Lerarentekort vraagt om een breed loopbaanplan
Het lerarentekort in het basisonderwijs houdt aan en is zelfs nog nijpender geworden. Dat horen we de voorbije dagen ook op de informatievergaderingen voor onze afgevaardigden. Het bevestigt de cijfers van OVSG.
Marianne Coopman: “Vacatures raken niet ingevuld, leraren zullen voor grotere groepen leerlingen staan, scholen richten geen zorguren meer in om meer mensen voor de klas te kunnen zetten, zij-instromers zonder pedagogisch diploma vullen hier en daar de schoolteams aan maar hebben zelf nog veel ondersteuning nodig. Dit wordt onhoudbaar voor het hele team. Bovendien komt het leerrecht van kinderen in het gedrang.”
Ondertussen lekte in de pers uit waar de beleidsnota van de Vlaamse regering wil op in zetten. We krijgen de indruk dat er opnieuw een hoop losse maatregelen bij elkaar gezet worden. Het maakt de schoolteams en de directies van bij de start ongerust. Van een brede beleidsvisie op de loopbaan van de leraar en de organisatie van het onderwijs is tot nu toe geen sprake. Nochtans is het dat wat we nodig hebben om de job aantrekkelijk te maken en te houden.
Op het einde van de vorige legislatuur leek het nog alsof iedereen het daar over eens was. Tijdens een hoorzitting over het plan van de Commissie van Wijzen, hoorden we bij sociale partners en politici de wil om op een rustige en gedragen manier samen te werken aan een loopbaanplan dat leraren perspectief biedt.
Marianne Coopman: “Het COV wil dat de nieuwe Vlaamse regering van bij haar start de juiste context creëert om aan zo’n loopbaanplan te werken, samen met alle vakbonden en onderwijskoepels. Leraren worden het ‘bricoleren’ en overleven moe. Het is niet met een hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques dat je de job aantrekkelijker maakt. We hebben een positief toekomstperspectief op de hele loopbaan nodig.”
Marianne Coopman
Algemeen secretaris COV