Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

‘We willen de vaak onzichtbare kracht laten zien’

Els Corneillie

Misschien merkte je ze her en der in de provincie al op: levensgrote borden met groene mannetjes op, geflankeerd door vrijwilligers van het ACV. Op 30 april en 1 mei streken ze in het zuiden van de provincie neer. ‘We waren aanwezig op de kmo-zone Evolis bij Kortrijk op 30 april en op de Wevelgemse bloemenmarkt op 1 mei’, vertelt Els Corneillie van ACV West-Vlaanderen.

Op Evolis kregen de voorbijkomende werknemers een ‘goodiebag’ met veel informatie zoals de kmo-nieuwsbrief en lekkers in. Op de bloemenmarkt konden de bezoekers met een combinatie van een korte quiz over de sociale zekerheid en ‘ballo smitto’ een (letterlijk) appeltje voor de dorst verdienen.

Weinig zichtbaar

Met deze en andere acties wil het ACV West-Vlaanderen de kracht en het belang van een sterke sociale zekerheid aantonen. Els: ‘De van kop tot teen in het groen getooide mannetjes die op de borden staan, dragen de pakken die men gebruikt bij filmopnames. Voor de film zelf filtert men dan dat groen weg, zodat je bv. enkel ziet zweven wat die acteurs in hun handen hadden, maar niet de personen zelf. Symbolisch: ook de sociale zekerheid is een kracht die we vaak niet zien, maar die er wel in elke levensfase is om ons te ondersteunen.’

Tekorten

‘De sociale zekerheid kennen we vooral van de zogenaamde tekorten en vanop onze loonbrief’, gaat Els verder. ‘Die tekorten zijn er natuurlijk niet zomaar gekomen: de vorige regering heeft bv. de werkgeversbijdragen voor die sociale zekerheid sterk verlaagd. Dat kost miljarden aan minder inkomsten.’

Sociale gevolgen

Els: ‘Het gevolg is dat enkele politieke partijen zwaar het mes willen zetten in de uitgaven. Maar de uitgaven van de sociale zekerheid: dat zijn onze pensioenen, het tijdskrediet en de landingsbanen, dat is onze ziekteverzekering, ons vakantiegeld (voor arbeiders) en onze verzekering tegen werkloosheid, tegen faillissementen of vereffeningen van je werkgever en in sommige gevallen ook tegen beroepsziektes en arbeidsongevallen. Het is makkelijk om te zeggen dat je daar miljarden van zal wegsnijden in de uitgaven, maar het kan niet anders dan dat de gewone werknemer dit zal voelen.’

Versterking nodig

Volgens de vakbond is de sociale zekerheid aan een herwaardering toe. ‘Je kan zoals in sommige andere landen zaken uit de sociale zekerheid overlaten aan privéverzekeringen, maar we geloven niet dat dat beter en goedkoper wordt. Integendeel: dan gaat het over winst maken. De sociale zekerheid is daarentegen van ons allemaal en helpt ons onbevooroordeeld wanneer het nodig is. Niemand is vrij van tegenslagen. Het zou een slecht idee zijn om ze verder te ontmantelen. De fundamenten mogen best opnieuw wat verstevigd worden’, besluit Els.

FOTO: Op de kmo-zone Evolis bij Kortrijk stonden borden met groene mannetjes opgesteld. ACV-vrijwilligers deelden er zakjes met de KMO-nieuwsbrief, informatie en lekkers uit aan de werknemers.

Meer info over de ACV-strijdpunten voor de sociale zekerheid:
www.onzesocialezekerheid.be.