Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Kinderen en ouders mogen niet opnieuw het kind van de rekening worden

De Vlaamse regering zit in de laatste echte lijn naar haar beleidsverklaring. En net zoals vorig jaar met het debat rond het groeipakket zijn kinderen en hun ouders opnieuw de inzet. Het Vlaams ACV, ACV Puls, ACV Openbare Diensten, Femma en Beweging.net dringen erop aan dat de Vlaamse regering met echte oplossingen voor de problemen in de kinderopvang komt.

Het voorbije jaar toonden dramatische gebeurtenissen aan dat er dringend investeringen nodig zijn. Er zijn te veel kinderen per begeleider en er zijn te weinig plaatsen beschikbaar. De kwaliteit van de zorg en van het werk in de kinderopvang staat onder enorme druk. Er zijn simpelweg meer middelen nodig. Het investeringsplan van minister Crevits is daarvoor het absolute minimum. Luisteren naar de sector en de experten die al meer dan een jaar lang aan een toekomstplan werken, is dat ook.

De toestand is zo ernstig dat de Vlaamse regering het zich niet kan veroorloven te vervallen in steriel partijpolitiek opbod. 

Het uitbreiden van flexi-jobs naar de kinderopvang, een federale bevoegdheid trouwens, is niet de juiste stap richting meer en betere opvang. Al jaren loopt de sector leeg omwille van het uitblijven van degelijke loons- en arbeidsvoorwaarden voor alle kinderbegeleiders. Er is echt geen nood aan een nieuw nepstatuut, integendeel. 

Het ideetje om werkende ouders voorrang te geven pookt dan weer een vals debat aan: niet alleen bestaat deze voorrang al, een verstrenging ervan zou de drempels naar werk juist nog verhogen. Politici die constant de mond vol hebben over een hogere werkzaamheidsgraad zouden dat als eersten moeten beseffen. Als politici willen dat jonge ouders aan de slag gaan en aan de slag blijven is voldoende en goede kinderopvang een no-brainer. Bovendien is kinderopvang een basisvoorziening waar iedereen recht op moet hebben.

Voka stelt dan weer voor om bedrijven te laten bijdragen, maar blijkt vooral uit op fiscale voordelen voor bedrijven. Het resultaat is dat de kost voor de overheid gelijk blijft, maar de keuze wie ondersteuning krijgt zal afhangen van de werkgever. Het is niet aan de overheid om promotiebeleid van werkgevers te betalen.

Het is simpel: investeer stevig in de cruciale sector van de kinderopvang. Als dat kan voor pakweg een culinair belevingscentrum of het verhaal van Vlaanderen, dan kan dat geen enkel probleem zijn voor de kinderopvang. Want kinderen zijn onze echte toekomst.