Opinie: flexibiliteit blijft hét toverwoord van werkgevers & politiek.

De Illusie van Flexibiliteit
In de aanloop naar nieuwe regeerakkoorden duikt het woord "flexibiliteit" opnieuw op als dé oplossing voor arbeidsmarktproblemen. Recent meldde De Tijd dat De Wever een "stevige flexibilisering van het arbeidsrecht" voorstelt, waaronder wijzigingen in de regels voor nachtwerk en zondagsopeningen.
Nachtwerk: Een Stap Terug?
Werkgevers en de MR dromen ervan om nachtwerk pas vanaf middernacht te laten ingaan, terwijl het nu al om 20:00 uur begint. Dit betekent in de praktijk dat overleg met vakbonden en extra vergoedingen voor werknemers zouden verdwijnen. Vooral in de retailsector, waar veel vrouwen tegen lage lonen werken, kan dit leiden tot onveilige situaties en lange werktijden zonder compensatie. ACV Puls vindt dit onaanvaardbaar en pleit voor onderhandelingen binnen het huidige kader. Goede voorbeelden van succesvolle nachtwerkakkoorden zijn te vinden bij bedrijven als Torfs, Colruyt en Vanden Borre.
Zondagsrust onder druk
Het debat over zondagswerk laait opnieuw op. Terwijl supermarkten al 70 uur per week geopend zijn, dreigen nu nog eens 128 Delhaize-winkels op zondag open te gaan. Dit verhoogt de concurrentie voor zelfstandige supermarkten en kan leiden tot jobverlies. De retailsector kampt al met een tekort aan arbeidskrachten door lage lonen en hoge flexibiliteitseisen. ACV Puls pleit voor het behoud van de zondagsrust, een dag voor familie en ontspanning, ook voor retailmedewerkers.
De toekomst van fysieke winkels
Meer openingsuren zijn niet de oplossing voor de concurrentie met e-commerce. Fysieke winkels moeten zich onderscheiden door kwaliteit en service. Dit vraagt om gemotiveerde en goed betaalde medewerkers, geen overdaad aan flexijobbers of studenten. Af en toe op zondag werken kan, maar de focus moet liggen op een gezonde werk-privébalans voor werknemers.
Flexibiliteit mag geen excuus zijn om werknemersrechten te ondermijnen. Laten we inzetten op eerlijke arbeidsvoorwaarden die zowel werkgevers als werknemers ten goede komen.
Kristel Van Damme