Minister Jambon schrapt welvaartsaanpassing oudste pensioenen en legt 1,6 miljoen gepensioneerden equivalent van indexsprong op

Persbericht gemeenschappelijk vakbondsfront ACV-ABVV-ACLVB
Op het beheerscomité van de Federale Pensioendienst lag maandag het voorstel van minister Jambon voor om de welvaartsaanpassing voor pensioenen die 5 of 15 jaar lopen, te schorsen tot en met 2030. Nochtans schrijft de wet die aanpassingen met 2% voor. De vakbonden adviseerden negatief tegen het wegnemen van zo’n 380 miljoen bij de gepensioneerden én wijzen op achterliggende juridische problemen.
1,6 miljoen gepensioneerden lopen noodzakelijke verhoging mis
Sinds 2007 voorziet een KB een jaarlijkse welvaartsverhoging met 2% voor de pensioenen die in september exact vijf of vijftien jaar lopen. De oudste pensioenen zijn in de regel de laagste, aangezien deze werden berekend op lonen uit lang vervolgen tijden. Sinds de creatie van de welvaartsenveloppe in 2009 zijn die verhogingen evenwel geschorst. Vakbonden en werkgevers gingen daar telkens mee akkoord, aangezien de besteding van die welvaartsenveloppe een gelijkwaardige verhoging voorzag voor die langstlopende pensioenen. Beide verhogingen naast elkaar toekennen, zou neerkomen op een ‘dubbelop’, wat niet de bedoeling was.
Nu de regering de welvaartsenveloppe voor de periode 2025-2029 heeft leeggehaald, is de situatie gewijzigd. De vakbonden dringen er nu bij de regering op aan om uitvoering te geven aan het KB en daarbij gebruik te maken van de bevoegdheid die door de wetgever werd toegekend.
De vakbonden ramen dat ongeveer één miljoen gepensioneerden de noodzakelijke verhoging na vijf jaar en ruim 600.000 gepensioneerden de verhoging na vijftien jaar mislopen. Voor die gepensioneerden komt de niet-toekenning neer op het equivalent van een ‘indexsprong’ waarvan ze de financiële gevolgen jarenlang meedragen.
Besparing boven besparing
Minister Jambon hoopt hiermee tegen 2030 ruim 380 miljoen euro bijkomend te besparen, 338 miljoen euro in het werknemersstelsel en 45 miljoen euro in het stelsel van de zelfstandigen. De besparing komt boven op een rits andere maatregelen die raakt aan de lopende pensioenen:
- De uitgestelde indexering (voortaan 2 maanden later)
- De gedeeltelijke indexering voor pensioenen vanaf 3180 euro netto
- Het ‘leeghalen’ van de welvaartsenveloppe
- het schrappen van de perequatie
- De afbouw van de belastingvermindering voor gepensioneerden.
Ook impact voor langdurig zieken
Ook voor langdurig zieken schorst de regering de herwaardering van de invaliditeitsuitkeringen. Het Ziektebesluit van 3 juli 1996 voorziet een herwaardering van 2% na 5 jaar arbeidsongeschiktheid en na 15 jaar arbeidsongeschiktheid. De regering schorst met een Koninklijk Besluit deze herwaardering.
Bijgevolg zullen enkel dit jaar al 38.905 langdurig zieken de 2% verhoging van hun invaliditeitsuitkering niet ontvangen. In de volgende jaren zal elk jaar opnieuw een gelijkaardig aantal langdurig zieken worden getroffen. In totaal ramen we het aantal getroffen langdurig zieken op 237.575. Zij zullen dankzij de regeringsbeslissing een herwaardering van hun uitkering mislopen. Vakbonden en mutualiteiten brachten hierover een negatief advies uit in het beheerscomité van het RIZIV.
Lees het persbericht van 27 mei 2025 in pdf: 'Minister Jambon schrapt welvaartsaanpassing oudste pensioenen en legt 1,6 miljoen gepensioneerden equivalent van indexsprong op.