Sociale verkiezingen 2020

Bedankt militant, bedankt kiezer!

Jouw stem maakt het verschil.  Bedankt voor de mooie campagne, bedankt voor je stem!

ACV wint de sociale verkiezingen!

Ook in moeilijke omstandigheden staan we sterk!  Na een moeilijk jaar en een weinig evidente campagne komt ACV opnieuw als grootste vakbond uit de bus! De sociale verkiezingen gingen uiteindelijk door tussen 16 en 29 november 2020. 

De kiezer geeft ons opnieuw een zeer sterk en breed mandaat voor het sociaal overleg in de ondernemingen.  Bedankt iedereen!

Benieuwd naar meer resultaten

tegel-resultaten-SV

Wat zijn sociale verkiezingen?  

Bij de sociale verkiezingen kunnen werknemers in heel België hun afgevaardigden voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk (CPBW of Comité PB) en de Ondernemingsraad (OR).

Ze worden georganiseerd in bedrijven en organisaties en vinden om de 4 jaar plaats.  De vorige sociale verkiezingen gingen door tussen 16  tot en met 29 november 2020.  De volgende sociale verkiezingen zullen normaalgezien in juni 2024 plaatsvinden.

En waarom zijn ze zo belangrijk?

Je kiest wie jou vertegenwoordigt in het sociaal overleg binnen jouw onderneming of organisatie.  Erg belangrijke verkiezingen dus, want het gaat over de representatie van alle werknemers.   

Je kiest wie je en jouw belangen de komende 4 jaar vertegenwoordigt in de belangrijkste overlegorganen binnen je bedrijf of organisatie. Dat zijn dus het Comité PB en de OR.  Daar zetten de afgevaardigden of delegees zich in voor onder meer betere arbeidsvoorwaarden of welzijn op het werk.

In het Comité PB en de OR zitten evenveel vertegenwoordigers van de werkgever als van de werknemers. De directie kiest de werkgeversvertegenwoordigers, de werknemersvertegenwoordigers worden verkozen voor een mandaat van 4 jaar en worden voorgedragen door de vakbonden die aanwezig zijn in het bedrijf.

Personalization