Arizona FAQ staken

🌵 FAQ Staken doe je zo!
Sluit aan bij de algemene staking van 31 maart. Dankzij het stakingsrecht heeft iedereen recht om deel te nemen aan een algemene staking zoals die van 31 maart. De vakbonden hebben immers een stakingsaanzegging ingediend en toegezegd gekregen.
Lees meer over de voorwaarden, hoe je kan deelnemen, wanneer je recht hebt op een stakingsvergoeding en hoe je de vergoeding aanvraagt.

-
Wat zijn de voorwaarden om een stakingsvergoeding te ontvangen?
Een stakingsvergoeding compenseert het geleden loonverlies als je deelneemt aan een staking.
Om een stakingsvergoeding te krijgen moet je lid zijn van het ACV. Je krijgt:
- Een volledige vergoeding na minstens zes maanden lidmaatschap (bij het ACV of een andere vakbond).
- 50% van de vergoeding vanaf drie maanden.
- 25% van de vergoeding vanaf één maand.
Kortom, je ontvangt als ACV-lid dus een stakingsvergoeding als je mee staakt terwijl je normaliter op 31 maart moet werken (en loonverlies lijdt).
-
Hoeveel bedraagt de stakingsvergoeding?
Een volledige stakingsvergoeding bedraagt 40 euro per stakingsdag. Als lid van het ACV kan je dus maximaal 40 euro per dag krijgen voor het loonverlies dat je lijdt door deelname aan een staking of syndicale actie.
-
Hoe vraag ik mijn stakingsvergoeding aan?
Vanaf 24 maart kan je je stakingsvergoeding aanvragen via een digitaal formulier.
Wil je deze nu reeds aanvragen? Gebruik de stakerskaart.
Vul deze stakerskaart nauwkeurig in om je vergoeding te verkrijgen! Zo zal je rekeningnummer en je ACV-lidnummer gevraagd worden. Je lidnummer vind je terug in Mijn ACV onder ‘persoonlijke gegevens’ (even inloggen met eID of itsme).
Werken er in je bedrijf ACV-vakbondsafgevaardigden? Contacteer je ACV-collega.
Geen ACV-vakbondsaanwezigheid op je werk? Dan contacteer je best je provinciaal ACV-verbond. Zij regelen dit dan verder.
Meestal kan je de stakerskaart dan afgeven aan een ACV-militant in je bedrijf of wordt gevraagd de ingevulde stakerskaart in een ACV-brievenbus in je buurt of de werkvloer te steken.
-
Kan ik als niet-lid ook staken?
Ja. Ook als je geen lid bent van een vakbond kun je staken. De officiële aankondiging van de staking in je bedrijf is voor alle werknemers en niet alleen voor vakbondsleden. Maar alleen vakbondsleden hebben recht op een stakingsvergoeding van 40 euro (per dag). -
Kan mijn werkgever me ontslaan omdat ik staak?
Neen! De staking zelf leidt niet tot de verbreking van het arbeidscontract. Je bent gewettigd afwezig. Je werkgever mag dus je arbeidscontract niet beëindigen omdat je staakt. Je hebt geen toestemming nodig van je werkgever. Het volstaat om je afwezigheid op 31 maart te melden. -
Mag mijn werkgever me opvorderen?
Ja. In bepaalde sectoren is voorzien dat het stakingsrecht niet of beperkt kan worden uitgeoefend om de voorziening van goederen en diensten aan de gemeenschap niet in gevaar te laten komen. Een aantal werknemers zal dus ook tijdens de staking moeten werken. Dat geldt bijvoorbeeld voor ziekenhuizen, militairen, politie, spoorwegpersoneel, …