Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Een sluiting hakt er op in

Een jaar geleden, op 27 mei 2021, kondigde het Amerikaanse Commscope aan dat het 300 werknemers zou ontslaan in de vestiging in Kessel-Lo, waar al sinds 1969 telecomapparatuur wordt gemaakt. Binnenkort vloeien de eerste 41 werknemers af.


 

Donderslag bij heldere hemel

Rita Dupont (58) werkt al 39 jaar bij Commscope, en is er hoofddelegee. ‘De aankondiging dat de productieafdeling en het distributiecentrum zouden sluiten, was een donderslag bij heldere hemel. We hadden het totaal niet zien aankomen. Commscope deed het goed, heel goed. In 2018 en 2019 maakte het bedrijf almaar meer winst. Het kon ook blijven doorwerken tijdens de coronapandemie.’

‘De onderhandelingen zijn goed verlopen. De directie heeft goed naar ons geluisterd. Er zijn natuurlijk lastige momenten geweest, maar het is nooit zo ver gekomen dat we de poort hebben moeten sluiten. Zelf heb ik geprobeerd een luisterend oor te zijn voor mijn collega’s. Sommigen willen een babbel over hoe ze zich voelen, anderen komen met meer praktische vragen.’ ‘We zijn in dit proces begeleid door Doorstart. Zij geven de werknemers uitleg over wat er staat te gebeuren. Zo maken ze het de mensen, die de klap van de sluiting en het ontslag moeten verwerken, op die vlakken toch wat makkelijker. Ik merk dat heel wat collega’s daar veel aan gehad hebben. Zo’n sluiting hakt er toch altijd in.’

 

Doorstart

Het in 2016 opgestarte Doorstart is een gezamenlijk project van de drie vakbonden, in samenwerking met VDAB, vertelt Peter Huybrighs, die voor ACV Innovatief werkt als Doorstart-consulent. ‘We begeleiden werknemers van bedrijven waar een herstructurering of een sluiting is aangekondigd. We werken met ESF-middelen. Als er bij een onderneming een herstructurering of sluiting is aangekondigd, neem ik contact op en stel het project voor.’

‘Werkgevers zijn soms argwanend, omdat we “van de vakbond zijn”. Maar wanneer ze onze presentatie gehoord hebben, zijn ze meestal mee. Ze zien dat we echt hulp komen bieden aan de mensen die met ontslag bedreigd zijn, dat die mensen in goede handen zijn en dat we bovendien ook hun personeelsdienst ondersteunen. Een bedrijf dat nooit met een herstructurering geconfronteerd is, heeft immers meestal ook vragen: hoe moeten we de werknemers informeren, welke regelingen moeten er getroffen? Als ik de neuzen in dezelfde richting heb gekregen en een planning heb gemaakt met het bedrijf, komen de Bijblijf-consulenten naar de werkvloer.’

 

Onzekerheid  

‘De aankondiging van een collectief ontslag zorgt vaak voor een zeer woelige en onzekere periode voor werknemers. Doorstart werkt in de moeilijke periode tussen de aankondiging van het slechte nieuws tot de effectieve ontslagdatum. Een ontslag hakt er altijd stevig in, maar je kunt wel proberen de mensen zo goed mogelijk te ondersteunen.’

‘We bieden acht workshops aan, waarin we de ontslagen werknemers tijdens de werkuren ondersteuning aanbieden op verschillende vlakken: in hun zoektocht naar informatie, in hun zoektocht naar een nieuwe job, en emotioneel vlak.’

‘Veel mensen zitten met financiële vragen, die we zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Vaak neemt dat al wat onzekerheid en onrust weg. Daarnaast hebben we vier workshops voor mensen die een nieuwe baan moeten zoeken en zich daarvoor misschien via een opleiding willen heroriënteren, of die niet weten hoe je solliciteert in deze sterk gedigitaliseerde tijd. In andere workshops focussen we op het SWT en op de mensen die wel kunnen blijven.‘

 

Ontslag weegt zwaar

‘In de workshop Stress en kop- zorgen leren we de werknemers in oefeningen en met tips en tricks hoe om te gaan met de stress rond het ontslag en de onzekerheid daarna. Voor heel veel mensen weegt de stress na de aankondiging van een sluiting of een herstructurering immers heel zwaar.’

‘Dat was ook zo bij Commscope. De werknemers zaten in zak en as. Ze wisten totaal niet wat er op hen afkwam en wat hun toekomstperspectief was. Zeker over het financiële maakten de meesten zich zorgen. Kan ik mijn lening afbetalen? Kan ik mijn gezin nog onderhouden? Kan ik de hogere studies van mijn kinderen nog betalen? Hun hele toekomstbeeld was als een kaartenhuisje in elkaar gezakt.

Als wij die vragen beantwoorden zie je dat veel mensen opgelucht buitengaan. Ze kunnen hun toekomst weer zelf in handen nemen, krijgen weer hoop.’

 

Niet afgeschreven

‘Bij Commscope werken veel mensen van boven de 50. Wij leggen hen uit dat ze nog niet afgeschreven zijn voor de arbeidsmarkt, zeker nu er een grote krapte is op de arbeidsmarkt. Mensen die pas van de arbeidsmarkt komen, zijn ook gewild in andere bedrijven.’

‘We maken de mensen weerbaarder en bieden tools aan, waardoor ze niet wegzakken, maar integendeel veel gemotiveerder zijn om weer aan de slag te gaan. Hun mindset wordt positief beïnvloed.’

‘Doorstart is een succesverhaal. Er is meer vraag dan we aanbod kunnen voorzien. We ervaren ook veel dankbaarheid. Van de werknemers, maar ook van secretarissen, delegees, en zelfs HR-afdelingen.’


Je verbond op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.