Nieuws
10-7-2023
Geen inperking perequatie!

De federale regering besliste vannacht om de perequatie van de ambtenarenpensioenen drastisch in te perken. Het FCSOD, de centrales van de openbare diensten, vindt het onbegrijpelijk dat de uitholling van de perequatie als besparingsmaatregel werd beslist zonder enig overleg. De ambtenaren hebben al genoeg ingeleverd de laatste jaren.
Perequatie zorgt voor de welvaartsvastheid van de pensioenen van ambtenaren en leerkrachten. Hun pensioen stijgt niet alleen met de wettelijke indexering, maar ook dankzij de perequatie. Dat systeem zorgt voor de koppeling van de pensioenen van ambtenaren aan de lonen. Elke keer als de lonen in hun sector stijgen, verhoogt dus ook het pensioen.
Het mechanisme vindt z’n wortels in het principe van het uitgesteld loon en dient als compensatie voor het loonverschil tussen ambtenaren en werknemers in de privésector. Een verschil dat nog wel degelijk bestaat. Een gelijkaardig mechanisme bestaat voor werknemers binnen de welvaartsenveloppe. Door de perequatie volgen de pensioenen van de ambtenaren om de twee jaar automatisch de stijging van de lonen van de actieven. Nu wordt dat mechanisme afgezwakt en dat zonder overleg.
Ilse Heylen, voorzitter ACV Openbare Diensten: “80% van de besparing op de pensioenen gebeurt nu op kap van de ambtenaren. De ambtenaren hebben de afgelopen jaren al drastisch moeten besparen. De limiet is bereikt.”
Ambtenaren hebben inderdaad al heel wat inspanningen gedaan. Ze moeten drie jaar langer werken, de referentiewedde wordt berekend op tien jaar, de pensioenbonus is afgeschaft, de diplomabonificatie dooft uit en voor steeds meer verloven is er geen pensioenopbouw meer. De studiecommissie voor de vergrijzing heeft in haar recentste rapport berekend dat de pensioenuitgaven in de overheidssector door deze ingrepen tot 2040 niet meer zullen toenemen en dat terwijl het aantal pensioenen wel nog met 15% zal stijgen. De pensioenen zullen de komende jaren sowieso al dalen.
Koen De Mey, voorzitter FCSOD: “Door deze maatregel daalt de welvaartsvastheid van gepensioneerde ambtenaren. En dat zorgt er voor dat de gepensioneerden hun inkomen zien dalen naarmate ze langer met pensioen zijn. De regering heeft de beslissing trouwens genomen zonder enige vorm van voorafgaandelijk sociaal overleg. Dit kan echt niet voor ons.”
De overheidsvakbonden van de FCSOD (ACV Openbare Diensten, ACV Transcom, COV, COC en CSC Enseignement) wensen zo snel mogelijk een heroverweging van de beslissing.