“Niemand zit te wachten op een brandweerman van 65 jaar”

©Shutterstock
Maandag 13 juni manifesteren we tegen de geplande pensioenhervorming van de regeringsonderhandelaars. Die hervorming komt neer op langer werken voor minder geld. Ook het personeel uit de openbare sector zal massaal aanwezig zijn. Zij zijn al jarenlang kop van jut als het op besparingen aankomt. De huidige plannen zijn een zoveelste aanval op de publieke dienstverlening.
De pensioenen van het overheidspersoneel liggen al jarenlang zwaar onder vuur. Er gelden strengere voorwaarden om vervroegd op pensioen te kunnen gaan en vergeleken met tien jaar geleden werken ambtenaren al drie jaar langer terwijl het gemiddeld overheidspensioen blijft dalen. Met deze formatie zitten we aan een nieuw dieptepunt: zowel voor contractuelen als voor statutairen worden de regels opnieuw strenger.
Dat is niet enkel nadelig voor het personeel zelf, maar ook voor de hele samenleving, want laat het duidelijk zijn: we bewijzen de burgers geen dienst door jobs bij de overheid onaantrekkelijker te maken. Politie, brandweer, defensie, openbaar vervoer, justitie, overheidsdiensten zijn onmisbaar voor de gelijkheid, veiligheid en zekerheid van onze elke inwoner van ons land. Ze zorgen ook voor meer koopkracht van mensen. We rekenen erop, iedere dag weer. Maar voor de formateur en co lijken die cruciale functies en diensten nu enkel een uitgavenpost waarop ze hun grote besparing kunnen realiseren.
Ilse Heylen, voorzitter ACV Openbare Diensten: “Wie openbare diensten ondermijnt, ondermijnt de welvaart en het welzijn van de hele samenleving. Er duiken dagelijks voorbeelden op van kapot bespaarde publieke dienstverlening en de bijzonder kwalijke gevolgen daarvan. Pensioenen is slechts één aspect, maar wel een belangrijk. Het overheidspensioen moet eraan, zoveel is duidelijk. Ook in de laatste versie van de supernota blijven de aanvallen op onze pensioenen voortduren. De lijst met de geplande ingrepen is lang, maar komt neer op langer werken voor minder geld. Voor de ambtenaren zijn de plannen nog harder: de weddebasis opnieuw verzwakken, knippen in bijzondere stelsels, afschaffing van de perequatie,...”
Wie voor de overheid werkt, zal de nieuwe maatregelen niet alleen in de portemonnee, maar ook aan den lijve ondervinden. Door het mes te zetten in eindeloopbaanregelingen zoals de landingsbanen en bijzondere stelsels af te schaffen, wordt langer werken voor heel wat mensen gewoon onmogelijk. Tien jaar na de verhoging van de pensioenleeftijd is het nog altijd wachten op de eerste maatregel die ervoor moet zorgen dat loopbanen geen uitputtingsslag worden en dat mensen het werk wat langer kunnen volhouden.
Bert Goedermans is 60 jaar en werkt als brandweerman. Hij vertelt: “Ik snap de maatschappelijke tendens om langer te werken, maar dan moeten er wel oplossingen komen voor oudere werknemers, zeker voor fysiek belastende en zware beroepen als brandweerman. Niemand zit te wachten op een 65-jarige om de brand in je huis te komen blussen. Maar ook voor andere jobs is dat langer werken niet altijd zo evident. 8 op 10 mensen geeft nu al aan dat ze langer werken niet zien zitten. Veelal is dat omwille van gezondheidsredenen. Wij zetten ons leven ten dienste van de maatschappij en riskeren elke dag opnieuw zoveel om de samenleving te dienen. Iedereen, behalve de regeringsonderhandelaars, is het erover eens dat daar ook wel eens iets voor in de plaats mag komen.”
ACV Openbare Diensten pleit dan ook voor meer respect voor openbare diensten, betere pensioenen voor iedereen, werkbaar werk, zodat langer werken mogelijk wordt, een bijzondere regeling voor zware beroepen en ruimte voor sociaal overleg.