Hoera! Er is een gemeenschappelijke vijand: de ambtenaar …

De ambtenarenpensioenen krijgen het al decennia zwaar te verduren, maar met deze formatie zitten we aan een nieuw hoogtepunt. Het overheidspensioen moet eraan, zoveel is duidelijk. Ook in de nieuwe versie van de supernota blijven de aanvallen op het ambtenarenpensioen voortduren. Dat lezen we vandaag in De Morgen.
"Natuurlijk zijn de ambtenaren misnoegd”, zegt Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten. "Al weken heeft iedereen een mening over het pensioen van de ambtenaar en zien we een duidelijke constante in de onderhandelingen voor Arizona: het pensioen van de ambtenaar moet eraan."
Een grote frustratie is dat iedereen er zomaar van uit gaat dat ambtenaren allemaal een hoog pensioen hebben. Dat klopt niet. En er zijn net zo veel werknemers en zelfstandigen met hogere pensioenen dan die van de ambtenaren. Bovendien bestaat dé ambtenaar helemaal niet. Dat idee mag echt wel eens losgelaten worden. Heel wat ambtenaren werken in buitendiensten, continudiensten of moeten werken in zeer bijzondere omstandigheden, denk maar aan militairen of brandweermensen.
"Men vergeet daarnaast ook de vele inspanningen die de voorbije jaren al werden gevraagd van ambtenaren", zegt Heylen. "De overheidspensioenen zijn het afgelopen decennium al flink hervormd." De ambtenaren vallen nu zo goed als integraal onder de strengere voorwaarden voor het vervroegd pensioen. Sinds 2021 is de gemiddelde effectieve pensioenleeftijd in het overheidsstelsel dan ook 63 jaar. Verder werd ook de diplomabonificatie afgeschaft, werd de berekening verstrengd en worden perioden als werknemer bij de overheid niet langer meegeteld voor het overheidspensioen. De studiecommissie voor de vergrijzing verwacht dat het gemiddelde overheidspensioen door die maatregelen al met 13 procent zal dalen.
Maar blijkbaar is dat nog niet genoeg. De lijst met de voorgenomen ingrepen bij de ambtenaren is lang: de weddebasis opnieuw verzwakken, knippen in bijzondere stelsels, afschaffing van de perequatie … "De supernota pleit nochtans ook voor een sterke eerste pijler, en dat is net wat een overheidspensioen vandaag biedt", weet Heylen. "In plaats van de ambtenarenpensioenen af te breken, zorgt men dus beter voor werkbaar werk en een beter werknemerspensioen."