken.

“Acht jaar geleden vroeg de toenmalige hoofdafgevaardigde me of ik militant wilde worden voor het ACV. Ik heb daar niet lang moeten nadenken. Ik ben iemand die heel graag mensen helpt, zowel in mijn privéleven als op het werk, en als militant kan ik mijn collega’s nog beter helpen.”

   

Aanspreekpunt

“Als afgevaardigde ben je het aanspreekpunt voor je collega’s, de persoon bij wie ze terecht kunnen met allerlei vragen: administratieve problemen, vragen over hun pensioen, problemen op het werk. Ik probeer ze dan zo goed mogelijk te helpen, ze informatie te bezorgen en ze te helpen met het oplossen van hun problemen. Maar we zijn er ook voor onze collega’s als er onderhandeld wordt.”

 

Koopkrachtpremie

“Dit najaar hebben we een nieuwe CAO onderhandeld. Een van onze belangrijkste eisen was een koopkrachtpremie. Het leven is zoveel duurder geworden. Kijk maar eens naar wat je vandaag de dag voor je winkelkar betaalt. Voor veel mensen wordt het steeds moeilijker om rond te komen. Ik merk dat steeds meer collega’s het financieel moeilijk krijgen. Een tiental collega’s heeft echt financiële problemen en zit in een traject zoals collectieve schuldbemiddeling. Maar daar stopt het niet. De afgelopen jaren hebben steeds meer  collega’s een tweede job gezocht, naast hun fulltime werk hier. Ze doen een flexi-job in de horeca, verdienen bij als taxichauffeur, dat soort dingen. Voor sommigen is dat echt noodzakelijk, omdat ze anders gewoonweg niet rondkomen.” 

“In de CAO-onderhandelingen komt het erop aan voet bij stuk te houden, want de werkgever wil meestal minder geven dan wij vragen. Uiteindelijk hebben we onze slag thuisgehaald: een koopkrachtpremie van 750 euro. Daar is heel positief op gereageerd door de collega’s.”

   

Verkiezingen

“Straks zijn het sociale verkiezingen. Een van de thema’s die we hoog op de agenda hebben staan, is stress en welzijn op het werk. Dat is zowel voor de individuele werknemer als voor de groepssfeer belangrijk.” 
“Voor wie overweegt zich kandidaat te stellen bij de sociale verkiezingen: doen! Je kan veel mensen helpen. En dat doe je niet in je eentje. Je maakt deel uit van een team, en je hoofdafgevaardigde en je secretaris staan je bij. Daarnaast krijg je vanuit de vakbond opleiding over syndicale thema’s. Je staat er nooit alleen voor.”

“Bovendien leer je als militant heel veel over hoe je eigen bedrijf in elkaar zit. Als gewone werknemer vang je af en toe wat op, maar op de vergaderingen met de werkgever, hoor je hoe bepaalde dingen in elkaar zitten, waarom sommige beslissingen genomen worden enz. Dat is heel interessant.”

Je verbond op sociale netwerken