Europese schoolleraren staken tegen oneerlijke contracten

Leraren aan de Europese scholen in Brussel organiseren de komende maanden verschillende stakingsacties om gelijke rechten te eisen voor lokaal aangeworven personeel, dat geen stabiele baan, oneerlijke contracten en geen vakbondsvertegenwoordiging heeft. Zo staat te lezen in The Brussels Times
In tegenstelling tot gedetacheerde docenten (détachés) uit EU-lidstaten hebben lokaal aangeworven docenten (LRT's) geen baanzekerheid, eerlijke salarisstructuren of een behoorlijke loopbaanontwikkeling - waardoor ze kwetsbaar zijn voor plotseling baanverlies, contractverminderingen en onvoorspelbare werktijden.
“De gedetacheerde leerkrachten worden uitgezonden via de onderwijsinstellingen van de Europese landen. Ze kunnen tot tien jaar lesgeven op een Europese school,” vertelde Tom Holvoet, vakbondssecretaris van de christelijke vakbond ACV Puls aan The Brussels Times. “Lokaal aangeworven leerkrachten doen dagelijks hetzelfde werk. Maar ze worden vaak gezien als een soort reservekrachten.”
Hoewel lokaal aangeworven personeel maximaal 30% van het personeelsbestand zou mogen uitmaken, slaat de balans eerder door naar 50-50 in de zes Europese scholen in Brussel. “In de praktijk bestaat bijna 60% van het personeel uit lokaal aangeworven leerkrachten tegenover iets meer dan 40% gedetacheerde leerkrachten.”
Geen vooruitgang
Elk nieuw schooljaar roepen de Europese scholen de lidstaten op om zoveel mogelijk gedetacheerde leerkrachten te sturen om de verhouding dichter bij het gemiddelde te krijgen. “Maar dat doen ze al jaren en de lokaal aangeworven leerkrachten blijven het belangrijkste personeelsbestand in Brussel.”
In de praktijk is het zo dat wanneer een gedetacheerde leraar arriveert, de lokaal aangeworven leraren werkuren - of hun baan - verliezen en geen inspraak hebben in het proces. “Er staat niets in hun contracten om te voorkomen dat dit op korte termijn gebeurt. De werktijden (en dus het salaris) kunnen gedurende het schooljaar variëren, met of zonder hun toestemming - wat betekent dat niets hun inkomen beschermt, zodat ze hun huisvesting of rekeningen kunnen blijven betalen.”
Holvoet legt uit dat deze lokaal aangeworven leerkrachten door dit systeem vaak als tweederangs worden behandeld, maar dat ze vaak internationaal en hooggekwalificeerd zijn.
“Ze komen naar Brussel, beginnen een leven, kopen een huis en drie jaar later zijn ze de helft van hun salaris kwijt. Hoe moeten ze dan hun leven inrichten?” zei hij. “We proberen dit punt al sinds 2018 aan te kaarten. En hoewel de scholen niet helemaal doof zijn voor onze eisen, is er geen vooruitgang geboekt.”
Voor Holvoet is de manier om dit op te lossen door alle leraren gelijk te behandelen, ongeacht hun statuut. “Wat het systeem is waarbinnen je bent aangesteld zou geen verschil moeten maken in hoe zeker je bent van je baan en hoe je werkdagen eruit zien.”
Daarom hebben de vakbond en lokaal aangeworven leraren een reeks acties gepland die gericht zijn op het verkrijgen van gelijke basisrechten met andere Europese werknemers, in het bijzonder acceptatie door managementteams van Europese scholen dat ze bereid moeten zijn om de arbeidsvoorwaarden te bespreken met vertegenwoordigers van hun vakbonden.
“Alleen als dit eenvoudige doel is bereikt, kunnen de Europese scholen hopen dat de veranderingen die in het laatste verslag van de CULT-commissie worden beschreven, worden doorgevoerd,” zeiden ze in een actieplan dat The Brussels Times heeft gezien.
Reeks stakingen
De leraren eisen dat de Europese scholen de “Europese waarden en werknemersrechten” volledig respecteren en het recht op vakbondsvertegenwoordiging erkennen en vakbondsondersteuning op de school accepteren.
Ze willen ook goede bescherming en faciliteiten voor vertegenwoordigers om hun taken uit te voeren, het recht geven om deel te nemen aan collectieve onderhandelingen voor betere arbeidsomstandigheden, en investeren in de status van lokaal aangeworven leraren, om de stabiliteit te garanderen die nodig is voor een fatsoenlijk leven in het hart van Europa.
Daarom organiseerden leraren begin februari een “ontbijtclub”-actie, waarbij ze flyers uitdeelden aan ouders bij de schoolpoort. Een tweede actie vindt plaats op donderdag 20 februari, wanneer ze twee periodes zullen staken.
Op woensdag 19 maart wordt er een halve dag gestaakt. “Het plan is om van Schuman naar het kantoor van de secretaris-generaal te lopen om wat lawaai te maken,” zei Holvoet. Op dinsdag 1 april zal er een hele dag gestaakt worden.