Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Septemberverklaring: nog veel werk aan de winkel

In haar laatste begroting voor de verkiezingen pakt de Vlaamse regering uit met goed nieuws rond de kinderopvang. Tegelijk blijven veel werven onaangeroerd liggen. De Vlaamse regering kan niet op haar lauweren gaan rusten.

Het ACV verwelkomt de broodnodige injectie in de kinderopvang. Het is goed dat de regering de nood inzag en eindelijk aanzienlijk meer middelen inzet. Ondoelmatige voorrangsregels, bedrijven die investeren in opvangplaatsen dreigen wel voor verdringing in een schaars aanbod te zorgen. Terwijl alle kinderen en ouders recht hebben op kwaliteitsvolle opvang. Meer kwalitatieve opvang voor alle kinderen en kwalitatieve arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers wordt dan ook de toetssteen van dit beleid. Flexi-jobs horen daar alvast niet bij. Het Vlaams ACV vraagt dan ook dat de federale overheid die deur niet openzet.

Als een verhoogde werkzaamheidsgraad het belangrijkste argument voor de Vlaamse regering is om de kinderopvang eindelijk te ondersteunen, is de stilte op andere domeinen zoals mobiliteit trouwens opvallend. Het openbaar vervoer blijft andermaal verweesd achter, met weinig visie, middelen en perspectief. Ondertussen subsidieert de regering wel elektrische wagens in de file.

Ook de zoveelste aanpassing van de jobbonus is geen efficiënte stap naar een hogere werkzaamheidsgraad. Het wordt tijd om de Vlaamse fiscale instrumenten te gebruiken voor een beter en sneller resultaat op de loonbrief. Een fiscale hervorming zou ook Vlaams ter hand moeten worden genomen. In afwachting zou een correcte indexering van het groeipakket een veel krachtiger signaal geweest zijn om iedereen correct te ondersteunen, de middelen zijn daarvoor bestemd.

Nog meer werknemers in ademnood

Een grondige én dringende denkoefening voor de dienstenchequesector wordt weer vooruitgeschoven. We verwachten dat de huidige voorziene middelen intussen integraal zullen gaan naar het verbeteren van de werkomstandigheden.

De minister-president kondigt een versterkt industrieel beleid aan met een industrietop. Het ACV is tevreden met deze belangstelling voor onze industrie. Het is hoog tijd voor een duidelijk plan voor de verduurzaming van onze industriële productie, met garantie op tewerkstelling. We verwachten dat de Vlaamse Regering de werknemers in de industriële sectoren ook een stem geeft in de transitie, dat is in het verleden al te vaak niet gebeurd.

Diep problematisch is dat de Vlaamse regering terugkomt op eerdere afspraken en akkoorden met sociale partners en zich zo weinig betrouwbaar opstelt. Bijvoorbeeld in het Vlaams intersectoraal akkoord 2021-2025 (VIA6) was er afgesproken dat er in januari 2023 een tweede koopkrachtstap voor de werknemers in de maatwerkbedrijven gezet zou worden. Het is onbegrijpelijk dat voor deze sector met zoveel kwetsbare werknemers geen budget gevonden werd.

Lees het persbericht van 27/09/2023: 'Septemberverklaring: nog veel werk aan de winkel' (pdf).