Vlaamse regering blaast de opleidingsaftocht

Gisteren besliste de Vlaamse regering op initiatief van minister van werk Demir om te besparen op het Vlaams Opleidingsverlof (VOV). Met VOV kunnen werknemers betaald verlof nemen om opleiding te volgen tijdens de werkuren en wordt de werkgever daarvoor financieel gecompenseerd. De besparing die vandaag goedgekeurd werd, is gelet op de noden op de arbeidsmarkt ronduit onbegrijpelijk. Vlaamse werknemers én werkgevers hebben net nood aan meer en beter opgeleide medewerkers. “De Vlaamse regering kondigde eerder een opleidingsoffensief aan. Dat lijkt echter een eerloze opleidingsaftocht te worden”, zegt Stijn Gryp, verantwoordelijke voor het Vlaams ACV.
Het aanpassen van het minimum tewerkstellingspercentage van 50 naar 80% om in aanmerking te komen voor VOV zal vooral een zware impact hebben op sectoren met veel deeltijdse tewerkstelling. En in het bijzonder op vrouwen, oudere werknemers, mensen met zorgtaken of gezondheidsbeperkingen die vaker deeltijds werken. Ook voor werknemers met een variabel uurrooster wordt het quasi onmogelijk om het volgen van vorming te combineren met het werk.
Ongeveer 80% van de deeltijdsen is vrouw, ze zijn ook vaker kort-of middengeschoold of moeder. De minister ontneemt met deze ingreep ongeveer 10% van de werknemers het recht op opleiding via het VOV, terwijl deze groepen nu al vaak minder kansen krijgen tot opleidingen. De minister lijkt er vanuit te gaan dat deeltijdsen per definitie meer vrije tijd hebben om een opleiding te volgen, wat helemaal niet klopt. Deeltijds werk is trouwens vaak geen persoonlijke keuze, maar gewoon de norm in sommige sectoren. Deze ingreep zal vooral ook omscholingstrajecten fnuiken van werknemers die overschakelen naar halftijds werken om zich om te kunnen scholen. De beslissing is bovendien ook in strijd met het principe dat deeltijdse werknemers in verhouding recht hebben op dezelfde arbeidsvoorwaarden als voltijdse werknemers.
Ook de vermindering van het loonforfait dat werkgevers terugbetaald krijgen met 20%, van 21,30 naar 14,91 euro, ondermijnt draagvlak VOV bij werkgevers. Zeker in het geval van opleidingen op initiatief van de werknemer zullen werkgevers dit veel moeilijker toestaan.
“Met dit voorstel laat je simpelweg niet toe dat mensen die halftijds werken zich heroriënteren”, stelt Stijn Gryp vast. Het voorstel van de Minister gaat opnieuw in tegen twee ambities uit haar eigen regeerakkoord, namelijk inzetten op een sterk opleidingsoffensief en het extra investeren in werkbaar werk, zoals een werkbare combinatie werk-privé. Opleiding is bovendien ook een belangrijke component van werkbaar werk”.
Meer info: Stijn Gryp, nationaal secretaris ACV, 0497 99 59 30
Lees het persbericht van 26/04/2025: 'Vlaamse regering blaast de opleidingsaftocht' (pdf)