Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Internationale Arbeidsconferentie in Genève gestart

Van 5 tot en met 16 juni 2023 houdt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) haar 111e jaarlijkse conferentie in Genève. Afgevaardigden van werknemers, werkgevers en regeringen uit de 187 lidstaten van de IAO zullen een breed scala aan onderwerpen bespreken. Ze zullen het onder andere hebben over rechtvaardige transitie naar duurzame en inclusieve economieën, kwaliteitsvolle stages en arbeidsbescherming. En uiteraard zal de Commissie van de Normen ernstige inbreuken op de conventies van de IAO bespreken.

Opmerkelijk: het voorzitterschap van de Conferentie wordt dit jaar waargenomen door Qatar. De werkgevers- en werknemersgroep hebben over deze keuze voor het voorzitterschap geen zeggenschap, dit ligt in handen van de lidstaten. Qatar was vorig jaar vicepresident en is dus, volgens de IAO-procedures, dit jaar voorzitter. De wereldvakbond IVV schreef in mei de directeur-generaal van de IAO aan met zijn bezorgdheden over deze gang van zaken. De Belgische vakbonden schreven ook minister Dermagne aan. Onder deze internationale druk beloofde Qatar een verdere uitbreiding van de vrijheid van werknemers om van werk te veranderen,  overleg rond minimumlonen, de ratificatie van IAO-conventies en het vergemakkelijken van vakbondswerk. Hierover zou verder overleg plaatsvinden in juli.

Recurrent Discussion Committee on Labour Protection

Als onderdeel van de follow-up van de Verklaring over Sociale Rechtvaardigheid van 2008 werd een ‘terugkerend overleg’ (Recurrent Discussion) rond de vier pijlers van de Waardig Werk Agenda tijdens de jaarlijkse Internationale Arbeidsconferentie opgezet. Sinds 2008 is het dit jaar de tweede keer dat het thema  ‘Arbeidsbescherming’ aan bod komt, na een eerste discussie in 2015. 

Tijdens deze ‘Recurrent Discussion’ worden de vooruitgang en uitdagingen met betrekking tot arbeidsbescherming besproken. Opmerkelijk is dat het verslag van de eerste discussie, en tegelijkertijd de achtergrond voor deze discussie, de reikwijdte uitbreidt tot nieuwe dimensies van arbeidsbescherming, zoals de bescherming van de persoonsgegevens van werknemers en het recht op privacy en deconnectie.  Veel aandacht zal ongetwijfeld ook gaan naar de tekortkomingen inzake arbeidsbescherming voor werknemers in de informele economie en in precaire arbeidsvormen.

General Discussion Committee on a Just Transition

Het doel van deze ‘General Discussion’ is het versnellen van een rechtvaardige transitie naar een duurzame economie. Tien jaar zijn verstreken sinds de eerste gesprekken  in de IAO over duurzame ontwikkeling, waardig werk en groene banen op de conferentie in 2013. In 2015 keurden de IAO- leden de ‘IAO-richtlijnen voor een rechtvaardige transitie naar milieu duurzame economieën en samenlevingen voor iedereen’ goed.  Vooruitlopend op deze conferentie heeft de IAO een achtergrondrapport opgesteld:  Report VI: Achieving a just transition towards environmentally sustainable economies and societies for all (ilo.org)

Standard-Setting Committee on Apprenticeships

Deze Commissie hield haar eerste bespreking tijdens de Internationale Arbeidsconferentie in 2022. Toen werd in eerste lezing een ontwerp van aanbeveling  inzake kwaliteitsvolle stages aanvaard.

Tijdens deze Conferentie gebeurt de tweede lezing, om tot een nieuwe IAO-norm te komen, gericht op het optrekken van de kwaliteit van de werkplekopleidingen en een betere bescherming van stagiairs.

Committee on the Application of Standards

De Commissie voor de Toepassing van de Normen (CAS – Committee on the Application of Standards) is een permanente commissie van de arbeidsconferentie. ACV-voorzitter Marc Leemans is woordvoerder van de werknemersgroep in deze Commissie.

De commissie komt jaarlijks bijeen en bestaat uit vertegenwoordigers van regeringen, werknemers en werkgevers, in overeenstemming met de tripartiete structuur van de IAO. De CAS wijdt het grootste deel van haar werkzaamheden aan het onderzoeken van 24 landen  die de IAO-conventies niet naleven. De CAS buigt zich tijdens deze sessie ook over een rapport i.v.m. de voortgang  “Gendergelijkheid op het werk”.

Het General Affairs Committee buigt zich over Wit-Rusland

In deze commissie ligt een voorstel op tafel om  op  Wit-Rusland het  artikel 33 van de IAO-statuten toe te passen. Dit artikel voorziet dat een lidstaat uitgesloten wordt voor IAO -en -programma’s en/of speciale procedures moet doorlopen omwille van frequente en zware overtredingen van door hen geratificeerde conventies. In geval van Wit-Rusland draait het hoofdzakelijk rond overtredingen van Conventie 87 over de syndicale vrijheid. Wit-Rusland heeft alle vrije vakbonden ontbonden en vakbondsleiders zitten zonder enig proces al 1 jaar in de gevangenis.

Lees het persbericht van 06/06/2023: "Internationale Arbeidsconferentie in Genève gestart." (pdf)